Leve boerenliefde (2013)

Regie

Steven de Jong

Scenario

Steven de Jong, Dick van den Heuvel

Release

16 mei 2013

Producent

Petra Goedings, Steven de Jong, Bert Nijdam

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Boer Jelte heeft na het verlies van zijn vrouw weinig zin in een nieuw romantisch avontuur. En al helemaal niet met iemand die het boerenleven niet begrijpt. De meest onwaarschijnlijke vonk die kan overspringen is die tussen hem en Wenda, de populaire presentatrice van kijkcijferkanon Leve Boerenliefde. Als die datingshow van de keiharde producer Kenneth uitgerekend op zijn erf een nieuw seizoen komt opnemen, lijkt het een ultieme botsing van culturen te worden. Maar tegen alle vooroordelen over stadsmensen en boeren in, bloeit er tussen het frisse groen een bijzondere liefde op?

Cast

Cas Jansen (Jelte Heeg), Tatum Dagelet (Wenda van Zwol), Rense Westra (Berend), Thomas Dudkiewicz (Steef), Dirk Zeelenberg (Kenneth van Schaik), Lotte Driessen (Annelies), Aiko Beemsterboer (Miek Heeg), Dion Kwint (Lee Heeg), Jamai Loman (Evert), Waldemar Torenstra (Hendrik Helder), Marit van Bohemen (Aggie Helder), Frans Zwaagstra (Frans Zwaagstra), Marco Maas (Marco), Gerard Joling (Gerard Joling), Kim Pieters (advocate), Albert Verlinde (Albert Verlinde), Roos Smit (make-up meisje), Willem de Beukelaer (regisseur), Sanne Wallis de Vries (Sonja), Winston Gerschtanowitz (Winston Gerschtanowitz), Bram Moszkowicz (Bram Moszkowicz), Arjen Rooseboom (parkeerwachter), Bob Wind (visboer Visscher), Frans de Wit (Johnny), Annelieke Bouwers (Hielkje), Ruben Arnhem (parkeerwachter), Koert-Jan de Bruijn (agent Sanders), Maik de Boer (Maik de Boer), Erben Wennemars(ijsboer Wennemars), Harry Vermeegen (verslaggever Vermeegen), Syb van der Ploeg (rockboer Ploeg), Joop Atsma (politicus), Lourens van der Akker (technicus), Martin van der Starre (boer), Sytse Kooistra (date Maik), Myra Dierx (regie assistent), Arjen van der Grijn (grimeur), Wenda van der Pol (vrouwelijke agent), Nicolas de Pruyssenaere (monnik), Cees Wijburg (notaris Vinkenhart); Erik de Zwart (voice over)

Ontstaan

Even leek het erop dat regisseur Steven de Jong geen films meer wilde maken in Nederland. Nadat hij tijdens de vergevorderde pre-productie van 'Janey, Kind van de Rekening' beschuldigd werd van plagiaat, dreigde hij Nederland vaarwel te zeggen. Later krabbelde hij terug, want ?film maken zit in mijn bloed.?

Pers

Marjolein de Wit in 'Metro' van donderdag 16 mei 2013: "Door de platte humor is het een typisch Nederlandse romkom (...) De acteurs maken veel goed. Erg vermakelijk: Dirk Zeelenberg als overspannen producent. De scènes zijn niet goed opgebouwd: ze lopen slecht in elkaar over. En het scenario valt ook tegen."

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 16 mei 2013: "(...) De film is doorspekt van zichzelf spelende BN'ers, zoals Maik de Boer die de styling doet, Gerard Joling die een liedje komt zingen, en Albert Verlinde die in Boulevard een item aan Wenda van Zwol wijdt. (...) De humor is duidelijk melig en kolderiek van aard (...) Gelukkig is de immer vermakelijke Dirk Zeelenberg er ook (...) Jansen en Dagelet doen het leuk als verliefde dertigers, maar waar is de magic spark in dit boerensprookje? Misschien zijn Waldemar Torenstra en Marit van Bohemen ermee vandoor gegaan. Jammer dat hun rolletjes beperkt bleven tot het spelen van het bevriende koppel."

Jos Wouters op NeerlandsFilmdoek.nl op 16 mei 2013: "KRO?s ?Boer zoekt Vrouw? is al jaren een van de best bekeken televisieprogramma?s ooit. Met de romantische komedie Leve Boerenliefde speelt regisseur Steven de Jong slim, maar niet altijd even doeltreffend in op het succes. (...) Leve Boerenliefde is een aaneenschakeling van clichés en overdrijvingen. Niet alleen in de ontwikkelingen van de plot, maar ook in personages, muziek en dialogen. De originaliteitsprijs zal De Jong met zijn nieuwe plattelandskomedie dan ook niet gaan winnen, desalniettemin is de film een luchtige wegkijker geworden die, wanneer men het geheel niet al te serieus neemt, best voor een avondje vertier kan zorgen. Cas Jansen en Tatum Dagelet hebben een fijne chemie en het gros van de bijrollen ? voornamelijk gespeeld door een stoet BN?ers ? is zowaar nog lichtelijk grappig ook. Daarnaast slaagt De Jong er zoals doorgaans altijd in om de film van een sympathieke, bijna nostalgische sfeer te voorzien. Leve Boerenliefde had een stuk subtieler en leuker kunnen zijn wanneer er op bepaalde momenten en in bepaalde aspecten wat gas terug genomen was of de persiflage juist iets verder was doorgevoerd, maar is uiteindelijk een alles behalve vervelende film geworden."

Camera

Richard van Oosterhout

Montage

Joost van de Wetering

Kostuums

Ingrid Schagen, Lynn van Eck

Grime

Arjen van der Grijn

Stunts

Willem de Beukelaer, Nicolas de Pruyssenaere, Marco Maas, Ron Sleeswijk

Kleur

Kleur
Trailer