Pim & Pom de film : Het grote avontuur

Regie

Gioa Smid

Scenario

Fiona van Heemstra, Tingue Dongelmans

Producent

Michiel de Rooij, Gioia Smid, Hans van der Voort, Sabine Veenendaal

Duur

70 minuten
Filminformatie

Verhaal

De twee katten Pim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de Vrouw. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de poezen mee naar het park voor een picknick. Zij willen dolgraag de katten zelf houden en bedenken daarvoor stiekem een plan.Als Pim en Pom weten te ontsnappen aan de nichtjes, verdwalen ze en moeten samen op straat overleven. Daar ontmoeten ze een straatkattenbende die hun vriendschap op de proef stelt. Gaat het Pim en Pom lukken om samen te blijven en hun baasje terug te vinden?

Cast

met de stemmen van: Georgina Verbaan (Pim), Tjitske Reidinga (Pom), Peter Paul Muller (Johnny), Plien van Bennekom (Tjeesje), Bianca Krijgsman (Sjaantje)

Ontstaan

Supervising animations: Marieke van Middelkoop. Muziek: Alex Debicki. Liedjes: Joren van der Voort. Liedjes gezongen door: Do, Jerusa, Huub van der Lubbe, Peter Paul Muller, Acda & De Munnik. Geluid: Arno Peeters. Adviezen: Hans Walther. Distributie: Benelux Film Distributors.

Pim & Pom De Film is een oorspronkelijk scenario voor de animatiefilm gebaseerd op de illustraties van Fiep Westendorp en de karakters van Mies Bouhuys.

Pim en Pom waren de katten van Mies Bouhuys. Tekenares Fiep Westendorp maakte vanaf 1958 illustraties bij de verhaaltjes die Mies Bouhuys schreef over haar eigen katten Pim en Pom. Die verhaaltjes, versjes en dialogen verschenen tien jaar lang op de Kinderpagina van de krant Het Parool. Fiep verzon geheel eigen katten met een ovaalvormige kop, neus en ogen als drie rondjes op een lijn, heel korte pootjes en een korte staart. Een echte ?Fiep-kat?.

Gioia Smid, conservator van het werk van Fiep Westendorp, nam zelf het initiatief om een speelfilm over Pim en Pom te maken. In 2003 vond Gioia Smid tijdens het archiveren van de tekeningen van Fiep zakken vol met tekeningen van Pim en Pom in de badkamerkastjes bij Fiep thuis. Fiep en Mies concludeerden dat veel materiaal nog nooit eerder was uitgebracht in boekvorm en zo kwam er in 2004 een nieuw boek: Pim en Pom blijven vriendjes. Tegelijkertijd ontstond het idee voor het maken van een tekenfilmserie. Fiep Westendorp overleed in 2004, zij heeft dit jammer genoeg niet meer mee kunnen maken. Mies Bouhuys heeft de eerste afleveringen van de tekenfilmserie nog kunnen zien vlak voor zij overleed in 2008 en ze was er zeer enthousiast over. De tekenfilmserie, die te zien was bij Nick JR, over de twee poezen won verschillende belangrijke prijzen, waaronder de Cinekid Kinderkast Award (zowel in 2010 als in 2011). De serie is verkocht aan verschillende buitenlandse televisiezenders, zodat ook kinderen in o.a. Japan, Scandinavië, Slovenië en de Arabische landen konden genieten van de avonturen van de twee katten. Pim en Pom hebben ook een eigen app, knuffels, DVD?s, servies en boeken.

Genre: Familiefilm. Doelgroep: kleuters (4-7 jaar) en hun ouders.

Facebook: www.facebook.com/PimenPomdeFilm Site: http://www.pimenpom.nl/Grote_mensen/Film

Facts

De eerste lange 2D animatiefilm van Nederlandse bodem sinds dertig jaar.

