Bloedlink (2014)

Alternatieve titel: Reckless

Regie

Joram Lürsen

Scenario

Frank Ketelaar

Release

25 september 2014

Producent

Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld, Mark Furstner, Han van der Werff

Studio

Topkapi Films

Duur

90
Filminformatie

Verhaal

Twee ex-gedetineerden bedenken in deze thriller een waterdicht plan voor de ontvoering van de 25-jarige rijkeluisdochter Laura Temming. Met deze kidnapping willen ze de slag van hun leven slaan. Als zij Laura op klaarlichte dag in een bestelbus meesleuren en vasthouden in een flat, starten al snel de onderhandelingen met Laura's vader over het losgeld. Dan verschuift de onderlinge machtsverhouding tussen Laura en haar kidnappers Rico en Victor en ontstaat de vraag wie nu eigenlijk dader is en wie slachtoffer.

Cast

Tygo Gernandt (Victor), Sarah Chronis (Laura Temming), Marwan Kenzari (Rico)

Ontstaan

Het script is gebaseerd op The Disappearance of Alice Creed, een Britse thriller uit 2009 van J. Blakeson.

Kijkwijzer: 12 jaar (angst, geweld, grof taalgebruik, seks).

Pers

Mark Moorman in 'Het Parool' van woensdag 24 september 2014: "(...) past in een rijtje Nederlandse ontvoeringsfilms (...) ISABELLE (...) DE HEINEKENONTVOERING (...) BLOEDLINK is niet anders, maar beent het genre uit totdat er iets overblijft wat een zeldzame verschijning is in het Nederlandse filmlandschap, een zuivere thriller, die vakkundig speelt met de verwachtingen van de toeschouwer. (...) In de eerste tien minuten van BLOEDLINK wordt nauwelijks gesproken (...) Met de twee ontvoerders nam Lürsen geen risico door twee van de beste jonge filmacteurs van het moment te nemen. Tygo Gernandt (...) Marwan Kenzari (...) relatief onbekende Sarah Chronis (...) Ze blijft goed overeind in een heel fysieke rol. Ketelaar, altijd sterk in eigentijdse dialogen, geeft haar de kans zich naast de mannen te vechten: "Je hebt me fucking gekidnapt, mongool!"Maar is dat wel zo?"

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 25 september 2014: "(...) Het eerste kwartier van de kidnapfilm is bloedstollend. (...) IJzersterk is dat die voorbereiding zich zonder dialoog voltrekt. Vijftien minuten lang kijk je naar twee mannen met een plan. De spanning stijgt. (...) De dingen die volgen missen de spanning van het begin. Dat wil zeggen: het is interessant dat de machtverhouding tussen de drie steeds verschuift, maar dit gebeurt zo vaak, en op de automatische piloot, dat het al snel ongeloofwaardig is. (...) Van een homo-erotische spanning is bijvoorbeeld geen sprake, waardoor de zoen tussen Kenzari en Gernandt nogal uit de lucht komt vallen. (...)"

FS in 'de Volkskrant' van donderdag 25 september 2014: "(...) bijna een exacte kopie van het Britse THE DISAPPEARANCE OF ALICE CREED, een film die onlangs nog op de Nederlandse televisie te zien was. Het is niet meer, maar ook niet minder. (...) bijna shot voor shot, wending voor wending (...) veel effect sorteert met weinig: drie acteurs, een locatie, lekker goedkoop dus. Daarbij heeft regisseur Lürsen de twee meest intense jonge acteurs van Nederland voor de hoofdrollen gecast (...) Niet alles werkt even goed. Echt sympathiek zijn geen van de personages, waardoor het uiteindelijk niet uitmaakt wie er als winnaar zal komen bovendrijven. (...) En als je een script gaat hergebruiken, is het opvallend dat je het onlogische gehannes met een kogel uit het origineel niet aanpast. Dat laatste valt ook te verklaren: als je een steentje uit dit slimme opgebouwde script zou halen, heb je de kans dat de hele zaak in elkaar flikkert. Bovenstaande minpuntjes doen er niet toe omdat deze films toch vooral drijven op die knaop opgebouwde spanning. De verrassing, de onvoorspelbaarheid, daar gaat het om. Hoe je het ook wendt of keert: bij zo'n letterlijke remake is die spanning, voor het publiek dat de film al kent in elk geval, niet meer te hercreëren."

Prijzen

Rembrandt Award 2015 op 19 april 2015 Beste Nederlandse acteur: Tygo Gernandt. De Rembrandt Awards zijn de Nederlandse publieksprijzen voor nationale en internationale films, acteurs en actrices en worden jaarlijks georganiseerd door televisieproducent FCCE en Veronica Magazine.

Filmuziek

Merlijn Snitker

Camera

Jasper Wolf

Montage

Job ter Burg

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Geluid

Jac Vleeshouwers

Bioszalen

58 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

www.topkapifilms.nl/films/reckless
Trailer