Smoorverliefd

Regie

Hilde Van Mieghem

Scenario

Hilde Van Mieghem, Bert Scholiers, Steven R. Thé

Producent

Danielle Raaphorst, Sjef Scholte

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

De romantische komedie Smoorverliefd zoomt in op de roerige romantiek in de levens van vier vrouwen in Den Haag. Tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Anna maken er onder een Haags dak samen gezellig een potje van. Ze zijn mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer in een wereld vol prille verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen en onverwoestbare oude liefdes.

Cast

Susan Visser (Judith), Anna Drijver (Barbara), Anna Raadsveld (Anna), Beatrice Hillen (Eva), Ruth Becquart (Sabine), Pierre Bokma (Bob), Manuel Broekman (Bastiaan), Tess Bryant (Sophie), Johnny de Mol (Mathias), Tarikh Janssen (Jim), Rik Launspach (Nick), Victor Löw (regisseur), Filip Peeters (Theo), Ronald Top, Jozias van Aartsen (burgemeester), Yanick Pilgram, Jazz Bekker, Fleur van Ierschot, Hugo Maerten, Bob Fosko, Thomas Cammaert, Elle van Rijn, Ruth Becquart, Tim Murck, Victor Löw, Hariba Tribou, Ellen Parten, Jules Ruig, Zazie Schipper, Jade Homma, Suzanne Tolsma, Marloes Smulders, Linda van der Lubbe, Erik de Zwart (journalist), Wanda Riedijk, Elske Verbaak, Harold de Jonge, Bo Coolsaet, Bieke Illegems, Han Kerckhoffs, Jacqueline Stijlen, Stefanie Zwalve, Charlotte Quanjel, Luca Savazi, Petra Gerritsen, Lou Hilderson, Lounja Stubbe, Cindy Wijdenbosch, Alfred Heppener, Kitty Wolff, Martijn van den Berg, Bart van Istendael, Wim Verachtert Wom; stemmen: Gijs Scholten van Aschat (stem Bo Coolsaet die professor speelt), Ariane van Vliet (stem Bieke Illegems die presentatrice speelt), Hans Schrumpf, Arthur de Mol, Katja Prins

Ontstaan

Nederlandse remake van Vlaamse filmhit. De Vlaamse regisseur en scriptschrijfster Hilde van Mieghem baseerde de figuur Judith op haarzelf, maar het is wel fictie.

Ondanks Alles van Glennis Grace is de titelsong en die is te horen aan het eind van de film.

De Vlaamse versie uit 2010 trok in eigen land 200.000 bezoekers. De Nederlandse filmdistributeur Dutch Film Works en RTL zagen wel brood in een Nederlandse remake. Het was niet Van Mieghems idee om deze ook te regisseren. De producenten vroegen actrices Halina Reijn en Carice van Houten, maar zij sloegen het aanbod af, omdat het Van Mieghems verhaal is. De oorspronkelijke versie is opgenomen in Antwerpen, deze in Den Haag.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik).

Facts

Hilde van Mieghem over de Nederlandse mentaliteit in 'Het Parool' van woensdag 4 september 2013: "Jullie zijn vrijdenkender. In Vlaanderen heb je toch nog steeds die katholieke moraal. ik merkte het ook aan de acteurs. Zij waren opener over seksualiteit en reageerden spontaan op het scenario. Zo'n scène waarin de hoofdpersoon neukend met haar minnaar met haar man belt, ligt in België heel gevoelig. (...) Ik heb geleden onder de catering. Die was echt heel erg. Nederlanders hebben een complex over hun eetcultuur en maaken daarom rare exotische dingen. Maak gewoon boerenkool met worst. Dat is heerlijk."

Pers

Guido Verburg in 'Sp!ts' van woensdag 11 september 2013: "Verliefde vrouwen doen de gekste dingen; dat hebben we al in menig romkom kunnen zien. In Smoorverliefd, een Nederlandse remake van een gelijknamig Vlaams origineel, liggen nu eens niet één, niet twee, maar niet minder dan vier vrouwen overhoop met hun ingewikkelde liefdesleven. (...) Een wirwar aan verhaallijnen inderdaad en dat begint de film zo halverwege wel een beetje op te breken. Smoorverliefd buitelt van de ene situatie in de andere, met als gevolg dat alle afzonderlijke verhalen langzaam maar zeker inzakken. Daarbij is het irrationele gedrag van al die verliefde vrouwen wel érg dik aangezet. Iedereen die bevangen is door passie, doet wel eens een beetje raar, maar het gaat toch zelden zo ver dat je, zoals Anna Drijver hier, op een bankje in het Haags Gemeentemuseum gaat liggen kronkelen, om tegen je zus en je tienernichtjes te roepen hoe lekker je zojuist bent klaargekomen. Jammer, want op zulke overdreven momenten na zijn de vier actrices die het verhaal moeten dragen, uitstekend op dreef. Vooral Susan Visser schittert als de flamboyante losbol Judith die maar niet wil inzien dat haar ideale man al de hele film gewoon naast haar staat en ondertussen van de ene mislukking naar de andere fladdert. Aan haar lotgevallen heb je als kijker eigenlijk al genoeg; vier van zulke ontsporende vrouwen is echt teveel van het goede."

