Dorsvloer vol confetti (2014)

Alternatieve titel: Confetti harvest

Regie

Tallulah Hazekamp Schwab

Scenario

Chris Westendorp

Release

18 september 2014

Producent

Gijs van de Westelaken, Marina Blok, Chantal van der Horst

Studio

Column Film, Grobbendonk Films

Duur

100 minuten
Filminformatie

Verhaal

De Zeeuwse Katelijne groeit eind jaren tachtig op tussen zes broers in een strenggelovig boerengezin. Omdat ze nauwelijks betrokken wordt bij het boerenwerk, voelt het intelligente meisje zich een buitenbeentje. Ze vlucht weg in fantasieën en verhalen en ze verslindt stiekem de sprookjes die het geloof haar verbiedt te lezen. Het wordt Katelijne steeds duidelijker dat ze haar gelovige leven de rug toe moet keren om zichzelf te kunnen worden.

Cast

Hendrikje Nieuwerf (Katelijne), Suzan Boogaerdt (moeder), Steven van Watermeulen (vader), Yannick de Waal (Christiaan), Tom van Kessel (Rogier), Clemens Oomes, Daniel de Vries, Thomas de Vries, Axel Zwanenburg, Marie-Louise Stheins, Genio de Groot, Mees Groot, Laurine Booij

Ontstaan

Schrijfster Franca Treur komt zelf uit een gereformeerde Zeeuwse familie. Van haar debuutroman uit 2009 werden ruim 150.000 exemplaren verkocht.

Kijkwijzer: 9 jaar (grof taalgebruik, angst)

Pers

Annet de Jong in 'de Telegraaf'van 17 september 2014: "(...) De jonge actrice Hendrikje Nieuwerf speelt Katelijne fenomenaal in het lichtvoetige drama (...) Regisseur Tallulah Schwab, voor wie dit haar eerste lange film is, schetst een fraai en waarachtig beeld van een gereformeerde gemeenschap. Haar film is grappig en respectvol tegelijk. Tel daarbij op de dromerige beelden van het Zeeuwse platteland en de uitstekende cast en je hebt een meer dan geslaagd speelfilmdebuut."

Barend de Voogd op Nu.nl op 17 september 2014: "(...) het Zeeuwse landschap ziet er door de lenzen van cameraman Menno Westendorp echt schitterend uit. Schwab kiest ook sprekende momenten: het rolletje mentos dat in de kerk wordt doorgegeven, het melken van de koeien met Katelijne d'r vader, de kermis, de tranen die in oma?s koffie plonzen? Daarmee omzeilt de film de voor de hand liggende clichés. De ouders van Katelijne zijn geen monsterlijke fanaten, ze houdt van ze. Dit is geen film vol geschreeuwde confrontaties, over een meisje dat in opstand komt. De gebeurtenissen rijgen zich eerder wat dromerig aaneen, tot de ontroerende maar onvermijdelijke ontknoping. Hoofdrolspeelster Hendrikje Nieuwerf is uitstekend gecast: een vrolijk meisje met een gulle lach, haar ogen tot speelse spleetjes geknepen. Ze staat op de poster naast haar moeder, die heel symbolisch de ander kant op kijkt. Een strenge, bittere vrouw - en toch geloof je meteen dat ze bij elkaar horen, dat haar moeder ooit was zoals zij. Katelijnes relaties met haar opa, broer Christiaan (Yannick de Waal) en haar moeder vormen de hart van de film. Katelijne die naar haar broer kijkt op het moment dat in de kerk al zijn dromen verdampen, de laatste blik van haar moeder in de slotscène: het zijn ontroerende momenten."

Kristiaan Schimmel in 'Sp!ts' van 17 september 2014: "(...) Regisseur Tallulah H. Schwab haalt in Dorsvloer Vol Confetti het beste de hoofdpersonages naar boven en geeft Hendrikje Nieuwerf een speelfilmdebuut om van te dromen. Ook de cinematografie van de film maakt indruk; het Zeeuwse landschap komt prachtig in beeld en speelt een belangrijke rol in de grimmige, pessimistische sfeer die wordt neergezet. Toch weet de film maar ternauwernood de volle negentig minuten te boeien. Dat komt vooral doordat in Dorsvloer Vol Confetti slechts sporadisch een uitstapje naar Katelijnes rijke fantasie wordt gemaakt. Met dat uitgestelde verlangen naar meer van die fantasiewereld zet Schwab de kijker onnodig op het verkeerde been."

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Menno Westendorp

Montage

Michiel Reichwein

ProdDesign

Floris Vos

Distributeur

E1 Entertainment

Bioszalen

42 bij première

Kleur

Kleur
Trailer