Zwarte tulp, De (1921)

Alternatieve titel: black tulip, The

Regie

Frankland A. Richardson

Release

19-08-1921

Studio

Granger-Binger Film

Duur

72
Filminformatie

Verhaal

De bollenkweker Cornelis slaagt erin een zwarte tulp te kweken, maar hij komt wegens politieke verwikkelingen in de gevangenis terecht. Uiteindelijk beslist de prins van Oranje dat hij onschuldig is, waarna hij de eerste prijs wint voor zijn tulp en met zijn geliefde Rosa kan trouwen.

Cast

Gerald McCarthy (Cornelis van Baerle, bloembollenkweker van de zwarte tulp), Zo' Palmer (Rosa, dochter van de cipier), Eduard Verkade (Cornelis de Witt), Dio Huysmans=Dio Huismans (Johan de Witt), Coen Hissink (cipier en Gryphus), Harry Waghalter (Isaac Boxtel), August van den Hoeck (Tichelaer, de Pierschilschen barbier), Frank Dane (prins van Oranje), Lau Ezerman (Willem), Wilhelmina van den Hoeck (vrouw van Cornelis de Witt), Josephine Homann-Niehorster, Carl Tobi, Fred Homann, Betty Doxat-Pratt

Ontstaan

Film onder regie van de Amerikaan Richardson toont in vaak lange en statische instellingen onder meer de teloorgang van de gebroeders De Witt.

De film is zoveel mogelijk op de originele, historische plaatsen opgenomen (o.a. Huis ten Bosch, Gevangenpoort, Slot Loevestein, stadhuis te Haarlem, Buitenhof te Den Haag, Dordrecht).

Opvallend is dat de niet zo grote August van den Hoeck bij massascènes steeds op een tafel of op de schouders moet, omdat hij anders zo slecht te zien is.

De kopie van het Nederlands Filmmuseum is niet geheel compleet.

Camera

Feiko Boersma, Jan Smit