Marieke Kremer in 'Metro' van donderdag 12 september 2013: "De gehele cast is uitstekend op dreef met Susan Visser als romantisch fladderende losbol Judith voorop. Ook de jonge, debuterende Beatrice Hillen als Eva is een ontdekking. (...) Vier propvolle verhaallijnen (...) het is voor de kijker bijna niet bij te benen wat er met wie aan de hand is. Uiteindelijk blijft in al het geweld niet één personage overeind. En dat wreekt zich natuurlijk."

Angela Potjens op Moviescene.nl op : "(...) Smoorverliefd moet doorgaan voor een romantische komedie. Door de goed foute, vaak houterig uitgesproken dialogen kent de film zeker grappige momenten, al is dat misschien niet helemaal wat regisseur Hilde van Mieghem voor ogen had. Enkele scènes waarin Barbara en Jim figureren ter illustratie. Jim, twee minuten na de eerste ontmoeting: ?Zullen wij gaan vrijen? Ik denk dat het moet van de kosmos.? Gevolgd door een gepassioneerde scène in het klaslokaal, op klaarlichte dag. Barbara, als de affaire een tijdje gaande is: ?Maar ik houd van Mathias?, waarop Jim antwoordt: ?Ja, ik houd ook van mijn oom Henk.? En tot slot: Barbara en Jim terwijl ze de liefde bedrijven, Mathias belt. Barbara neemt gewoon op. ?Wat klink je raar.? Barbara, hijgend: ?Ik?. ik doe buikspieroefeningen?. Het grote aantal seksscènes in de film, en de gesprekken tussen de dames die daarover gaan ? heel normaal, een gesprek over het beste orgasme in je leven in de aanwezigheid van een 13-jarige; is dat trouwens wat bedoeld wordt met ?Verliefd worden was nog nooit zo sexy?, zoals we op de filmposter kunnen lezen? Romantisch is de film ook. Sterker, we zagen niet eerder zoveel romantische momenten in één film. Dat komt omdat de makers zich niets gelegen hebben laten liggen aan een realistisch verhaal. Picture this. Je ontdekt dat je zwanger bent maar weet niet van wie, rent terug naar je ex, zijn nieuwe vlam doet de deur open, een oude bekende van je. Verrassing! Eén tel ben je sprakeloos, maar een beletsel om vervolgens gezellig met z?n drieën over babynamen te brainstormen is het niet. Onwaarschijnlijk? Niet in Smoorverliefd. Aan het einde zijn er zoveel wendingen dat het begrip ?knipperlichtrelatie? een nieuwe dimensie krijgt. Is het aan of uit tussen Judith en Nick? Het is bijna niet bij te houden. Is het na al deze aanprijzingen eigenlijk nog nodig om iets te zeggen over twee flagrante gevallen van miscasting? De gespierde, good looking Tarikh Janssen als geschiedenisleraar? Johnny de Mol als naïeveling met hip baardje, die maar niet doorheeft dat zijn vriendin vreemd gaat? Zijn sullige blik is wel heel gemaakt. De andere staaltjes van beroerd acteren laten we hier verder maar buiten beschouwing. Want welke acteur zou wel uit de voeten kunnen met een script dat aan alle kanten rammelt? Eén lichtpuntje: Beatrice Hillen is leuk en verfrissend in haar rol als tiener Eva, haar vertelstem een genoegen om naar te luisteren. De filmpjes die op YouTube over haar te vinden zijn, tonen aan dat zij ook mooi kan zingen. In Smoorverliefd volgen we het liefdesleven van vier Haagse vrouwen. Deze romantische komedie is door de goed foute dialogen zeker grappig, en door het rammelende script extreem ?romantisch?."

Casting

Betty Post

Filmuziek

Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel

Titelnummer

Ondanks Alles / Glennis Grace

Camera

Jan Rubens

Montage

Bert Jacobs

Kleur

Kleur

Meer info

Website: smoorverliefddefilm.nl/

Boxoffice

Gouden Film op 20 september 2013 (100.000 bezoekers).
Trailer