Dummie de mummie (2014)

Regie

Pim van Hoeve

Scenario

Tijs van Marle

Release

9 oktober 2014

Producent

Paul Voorthuysen, Chris Derks

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

De tienjarige Goos zou graag wat dapperder willen zijn en meer vrienden willen hebben. Als hij deze wens tijdens een bliksemstorm uitspreekt, komt een kleine, 4000 jaar oude mummie tot leven. Goos vindt het zielige hoopje lappen op zijn bed en slaagt erin de mummie, wiens moeilijke naam hij afkort tot Dummie, op te vrolijken. Van zijn vader mag Dummie blijven en de twee worden beste vrienden. Goos fleurt helemaal op en leert bijna meer van Dummie dan andersom.

Cast

Yahya Gaier (Dummie de mummie), Julian Ras (Goos Guts), Roeland Fernhout (Goos' vader Koos Guts), Ton Kas (meester Krabbel), Jennifer Hoffman (schoolhoofd juffrouw Friek), Miryanna van Reeden (moeder), Mike Weerts (suppoost), Bert Hana (suppoost), Ian Bok (vader), Noah de Nooij (Ebbie), Nhung Dam (postbode), Hassan Oumhamed (chauffeur), Naomi Tarenskeen (Lisy), Sophie Cohen (Anna-Lies)

Ontstaan

Scenario: Tijs van Marle gebaseerd op de boekenreeks van Tosca Menten.

Animatie: il Luster Producties, Udo Prinsen.

Opgenomen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden dat in de film het Historisch Museum Leiden is.

Western-vormgeving.

Opvallende Cordaid reclame in de film.

Kijkwijzer: Vanaf 6 jaar (geweld)

Pers

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van woensdag 8 oktober 2014: " (...) Met Dummie de mummie hebben de makers van Mees Kees de succesvolle boeken van Tosca Menten naar het witte doek vertaald. Met een vlot verhaal, een vrolijke vormgeving en een leuke cast (met ook Ton Kas à la Indiana Jones) laat regisseur Pim van Hoeve kinderen hun eerste stappen in de boze buitenwereld ervaren. Ouders kunnen doodgaan, op school wordt gepest en vriendschappen zijn ingewikkelder dan ze lijken. Fijn familieavontuur voor de herfstvakantie."

André Nientied op Nu.nl: "Regisseur Pim van Hoeve heeft de afgelopen jaren een in alle opzichten gevarieerde filmografie afgeleverd. Hij debuteerde als speelfilmmaker met het aardige Liever Verliefd, maar maakte vervolgens het vreselijke Snowfever. Op tv scoorde hij met Bernard, Schavuit van Oranje, maar maakte hij ook de minder goed ontvangen Heineken-biografie Freddy, Leven in de Brouwerij. Voor Dummie de Mummie werkt hij samen met producent Paul Voorthuysen, die verantwoordelijk is voor de succesvolle filmreeks rond Mees Kees. Ook Dummie de Mummie is gebaseerd op populaire kinderboeken, dit keer van Tosca Menten, over een mummie die tot leven wordt gewekt. Het gegeven levert een geslaagde jeugdfilm voor de hele familie op. (...) Dummie de Mummie is een leuke familiefilm waar ook volwassenen zich bij zullen vermaken, dankzij de verwijzingen naar westerns en Indiana Jones, en het nummer Walk like an Egyptian. Ton Kas is als leraar Krabbel subtiel en droogkomisch, terwijl Jennifer Hoffman als juffrouw Friek juist lekker uit de bocht vliegt. Zo valt er voor iedereen iets te beleven in Dummie de Mummie."

KT in 'de Volkskrant' van donderdag 9 oktober 2014: "Geïnspireerde regie, kleurrijke vormgeving en plezierig acteerwerk van Julian Ras."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 9 oktober 2014: "(...) fraaie vormgeving. (...) Er is niet veel ontwikkeling in de onderlinge verhoudingen, waardoor de emotionele reikwijdte van een film als 'ET' uitblijft."

Filmuziek

Matthijs Kieboom, Martijn Schimmer

Camera

Guido van Gennep

Montage

Elsbeth Kasteel

ProdDesign

Dimitri Merkoulov

Bioszalen

121 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website: www.dummiedefilm.nl
Trailer