Chez nous (2013)

Regie

Tim Oliehoek

Scenario

Frank Houtappels

Release

3 oktober 2013

Producent

Burny Bos, Ruud van der Heyde

Duur

102 minuten
Filminformatie

Verhaal

Chez Nous is een feel good comedy en de naam van een gezellig ?café chantant? in het hartje van Amsterdam. De eigenaar Adje heeft grote financiële problemen en zes stamgasten, zes normale vrienden, bedenken een abnormaal plan om Chez Nous te redden. Ze beramen een kraak en stelen een kostbaar collier uit een zwaarbewaakt museum. Een spannend en ontroerend spektakel met een eigenzinnig randje.

Cast

Alex Klaasen (Bertie), John Leddy (Adje), Thomas Acda (Gijs), Isa Hoes (Hetty), Tina de Bruin (Babette), Frederik Brom (Peter Jan), Achmed Akkabi (Rachid), Jack Wouterse (De Beer), Peter Faber (Helmer), Tobias Nierop (Ramon van Beeren), Frans van Deursen (Onno); Berry van de Steeg (kakdame), Valentijn van Zomeren (Valentijn), Pelle Andringa (Pelle), Mehmed Genco (slager)

Ontstaan

Vanaf de allereerste scenarioversie zat Anita Meyer al in het verhaal zonder dat zij ervoor benaderd was. Anita moest Anita spelen. Opgenomen tijdens de Gay Pride 2012 in Amsterdam. Er waren 5 opname-units geïnstalleerd.

Voor de rol van Bertie wilden de makers eigenlijk een onbekend gezicht, maar iemand die kon zingen, acteren, dansen en overtuigen als man en vrouw die bleek niet makkelijk te vinden. Alex Klaasen werd gevraagd voor auditie. Er is veel geschoven met het moment waarop Adje doodging, dan weer eerder in het verhaal, dan weer later. In de vroegste versie ging hij niet dood, maar was hij alleen maar ziek.(Bron: Dagkrant 2 oktober 2013 van het Nederlands Film Festival)

Pers

Floortje Smit in 'de Volkskrant' van donderdag 3 oktober 2013: "Chez Nous is typisch zo'n film die alles in zich heeft om fenomenaal de plank mis te slaan. (...) Het is een groot plezier te zien hoe de film de voor de hand liggende valkuilen behendig weet te omzeilen. Chez Nous werd geschreven door Frank Houtappels (Gooische Vrouwen, Ellis in Glamourland), geregisseerd door Tim Oliehoek (Vet Hard, Spion van Oranje) en gespeeld door Alex Klaasen. Dit trio heeft bewerkstelligd dat de film de extravaganza omarmt, mét een dikke knipoog, maar zonder 'incrowd' of bespottelijk te worden. Eerder feelgood dan Geer-en-Goor-fout. Voor zover iets met zo veel glitters welafgewogen kan worden genoemd, is het precies dat. Dat begint al met Klaasen, die dragqueen Bertie een persoonlijkheid weet te geven onder de enorme pruiken waar ze steeds onder dreigt te bezwijken. Chez Nous scoort zoals alle BosBros-producties punten op vormgeving.(...) Zo zijn alle vrienden, homo en hetero, die zich verzamelen in dat café typetjes - hallo Marokkaanse net-uit-de-kasthomo, dag meneer-doorsneeadvocaat die nu eenmaal van mannen houdt - maar wel typetjes die je ongeacht de eigen seksuele geaardheid kunt omarmen. Vooral John Leddy geeft zijn rol als kroegbaas in deze komedie een mooi laagje tragiek mee. Het verloop van hun avonturen laat zich voorspellen, alles valt wel heel mooi op zijn plek en halverwege gaat de vaart er even uit als Klaasen vooral loopt te mokken, maar dat mag de pret niet drukken. Veel grapjes zijn leuk, Oliehoeks timing klopt en de acteurs (zoals Thomas Acda en Achmed Akkabi) gaan er vol voor. Dit is waarom Chez Nous werkt: het is met heel veel liefde gemaakt. De stuwende kracht bij dit alles is de muziek van Anita Meyer, iets waar componist Fons Merkies leuk mee speelt op de soundtrack. Slim van de zangeres om haar medewerking te verlenen aan Chez Nous: showvrouw Bertie brengt haar nummers tijdens optredens als een cri du coeur, waarmee het campy bovenlaagje, precies zoals gebeurt in de film, wordt voorzien van een warm kloppend hart."