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van april 2014: "Zo kan het dus ook. Je niets aantrekken van de computeranimatietrend met 3D-effecten. Besluiten dat de eigenwijze manier waarop Fiep Westendorp de poezen Pim en Pom tekende gewoon prima is, ook als ze tot leven moeten komen. Die aanpak bepaalt de sfeer van Pim & Pom: Het grote avontuur, een animatiefilm die aangenaam tijdloos is en eenvoud tot kunst heeft verheven. (...) De door Gioia Smid geregisseerde bioscoopfilm die we nu zien ligt in het verlengde van de eerder onder haar supervisie tot stand gekomen reeks korte Pim & Pom-animatiefilmpjes. Deze op Nickelodeon uitgezonden serie werd in 2010 en 2011 bekroond met de Cinekid Kinderkast Award voor Beste Kinderprogramma. De film is nu geselecteerd voor kinderfilmfestival TIFF Kids in Toronto. De charme van de door Georgina Verbaan en Tjitske Reidinga van stem voorziene Pim en Pom is dat het poezen zijn die zich gedragen als kinderen. In Het grote avontuur ontsnappen ze tijdens een picknick in het bos aan de nichtjes van de Vrouw, twee brutale meisjes die snode plannen met de katten hebben. Het verhaal op zich is niet bijster verrassend, soms zelfs een beetje aan de brave kant. Maar de toon wordt vooral gezet door het parmantige karakter van de poezen en andere figuren, waardoor het ook voor de volwassen kijkers plezierig genoeg is. De frisheid van de film zit hem daarnaast in de bijna gewaagd eenvoudige, sterk grafische stijl die heel dicht bij het werk van Westendorp is gebleven. Achtergronden zijn soms simpele kleurvlakken, en tijdens intermezzo's maken vrolijke slingers en andere abstracte figuren soms een dansje met Pim en Pom. Het gebruik van overwegend zachte pasteltinten is misschien wat veel van het goede, maar het loslaten van het realisme heeft ook iets feestelijks. De zon staat als een versiering aan de hemel en zelfs zonder getekende mondjes zijn de poezen expressief genoeg. Er zijn zelfs enkele scènes die aan Tati doen denken. De kleuters kijken ongetwijfeld hun ogen uit."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 9 april 2014: " (...) Wat meteen opvalt, is de liefdevolle omgang van de makers met Westendorps erfenis. (...) geen tekenkunstige hoogstandjes, maar in primaire kleuren getekende heldere figuurtjes en objecten. De katten hebben geen mond en hun ogen en neus bestaan uit cirkeltjes. Ook zijn de tekeningen perspectiefloos. Gek genoeg maakt Westendorps strakke tekenstijl nog steeds een moderne indruk. (...) PIM & POM, HET GROTE AVONTUUR, waarin als grapje Westendorps Jip en Janneke ook nog even opduiken, is een spannende en vrolijke animatiefilm voor kleine kinderen. En ouderen zien een fraaie hommage aan het werk van Fiep Westendorp."

Peter de Bruijn in 'NRC Handelsblad' van woensdag 9 april 2014: "(...) De schetsmatige, kleurrijke, hoekige tekenstijl van Westendorp is in geen enkel opzicht gedateerd. Voor zover de wereld van haar figuurtjes aan het verleden doet denken, is dat juist een pluspunt: de tekeningen hebben sfeer, stijl en klasse die met de tijd alleen maar chiquer oogt. Dat geldt wat minder voor de personages en voor dit verhaal (...) wat al te eenduidig nare meisjes en ook aan hun bazin (...) valt weinig te beleven. (...) Aan de film kleven de bezwaren van vele debuutfilms: het ritme is net niet helemaal goed, veel scènes gaan een paar seconden te lang door of komen te traag op gang. Daar staan de uitbundige en swingende actiescènes tegenover (...) Die zijn grafisch oogstrelend. De liedjes van Joran van der Koop zijn sterk, en niet te lang, en worden door uitvoerders als Acda & De Munnik en Huub van der Lubbe op niveau uitgevoerd - al komen al de artiesten vooral hun bekende kunstje herhalen. Dat geldt ook voor Peter Paul Muller, volkszanger Martin Morero in Gooische Vrouwen, die straatkat Johnny insprak. Maar hij geeft aan de film wel het lef en de schwung die de film goed kan gebruiken."

Filmuziek

Alex Debicki

Geluid

Arno Peeters

Bioszalen

107 bij première

Kleur

Kleur
Trailer