Trippel Trappel Dierensinterklaas

Regie

Paco Vink, Albert 't Hooft

Producent

Arnoud Rijken, Michiel Snijders, Viviane Vanfleteren, Chris Mouw

Studio

il Luster Producties, Vivi Film

Duur

65 minuten
Filminformatie

Verhaal

Ontstaan

In Nederland handgetekende 2D film door 15 animators. Gebaseerd op een origineel verhaal. Coproductie met België. De stemmen zijn los ingesproken; de acteurs waren niet op hetzelfde moment aanwezig. Op de aftiteling staat vermeld dat de fret een bijzonder huisdier is.

Animatie: Paco Vink, Marcel Tigchelaar, Edwin van Beek, Jelle Brunt, Nanda van Dijk, Anneke de Graaf, Aimée de Jongh, Tom Mourik, David Muchtar, David de Rooij, Marlyn Spaaij, Bob Wolkers, Ruben Zaalberg, Merel van den Broek.

Facts

In 2013 werd de discussie over Zwarte Piet voor het eerst goed aangezwengeld. In deze film zijn de meeste Pieten een soort acrobaten, hun huidskleur is licht. De kleur is doelbewust neutraal. In de nacht zijn de Pieten blauwig, op andere momenten meer oranje. Dit om een tijdloze film op te leveren die ook in het buitenland vertoonbaar is zonder dat de hele zaal met gefronste wenkbrauwen zit.

Pers

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van woensdag 8 oktober 2014: "(...) Van Trippel trappel: Dierensinterklaas, een tekenfilm van Nederlandse bodem, spat de ambitie af. Anders dan de weinige andere voorbeelden uit eigen land ? de Marten Toonder-bewerking Als je begrijpt wat ik bedoel (1983) en de Fiep Westendorp-verfilming Pim & Pom: Het grote avontuur (2014) ? leunt dit nieuwe animatie-avontuur niet op een al bestaand verhaal of bekende personages. Dat blijkt geen enkel probleem. Met de oogstrelende eenvoud van handmatige 2D-animatie brengen de makers geheel nieuwe figuurtjes tot leven, die je al snel in je hart sluit. Nederland was al groot in de korte animatiefilm, maar Trippel trappel bewijst dat met het aanwezige talent ook getekende speelfilms niet te hoog gegrepen zijn. Regisseurs Albert ?t Hooft en Paco Vink maken van beperking hun kracht. Hun gekozen animatietechniek, die de handgetekende oorsprong van de beelden eerder benadrukt dan verhult, past geweldig goed bij de nostalgische sfeer van Sinterklaas. Daarnaast is het verhaal goed doorwrocht en zit de film vol uitgekiende visuele grappen. Intussen worden de oren goed bediend met grappige stemmen en dialogen, leuke liedjes en een weldadige symfonische score van componist Vidjay Beerepoot.Trippel trappel: Dierensinterklaas steekt met staf en mijter uit boven de zee van Sinterklaasfilms die de afgelopen jaren zijn uitgebracht. In galop naar de bioscoop dus."

Jann Ruyters in 'Trouw' van donderdag 9 oktober 2014: "(...) Jammer dat de makers vorige week werden genegeerd op het Kalverenfestival, wat mij betreft is dit met stip de leukste Nederlandse film van het jaar."

Filmuziek

Vidjay Beerepoot

ProdDesign

Paco Vink, Marcel Tigchelaar

Geluid

Jeroen Nadorp

Distributeur

A-Film Benelux BV

Kleur

Kleur

Stemmen

Georgina Verbaan (Kari), Kasper van Kooten (rat), Hans Somers (fret), Reinder van der Naalt (Takkie), Bartho Braat (Bello)
Trailer