Infiltrant (2014)

Regie

Shariff Korver

Scenario

Rogier de Blok, Shariff Korver

Release

23 oktober 2014

Producent

Eva Eisenloeffel

Studio

Lemming film

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

Hoewel zijn Marokkaanse vader fysiek nauwelijks aanwezig was, heeft die wel zijn stempel gedrukt op de opvoeding van Sam. Door zijn afkomst voelde de bij zijn Nederlandse moeder opgegroeide jonge agent zich altijd een buitenbeentje. Met zijn enorme geldingsdrang laat Sam zich overhalen om te infiltreren in een Marokkaanse drugsfamilie. Als hij daar de warmte en acceptatie ontvangt die hij bij zijn eigen familie en in het politiekorps altijd gemist heeft, begint hij langzaam te twijfelen waar zijn loyaliteit ligt.

Cast

Nasrdin Dchar (Sam/Said), Walid Benmbarek (Abdel), Rachid el Ghazaoui (Bourhim), Betty Schuurman (Nelleke de Vries), Simone Milsdochter (Sophie van der Meulen), Nadia Amin (Yarah), Benaissa Ahouari (Salem), Eric Godon (Di Mateo), Nadia Abdelouafi, Nabil Mallat, Simone Milsdochter

Ontstaan

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, grof taalgebruik, geweld).

Facts

Regisseur Shariff Korver (1982) werd geboren in Venezuela en verhuisde in 2007 naar Amsterdam waar hij ging studeren aan de Nederlandse Filmacademie.

Pers

Fritz de Jong in 'de Filmkrant' van oktober 2014: "(...) Prachtig is de scène waarin Said en zijn misdaadpartners in de Ardennen de oogst binnenhalen van hun wietplantage. Said lijkt te zijn vergeten dat die plantage is opgezet als een valstrik, en viert samen met zijn kompanen het resultaat van maanden hard werken in de illegale tuinbouw. Effectief gebruik makend van anti-spectaculaire filmlocaties leidt Shariff Korver zijn geloofwaardige misdaadkroniek met vaste hand naar de onvermijdelijk ontknoping. Het superieure acteerwerk van Dchar doet de rest."

Coen van Zwol in 'NRC Handelsblad' van woensdag 22 oktober 2014: "(...) INFILTRANT speelt zijn kaarten uitstekend uit, zoals veel nieuwe Nedercrimi's. Nu nog originele verhalen."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 23 oktober 2014: "(...) De keuze van regisseur en co-scenarist Shariff Korver om ons naar een politieman tussen twee culturen te laten kijken, is interessant genoeg. (...) de kilte thuis bij zijn oude, zieke Nederlandse moeder, en de warmte en humor aan Marokkaanse zijde onstijgen de clichés nauwelijks. Het is een verademing dat Korver zijn verhaal in alle rust opbouwt (veel misdaadfilms jakkeren maar voort), maar voor een pakkende psychologische thriller blijft INFILTRANT weer te veel aan de buitenkant. Wat in het hoofd van Sam alias Said gebeurt, is net niet spannend genoeg. Misschien heeft het ermee te maken dat INFILTRANT als 'cross over' elementen van publieksfilm en arthousefilm probeert te verbinden, maar dat het uiteindelijk van alles een beetje is: Hollywoodje in de polder, met bekende ingrediënten uit het misdaadgenre die te weinig eigen zijn, om echt te verrassen."

Prijzen

Grote winnaar op maandag 9 maart 2015 op het festival First Time Fest in New York: de Grand Prize voor beste film en de prijs voor beste regisseur. Als prijs krijgt Infiltrant een bioscooprelease in de Verenigde Staten.

Filmuziek

Helge Slikker

Liedjes

Voor mij geen slingers aan de wand / André Hazes

Camera

Alex Wuijts

Montage

Ruben van der Hammen

Bioszalen

21 bij première

Kleur

Kleur
Trailer