Erik Jonk in 'Metro' van 3 oktober 2013: "CHEZ NOUS heeft de potentie van een grote publieksfilm en kan wel eens de GOOISCHE VROUWEN van 2013 worden. Hoewel er tig verhaallijnen zijn en de film zowel feelgood, ontroering (ontluikende homoliefde, band tussen vader en zoon), spetterende actie als live-muziek heeft, stoort die overdaad nergens. Prachtig geacteerd met alleskunner Alex Klaasen als uitschieter."

Mark Moorman in 'Het Parool' van 2 oktober 2013: "(...) Chez nous is een romantische gay-komedie met een heist (overval)-twist. Houtappels schetst in de persmap de wat moeizame totstandkoming van het project, dat zijn oorsprong vond in de Spaanse documentaire Yo Soi Asi, portret van een café chantant en de bontgekleurde klantenkring in Barcelona. Chez nous vertoont opvallende gelijkenis met de structuur van De marathon. Ditmaal wordt niet een garage, maar een gaycafé met sluiting bedreigd. De uitbater heeft een slopende ziekte, er wordt een krankzinnig plan uitgebroed om de tent open te houden en de apotheose wordt tijdens een volksfeest opgenomen, waarbij de acteurs als figuranten in de menigte opgaan. In De marathon was dat de marathon van Rotterdam, in Chez nous is dat een juwelenkraak tijdens de botenparade van de Gay Pride. In de kleine scènes, het gedoe met de stamgasten, zit het wel goed met Chez nous, dankzij acteurs als Thomas Acda en Alex Klaasen - hoewel regisseur Oliehoek hier een palet hanteert dat meer televisie dan cinema lijkt. Maar die kraak, en al het gedoe eromheen, werkt als dramatisch middel maar heel matig; dan was het lopen van een marathon door een stel ongetrainde garagisten een sterkere vondst. Maar wie weet wat het publiek wil?"

André Nientied op NU.nl: "(...) Chez Nous qua opzet sterk denken aan De Marathon, de feelgoodmovie van vorig jaar herfst, waarin ook al een stel vrienden een onmogelijk plan opvatten om hun stek ? in dit geval een garage - te redden: de marathon lopen. Zo innemend als De Marathon is Chez Nous helaas niet, daarvoor zit het script te schematisch in elkaar en is de kluchtigheidsfactor net iets te hoog. Wat Chez Nous wel als extra biedt zijn actiescènes die knipogen naar Mission: Impossible en Ocean?s Twelve, waarin er immers ook een kraak in Amsterdam werd beraamd. De humor is soms wat plat ? Thomas Acda in een leren pakje, Peter Faber in een jurk ? maar Alex Klaasen steelt weer eens de show als de drag queen die ervan droomt Anita Meijer als moeder te hebben."

Annet de Jong in 'de Telegraaf' van 2 oktober 2013: "Een roze feel good misdaadkomedie, zo zou je Chez Nous van regisseur Tim Oliehoek kunnen beschrijven. Frank Houtappels tekende voor het scenario, dus dat zit geramd. (...) aan de ingewikkelde vader-zoonrelatie wordt onvoldoende recht gedaan, maar goed voor te veel drama was geen tijd. De tweede helft is er echt een om vrolijk van te worden, met als hoogtepunt de Canal Parade. Oliehoek filmde de sleutelscènes tijdens het massale evenement en slaagde daar goed in. Thomas Acda en Isa Hoes vormen een mooi filmkoppel, Achmed Akkabi ontroert en in de grote finale schittert Anita Meijer. Een film om vrolijk van te worden."

Filmuziek

Fons Merkies

Liedjes

Oeuvre van Anita Meyer

Camera

Rolf Dekens

Montage

Bas Icke

ProdDesign

Wilbert Van Dorp, Barbara Westra

Stunts

Jan de Boer

Bioszalen

79 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

www.facebook.com/cheznousdefilm
Trailer