Oorlogsgeheimen (2014)

Regie

Dennis Bots

Scenario

Karen van Holst-Pellekaan, Dennis Bots

Release

3 juli 2014

Producent

rigitte Baake, Michiel Bartels, David-Jan Bijker, Martin Dewitte, Donato Rotunno, Reinier Selen, Harro van Staverden

Duur

97 minuten
Filminformatie

Verhaal

Zomer 1943. Tuur (Maas Bronkhuyzen) en Lambert (Joes Brauers) zijn al van jongs af aan onafscheidelijk. De omgeving van hun Zuid-Limburgse dorp kent geen geheimen voor de vrienden. Van de boerderij van Lambert?s vader (Stefan de Walle), die ook de burgemeester van het dorp is, tot de spannende grotten in de buurt ? het is hun wereld. Maar de oorlog gaat ook aan hun idyllische dorp niet voorbij en verandert de wereld voorgoed. Tuurs ouders (Loek Peters en Eva Duijvestein) gaan bij het verzet en ook zijn grote broer (Nils Verkooijen) doet geheimzinnig. Lambert?s familie is lid van de NSB en kiest juist voor de Duitsers. Dan komt plots Maartje, een meisje uit het westen, bij hen in de klas. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z?n vriendschap met Lambert, maar ook z?n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.

Cast

Maas Bronkhuyzen (Tuur Ramakers), Joes Brauers (Lambert Nijskens), Loek Peters (vader van Tuur), Stefan de Walle (vader van Lambert), Nils Verkooijen (Leo), René van 't Hof (Tulkens), Luc Feit (Baumhaken), Helmert Woudenberg (Holtermans), Eva Duijvestein (moeder van Tuur), Bram van der Vlugt (pastoor), Pippa Allen (Maartje), Margo Dames (mevrouw Nijskens), Faas Wijn (Sjeng), Beau Schneider (Roeland), Michael Nierse (jongen), Bas van Prooijen (Pieke), Ad van Kempen (Witteman), Juul Vrijdag (mevrouw Witteman), Pien Westendorp (Katrien), Joris Kwint (Pierre), Pierre Rieu (ambtenaar), Tonko Bossen (jongen), Sean Talo (vader Fons), Jacques Vriens (Welten) ; Torsten Colijn (stem)

Ontstaan

Scenario: Karen van Holst-Pellekaan, Dennis Bots, naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens.

Zanger Alain Clark verzorgt de titelsong met zijn single Onze Vriendschap.

Dennis Bots regisseerde onder andere eerder tientallen afleveringen van Spangas, Het Huis Anubis, GTST en Westenwind.

Het scenario wijkt af van het boek. In het boek zijn de twee jongens elkaars vijanden, in de film zijn het vrienden. Een van de jongens heeft, anders dan in het boek, een klompvoet. Dit is een verwijzing naar Bots' kunstbeen.

Kijkwijzer: 6 jaar (grof taalgebruik, angst).

Pers

Preview juli 2014: "(...) weer een pittig onderwerp te vertalen naar de belevingswereld van tieners. Hij [Dennis Bots] gaat geen moment op de knieën, maar dient zijn harde boodschap wel op in een taal die voor kinderen helder maakt hoe dramatisch oorlog kan zijn. (...) Toch is OORLOGSGEHEIMEN -net als ACHSTE GROEPERS HUILEN NIET - geen film geworden waarbij het publiek de zaal met lood in de schoenen verlaat. Daarvoor zijn de twee jonge hoofdrolspelers te ontwapenend en gloort er gelukkig aan het slot toch enige hoop op een betere toekomst aan de horizon."

Robbert Blokland in 'Sp!ts' van woensdag 2 juli 2014: "In de lange reeks Nederlandse oorlogsfilms werd de directe impact die de Tweede Wereldoorlog op de levens van kinderen had vooralsnog wat onderbelicht. Oorlogswinter bracht hier zes jaar geleden verandering in en de ijzersterke verfilming van het succesboek Oorlogsgeheimen van schrijver Jacques Vriens bouwt nu verder door aan dit subgenre. (...) Net als eerder met internationale hit Achtstegroepers Huilen Niet weet regisseur Dennis Bots met zijn nieuwe film weer een pittig onderwerp te vertalen naar de belevingswereld van tieners. Hij gaat geen moment op de knieën, maar dient zijn harde boodschap op in een taal die voor kinderen helder maakt hoe dramatisch oorlog kan zijn. Toch is Oorlogsgeheimen geen film geworden waarbij het publiek met een zwaar gemoed de bioscoop verlaat. Daarvoor zijn de twee jonge hoofdrolspelers te ontwapenend. En gelukkig gloort er aan het slot toch enige hoop op een betere toekomst aan de horizon."

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 2 juli 2014: "(...) Na een wat lange aanloop - de eerste helft bevat wel érg veel zorgeloze jeugdscènes - mag het jonge trio los. Bronkhuyzen is het perfecte lefgozertje, Allen de belichaming van maagdelijke onschuld en Brauers maakt de spagaat van zijn personage uitstekend zichtbaar. (...) ziet er bovendien heel goed uit. Warme kleuren, prachtige decors en een paar overtuigende special effects die de schaal van het verhaal geloofwaardig maken. Wel jammer dat de volwassen personages zich niet lijken te herkennen in de morele strijd van hun kroost. Goed en fout blijven strikt gescheiden. (...) Stefan de Walle maakt het helemaal bont. Er zit geen enkele nuance in zijn rol, wat onbedoeld (en zeer ongewenst) op de lachspieren werkt. Kijkend naar de modelspoorbaan van zijn zoon: "Ja, Duitse makelij hè, oersterk.""

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van woensdag 2 juli 2014: "(...) verdienstelijk, maar wordt ontsierd door een ongelukkig gekozen liedje van Alain Clark dat tijdens de aftiteling te horen is. Terwijl er even daarvoor een Joods meisje op transport is gezet, horen we: 'Onze vriendschap overwint altijd/Al ga ik niet dezelfde weg als jij'. Inderdaad, Auschwitz is een heel andere kant op."

Prijzen

Oorlogsgeheimen krijgt op 11 augustus 2014 een Gouden Film, omdat de film sinds de bioscooprelease op donderdag 3 juli meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop heeft getrokken.

Rembrandt Award 2015 op 19 april 2015 Beste jeugdfilm. De Rembrandt Awards zijn de Nederlandse publieksprijzen voor nationale en internationale films, acteurs en actrices en worden jaarlijks georganiseerd door televisieproducent FCCE en Veronica Magazine.

Casting

Elske Falkena, Janusz Gosschalk

Filmuziek

André Dziezuk

Camera

Rolf Dekens

Montage

Peter Alderliesten

ProdDesign

Kurt Loyens

Kostuums

Uli Simon

Grime

Katja Reinert-Alexis

Kleur

Kleur
Trailer