Steekspel (2013)

Alternatieve titel: Tricked

Regie

Paul Verhoeven

Scenario

Robert Alberdingk Thijm, Kim van Kooten, Paul Verhoeven

Release

28 maart 2013

Producent

Mardou Jacobs, René Mioch, Justus Verkerk

Duur

87 minuten (53 minuten)
Filminformatie

Verhaal

Steekspel gaat over makelaarstycoon en vrouwenverslinder Remco (Peter Blok). Tijdens het feest voor zijn 50e verjaardag, georganiseerd door zijn vrouw Ineke (Ricky Koole), neemt de succesvolle maar lichtzinnige levensstijl van Remco een onverwachte wending. Zijn zakenpartners Wim en Fred deden achter zijn rug om een poging hem uit het bedrijf te kopen. En tot overmaat van ramp komt zowel zijn huidige maîtresse Merel als zijn voormalige kantoorflirt Nadja onuitgenodigd op het feest, en één van hen nog zwanger ook! Niets is wat het lijkt in dit verhaal van bedrog, obsessie, boosheid en uiteenvallende relaties.

Cast

Peter Blok (Remco), Ricky Koole (Ineke), Robert de Hoog (Tobias), Gaite Jansen (Merel), Sallie Harmsen (Nadja), Carolien Spoor(Lieke), Jochum ten Haaf (Wim), Pieter Tiddens (Fred), Anita Ludolphe (Maaike), Celia van den Boogaart (Nellie), Ronald van Elderen (Gijs), Aaron Wan, A. Chang, Duy Huynh, Charlotte Quanjel, Debra Rademaker, Jillis Slingerland, Joshua Heyliger, Annemiek Bos, Hans Schrumps, Mareijn Willems, Willem Bloem, Rianne Spinka, Has Drijver, Colijn Buis

Ontstaan

?Mijn veertien-en-een-halfde film?, zo noemde regisseur Paul Verhoeven Steekspel, het resultaat van de Entertainment Experience van entrepreneur Rene Mioch. In 2011 kwam Paul Verhoeven in de publiciteit met Entertainment Experience, een project waarmee hij de eerste ?user-generated film? zou gaan maken. Het hield in dat Kim van Kooten een opzetje voor een scenario schreef, dat het publiek vervolgens steeds verder mocht aanvullen. Zie hier het resultaat. De film duurt 53 minuten, maar bioscoopgangers kunnen een half uur langer op hun stoel blijven zitten. De thriller, over een makelaarstycoon met slinkse collega?s en (ex-)maîtresses, begint namelijk met een documentaire over de totstandkoming van het project.

Op 28 maart 2013 vond de eerste publieksfilmpremière van Nederland plaats. 18 bioscopen deden mee aan de bijzondere release: het publiek zorgde door een kaartje te kopen op Steekspel de film of We Want Cinema dat de première doorging. Hoe vaak de film na de première nog in de bioscoop te zou zijn kon het publiek zelf bepalen door voorstellingen te starten op We Want Cinema.

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, drugs).

Facts

LOTGENOTEN van Stephan Brenninkmeijer ging twee weken eerder bescheiden in première. Die film werd gemaakt op basis van dezelfde Entertainment Experience. Brenninkmeijer won met zijn verfilming uiteindelijk vier van de acht delen in de stemronde.

Pers

Robbert Blokland in 'Sp!ts' van donderdag 28 maart 2013: "(...) Steekspel zit vol met bekende Verhoeven-elementen: bloot, geweld, ironie, een cynisch mensbeeld, een expliciete braakscène. Maar toch wil het verhaal geen moment echt spannend of intrigerend worden. Het is te duidelijk te merken dat niemand in het meanderende verhaal exact wist wat de rol van zijn of haar personage zou worden. En eigenlijk weten we aan het slot van de oppervlakkige vertelling nog steeds niet echt veel van de karakters waar we een uur lang naar hebben zitten kijken. Dit is overigens niet te wijten aan de veelal jonge cast, die zich met zichtbaar plezier door de hand van de meester heeft laten leiden."

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 28 maart 2013: "STEEKSPEL is god gemaakt, grappig en wordt bovendien bevolkt door uitstekende acteurs. Peter Blok trekt de kar, Robert de Hoog bevestigt zijn natuurtalent en Gaite Jansen is betoverend. Als Kim van Kooten de volle 87 minuten voor haar rekening had mogen nemen, was STEEKSPEL ongetwijfeld nog beter geworden."

Mike Peek in 'Het Parool' van woensdag 27 maart 2013: "Het is vragen om problemen: Kim van Kooten een paar minuten script laten schrijven en Gewone Mensen de rest van de film laten verzinnen. (...) Niet dat Van Kootens aanzetje nou zo briljant is. (...) Nogal soapy allemaal. Het wordt leuk als Lieke ontdekt dat haar broer Tobias (Robert de Hoog) bewerkte foto's van Merel op zijn computer heeft staan. Merel is de beroerdste niet, trekt haar bloesje omlaag en laat haar borsten kieken. 'Hoef je niet meer te fotoshoppen, kun je tóch lekker rukken.' Ha, daar herkennen we de hand van de meester! Vanaf dat moment gaat het bergopwaarts met Steekspel. De film wordt hoe langer hoe meer een pretentieloze klucht, wat het stoffige uitgangspunt een stuk beter te verteren maakt. Er valt veel te gniffelen. Als Merel Nadja wil bespieden, kijkt ze eerst even op Google Maps. De enorme steiger op de luchtfoto blijkt er ook in het echt nog gewoon te staan, waardoor ze zo het dak op wandelt. En de finale, die je best old school Verhoeven mag noemen, is ronduit hilarisch. Daar kan het publiek nog een puntje aan zuigen."

Marjolein van Trigt op Neerlands Filmdoek.nl op 27 maart 2013: "(...) Het zou te makkelijk zijn om te zeggen dat het project niets oplevert dat Verhoeven niet op een traditionele manier had kunnen bereiken. De losse filmstijl, die hij zelf voor het laatst hanteerde in Turks Fruit, is prettig. Van de goede filmmuziek wordt slim gebruik gemaakt. Af en toe stijgt er een scène flink boven het geheel uit en wordt het verhaal daadwerkelijk even spannend. Behalve een moeizaam proces is de totstandkoming van Steekspel toch ook interessant geweest, zo lijkt het. Voor de amateurs, maar ook voor Verhoeven, van wie het sowieso te prijzen is dat hij op zijn 72e zo?n ongewis project aandurft. Hopelijk leidt deze ervaring tot een beter uitgedacht gebruik van User Generated Content in toekomstige films."

Casting

Hans Kemna

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Lennert Hillige, Richard van Oosterhout

Montage

Job ter Burg

ProdDesign

Roland de Groot

Kostuums

Yan Tax

Grime

Winnie Gallis, Dick Naastepad

Bioszalen

9 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.trickedthemovie.com/ Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=JVJdFglPHHw IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2171875/

Art director

Maarten Piersma