Pijnstillers (2014)

Regie

Tessa Schram

Scenario

Maria Peters, Tessa Schram

Release

25 september 2014

Producent

Maria Peters, Dave Schram

Studio

Shooting Star

Duur

120 minuten
Filminformatie

Verhaal

Casper woont alleen met zijn moeder. Hij heeft een passie voor muziek en speelt zoveel mogelijk piano. Zijn vader heeft hij nooit gekend, maar wanneer zijn moeder ernstig ziek wordt begint hij een zoektocht om hem te vinden...

Cast

Gijs Blom (Casper), Birgit Schuurman (Marit van Riel), Raymond Thiry (Robert van Laren), Susan Radder (Anouk), Massimo Pesik (Pim), Kees Boot (vader Sofie), Carry Slee (vrouw met hondjes), Miryanna van Reeden (tante Inge), Tijn Docter (Felix), Anouar Ennali (Said), Lara Leijs (Sophie), Wigger Verschoor (galerie-eigenaar), Truus de Boer (galerie-eigenaar)

Ontstaan

Pijnstillers is het speelfilmdebuut van Tessa Schram, die twee jaar eerder haar regie-opleiding afrondde.

De film is opgedragen aan de eerder in 2014 overleden producent Hans Pos. Hij richtte in 1987 mede het bedrijf Shooting Star op dat Pijnstillers heeft gemaakt. Het is de eerste titel die Shooting Star uitbrengt na de dood van Pos.

PIJNSTILLERS is de zevende Carry Slee-verfilming en die was bij release in 121 bioscopen te zien en dat was een record voor een Slee-film. Het vorige record stond op naam van de vorige titel, SPIJT! die op de dag van de première in 120 theaters uitging.

Kijkwijzer: 9 jaar (angst, grof taalgebruik).

Pers

Eindhovens Dagblad van 24 september 2014: "(...) Er lopen in 'Pijnstillers' verschillende verhaallijnen door elkaar. Dat de moeder van hoofdpersoon Casper (Gijs Blom) kanker heeft, beheerst de film niet. Voor andere elementen is in dit speelfilmdebuut van Tessa Schram evenveel ruimte. Birgit Schuurman (gewaagde keus als moeder van een 15-jarige!) zonder haren is even slikken maar niet meer dan de ogenschijnlijke kilheid van de vader, gespeeld door Raymond Thiry. (...) Er gebeurt altijd veel in de verhalen van Carry Slee. Herkenbare, vaak heftige situaties die nooit op zichzelf staan. Kanker, zelfmoord, pesten, racisme. 'Pijnstillers' maakt dat mooi duidelijk. Regisseur Tessa Schram (25) benadert Carry Slee op een frisse manier. Er wordt niet te veel uitgelegd, drama wordt klein gehouden, het camerawerk is los. Daarmee pakt deze verfilming een stuk subtieler uit dan haar voorgangers. Aan het happy end viel waarschijnlijk niet te ontkomen. Niet alleen een aanrader voor tieners."

Fabian Melchers in op Telegraaf.nl op 24 september 2014: "Anorexia, drugsverslaving, loverboys; de tieners in Carry Slee-verhalen krijgen het flink te verduren. Pijnstillers vormt daarop geen uitzondering. Anders is wel dat dit drama veel minder boodschapperig uit de hoek komt. (...) Het is jammer dat Pijnstillers de aandacht geregeld verlegt naar voorspelbare tienerromantiek, die nauwelijks verschilt van alle andere opbloeiende romances in de reeks Slee-verfilmingen. Veel beter zijn de scènes tussen Birgit Schuurman en Gijs Blom. Je voelt hoe hecht de band is tussen de alleenstaande moeder en haar zoon. Dat is niet alleen toe te schrijven aan het sterke spel, maar ook aan de regie van debutant Tessa Schram, die uit kleine blikken en gebaren maximaal effect weet te halen."

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 24 september 2014: "(...) zoveelste Nederlandse film over kanker. Eerder dit jaar waren Blom en Pesik nog samen te zien in KANKERLIJERS. Zonder de oprechte intenties van de makers in twijfel te trekken, kun je het een dankbaar onderwerp noemen. (...) Blom, uitstekend op dreef in KANKERLIJERS, wandelt hier nogal apathisch rond. Pesik leest zijn grapjes nog net niet voor van papier. De film lijkt bovendien flink ingekort, wat voor rare lacunes zorgt. (...) Doordat Marit wordt gereduceerd tot haar ziekte, komt ze sowieso niet echt tot leven. De scènes tussen Casper en zijn vader, een oorlogsfotograaf die privéproblemen het liefst uit de weg gaat, graven veel dieper. Het zijn er helaas maar een paar."

Jann Ruyters in 'Trouw' van donderdag 25 september 2014: "(...) een familieproduct; de Schrams groeien uit tot een ware Hollands Hollywood dynastie: Tessa (...) Maria (...) Dave (...) Quinten (...) Ondertussen vergaten ze met zijn allen wel de pijnstillers uit de titel. (...) Carry Slee-verfilmingen willen nogal eens ontaarden in een bijna sadistisch tranentrekken, maar Tessa Schram houdt het aangenaam rustig (...) Gijs Blom speelde ook de 'love interest' in NENA en was in die film subtieler puber (...)"

KT in 'de Volkskrant' van donderdag 25 september 2014: "(...) nu eens niet door Dave Schram werd geregisseerd, maar - verdienstelijk - door diens dochter Tessa. (...) Soms loopt het wel wat stroef. Tegenover de tedere scènes met Casper en Marit staat bijvoorbeeld een stroperige flashback waarin hij als ukkepuk per ongeluk zonder haar in de trein stapt. Schuurman en Thiry spelen ingetogen en subtiel, en Blom kan goed uit de voeten met de sombere, tobberige kant van zijn personage. Op emotionelere momenten overtuigt hij helaas minder. PIJNSTILLERS is oprecht en vaardig gemaakt, soms ook schrijnend, maar net niet helemaal geslaagd."

Filmuziek

Sjoerd Limberger, Quinten Schram

Camera

Thijmen Doornik

Montage

Robin de Jong

Grime

Erik Hillenbrink

Bioszalen

117 bij première

Kleur

Kleur
Trailer