Sinterklaas & Diego : het geheim van de ring (2014)

Regie

Roy Poortman

Scenario

Dick Bouquet, Roy Poortmans, Harold Verwoert, Louisa Verwoert

Release

8 oktober 2014

Producent

Victor Coolman, Jeffrey de Graaf, Roy Poortmans

Duur

120 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de avontuurlijke en vrolijke film Sinterklaas & Diego: Het Geheim van de Ring zit Sinterklaas met zijn handen in het haar. De brieven stapelen zich op en de pakjeslijst wordt alsmaar langer. Hoe moet hij nu in één avond al die pakjes bezorgen bij al die lieve kindertjes? Wanneer Diego op het idee komt om de goede oude Kerstman om hulp te vragen, gaan ze samen met stuntelpiet en de kinderen Max en Anna op weg naar de Noordpool. Het plan lijkt op rolletjes te lopen, tot Famke en Yvette, twee ontsnapte boeven, roet in het eten gooien. Lukt het Sint en zijn pieten om het Sinterklaasfeest te redden?

Cast

Peter Faber (Sinterklaas), Harold Verwoert (Diego), Ron Boszhard (herbergier Harres), Johnny Kraaijkamp jr. (De Kraai), Ernst Daniel Smid (Kerstman), Coosje Smid (slechterik Yvette), Merel de Zwart, Iris Hesseling (Nienke), Anna Speller (Famke), Merel de Zwart (Anna), Jeffrey Erens (Stuntelpiet), Jelle Ozinga (Max), Nick Nielsen (Goochelpiet), Bart Juwett (Regelpiet), Willian Kleinjan (Piet Cuisine), Jeroen Sakko (postbode), Rob Mortze (agent), Roy van Breemen (Piet), Luc van Kuppenveld (Piet), Kay Roggen (Piet), Ron Groenewoud (boer)

Ontstaan

Regiedebuut voor Roy Poortmans.

Opgenomen in 9 draaidagen. Onder andere op Kasteel De Haar.

Merel de Zwart is de dochter van Erik de Zwart. Iris Hesseling is Nickelodeon-presentatrice. Coosje Smid is de dochter van Ernst Daniel.

Facts

De film bevat twee primeurs: een regenboogpiet en de Kerstman is voor het eerst in een Sinterklaasfilm te zien. Producent Roy Poortmans wilde met zijn regenboogpiet geen nieuwe standaard introduceren: "Het is er maar eentje, de andere Pieten zijn gewoon hetzelfde als altijd. Ik wilde in ieder geval wel de eerste zijn die het in een film introduceerde." (de Volkskrant, donderdag 9 oktober 2014).

Pers

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van woensdag 8 oktober 2014: " (...) Met Het geheim van de ring heeft Roy Poortmans een avontuur gemaakt dat er bij de allerkleinsten in zal gaan als speculaas. Met een beperkt budget en een draaiperiode van slechts negen(!) dagen trakteert de debuterende regisseur op een eenvoudige familiefilm vol slapstick en liedjes. Tevens mengt Poortmans zich op subtiele wijze in de Zwarte Pieten-discussie. Want telkens als de goochelpiet een tovertruc ziet mislukken, verandert zijn gezicht van kleur. Een ?regenboogpiet? die we in de toekomst vaker zullen zien?"

Jann Ruyters in 'Trouw' van donderdag 9 oktober 2014: "(...) Het zwartst is Piet in 'Sinterklaas en Diego'[vergeleken met DE CLUB VAN SINTERKLAAS en TRIPPEL TRAPPEL DIERENSINTERKLAAS], een nogal oubollig sinterklaasavontuur (...)"

Filmuziek

Herman Witkam

Camera

Bart Beekman

Montage

Daniel Hillel-Tuch

ProdDesign

Merlijn van de Sande

Kostuums

Mark Mous

Grime

Esther van den Akker

Stunts

Bart Beekman, Erik de Zwart

Kleur

Kleur
Trailer