Wonderbroeders (2014)

Regie

Johan Timmers

Scenario

Martin van Waardenberg

Release

2 oktober 2014

Producent

Peter Bouckaert, Erwin Godschalk, Reinout Oerlemans, Maarten Swart, Sim van Veen, Ronald van Wechem

Duur

88 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de film Wonderbroeders leven vijf monniken harmonieus in het klooster van Wanroij. Totdat er ineens een stel bouwvakkers de rust komt verstoren. De kerkleider heeft hun klooster en de grond verkocht aan de gemeente, die er een commercieel wellness resort van wil maken. De broeders wringen zich in allerlei hilarische bochten en zetten alles op alles om de plannen voor deze ?turkse stoomzooi? tegen te gaan. Wanhoopsdaden die niet bepaald hoopgevend zijn. En dan openbaart er zich een wonder! Ze lijken gered, maar hun leven staat vanaf dan totaal op zijn kop?

Cast

Martin van Waardenberg (broeder Dominicus), Thomas Acda (broeder Johannes), Egbert Jan Weeber (broeder Lucas), Kees Hulst (broeder Paulus), Ton Kas (broeder Fransiscus), Noortje Herlaar (zuster Jessica), Gene Bervoets (kardinaal), Eva Duijvestein, Beppie Melissen (zuster Ursula), Bert Luppes (bisschop Heijntjes), Nick Golterman, Juul Vrijdag (moeder zieke jongen), Leendert de Ridder (jongen in rolstoel), David Lucieer, Ferdi Stofmeel (agent), Frank Sheppard, Domenico la Ferrara (laborant 1), Roberto Genta (laborant 2), Cecile Heuer (oudere vrouw), Dic van Duin (klant), Dries Smits (oudere man), Pieter Tiddens (landmeter Kees), Elsa May Averill (Franse vrouw) ; Ivo Martijn (voice-over)

Ontstaan

Kijkwijzer: Alle Leeftijden (grof taalgebruik).

Pers

Eric le Duc in 'de Telegraaf' van 1 oktober 2014: " (...) Net als in De marathon staat ook in Wonderbroeders mannenvriendschap centraal. Regisseur Johan Timmers (Loenatik, te gek!) toont een even geestige als ontroerende broederband waarin de monniken voor elkaar door het vuur gaan. Natuurlijk is het lastig dat de dementerende abt (Kees Hulst) tijdens het wandelen steeds verdwaalt. Maar missen kunnen de broeders hun geestelijk leider niet. Toch blijft Wonderbroeders net iets te veel hangen in luchtige oppervlakkigheid. De film wordt nergens écht lekker vilein of uitzinnig en de wijze waarop de snode kardinaal uiteindelijk wordt teruggepakt, is ronduit gemakzuchtig. En zo blijft de kijker achter met het licht katterige gevoel dat er uit dit leuke filmidee en deze getalenteerde cast (met ook nog Ton Kas, Thomas Acda en Egbert-Jan Weeber) veel meer te halen was geweest."

Barend de Voogd op Nu.nl op 1 oktober 2014: " (...) Martin van Waardenberg schreef wederom het scenario, Jeroen de Bruin deed opnieuw het camerawerk en de productie was weer in handen van Eyeworks. Regisseur Johan Timmers was niet betrokken bij De Marathon, maar hem kennen we onder meer van de eerder dit jaar verschenen kinderfilm Loenatik, te gek. De overeenkomsten zijn vooral inhoudelijk opvallend. Draaide De Marathon om vijf mannen die hun autogarage proberen te redden door aan de Rotterdamse marathon mee te doen; ditmaal gaat het om vijf mannen die hun klooster proberen te redden en daarvoor dringend behoefte hebben aan een wonder. Het zijn aandoenlijke types. (...) Ingrediënten genoeg voor een leuke komedie. Ton Kas hoeft maar de telefoon op te nemen met een hoog, dun stemmetje en je moet al lachen. De scène waarin de broeders in het Engels overleggen over wat ze met de verwarde abt aan moeten is ook erg grappig. Zo zijn er meer sterke komediemomenten. De droog gebrachte knulligheid is een tijd lang amusant, maar Wonderbroeders zakt daarna in. De timing klopt niet. Zuster Jessica, een onderzoekcommissie uit Rome die het mirakel komt inspecteren: aanzetten tot grappige complicaties zijn er genoeg, maar de film benut ze niet om eens lekker in een hogere versnelling te gaan. En zo kabbelt Wonderbroeders dus naar een wat voorspelbaar en te gemakkelijk bedacht einde. En dan wreekt zich toch ook dat vrome en goedwillende monniken toch iets minder de lach-en-een-traanfactor hebben dan die veel te dikke, on-fitte maar, oh zo herkenbare marathonlopers uit Rotterdam."

Filmuziek

Melcher Meirmans, Chrisnanne Wiegel

Camera

Jeroen van der Bruin

Montage

Elsbeth Kasteel

ProdDesign

Gert Brinkers

Grime

Marjon Hoogendoorn

Bioszalen

97 bij première

Kleur

Kleur
Trailer