Ontmaagding van Eva van End, De (2013)

Regie

Michiel ten Horn

Scenario

Anne Barnhoorn

Release

14 februari 2013

Producent

Pieter Kuijpers, Iris Otten, Sander van Meurs

Duur

98 minuten
Filminformatie

Verhaal

Het Nederlandse gezin Van End krijgt gedurende twee weken een Duitse uitwisselingsstudent over de vloer. Dit heeft een dusdanige impact op de verschillende familieleden dat hun hele leven op zijn kop wordt gezet. Dit leidt tot pijnlijke, ontroerende en hilarische situaties.

Cast

Vivian Dierickx (Eva), Abe Dijkman (Emanuel), Tomer Pawlicki (Erwin), Jacqueline Blom (Etty), Ton Kas (Evert), Rafael Gareisen (Veit), Anandi Gall (Mardou), David Markx (Thymen), Giam Kwee (moeder van Thymen), Nicanor Zinga (Ngiri), Freerk Bos (mentor), Frans de Wit (vader Thymen), Flip Filz (docent Engels), Loes Kok (Vicky), Stella van Mever (Lilly), Nina Tesselaar (Sofie), Freddie Tratlehner (Ron Kanon), Minou van den Berg (Birgit), Lotte van der Hoek (Kim), Kelly van der Waals (Sharonja), Stefan de Walle (Huub), Patricio Wiedermann (Olli), Glenn Durfort, Dirk Verschure, Hans Breetveld, Yasar Ustuner, Niels Pasteuning, Mark Ramos, Loes Schnepper, Thomas Dudkiewicz, Wil van der Meer, Jasper Demollin, Jina Claassen, Chiron Holwijn

Ontstaan

De werktitel was Sehnsucht, een mooi Duits woord dat staat voor een vurig of onbereikbaar verlangen. De uiteindelijke titel heeft volgens de regisseur iets dubbels. Je zit de hele film toch te wachten of die ontmaagding gaat gebeuren. Je gaat hierdoor met een bepaalde indruk de film in.

Michiel ten Horn op Cineville.nl op 15 februari 2013: "(...) Scenariste Anne Barnhoorn en ik hebben toevallig allebei op de middelbare school aan zo?n uitwisselingsprogramma meegedaan. Het is een heel grappige ervaring om twee weken een buitenlandse gast in je huis te hebben. Opeens zie je hoe alles eigenlijk gaat bij jou thuis, hoe je ouders op bepaalde dingen reageren. Bij mij was het een Duits meisje. Ik was een jaar of vijftien. Zij was denk ik maar een jaar ouder, maar meisjes zijn altijd wat sneller volwassen dan jongens. Ik was nog echt een ventje, zij was al gigantisch. Alles zat erop. Ze was niet zozeer aantrekkelijk, maar er liep gewoon opeens een vrouw door het huis. Ik weet nog wel dat ik dat heel heftig vond. Anne had een Franse gast. Ha, ze is niet door hem ontmaagd. Toch noemen al haar vrienden de film grappend De ontmaagding van Anne Barnhoorn. Zij zag er als puber net zo uit als Eva in de film. Ik herken weer dingen van mezelf in Eva's broer Manuel. Mijn eigen broer is helemaal Erwin, Eva's andere broer. Hij is ook gek van vogels en is een soort boswachter. En Evert, de vader van Eva, dat is gewoon Anne's stiefvader. Omdat het voor ons allebei onze eerste film is, lag het voor de hand om dingen dichtbij huis te zoeken."

Pers

Glamcult februari 2013: "(...) Heel herkenbaar voor [Wes] Anderson-fans. Al is dit Nederlandse debuut wellicht wat zwaarder op de hand dan diens werken. (...) Hoewel Ten Horn zich (nog) niet kan meten met Anderson - en dat zal zeker ook met budget te maken hebben - belooft deze tragikomedie een mooie toekomst. Ook voor scenarist Anne Barnhorn trouwens. Hoewel de meeste acteurs top zijn - we noemen een Jacqueline Blom en Ton Kas - kunnen sommige jongere spelers nog wat groei gebruiken."

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 14 februari 2013: "(...) Ton Kas speelt de mooie, aimabele antiheld Evert, het gezinshoofd dat vergeefs probeert de boel bij elkaar te houden. Jacqueline Blom maakt indruk als zijn afgematte, verbitterde echtgenote Etty. Maar ook de drie jonge, onbekende acteurs die hun kinderen spelen, verdienen credits. Vivian Dierickx durft schaamteloos zielig te zijn in de rol van Eva en haar filmbroers Abe Dijkman en Romer Pawlicki gooien alle remmen los als de verwarde Manuel en Erwin. Maar het prettigst aan De Ontmaagding van Eva van End ? dat overduidelijk dus over veel meer gaat dan de ontmaagding van Eva van End ? is het bitterzoete smaakje. De personages zijn onaardig en gemeen, lelijk, saai of onhandig, maar wel echt. Je lacht ze uit, maar wilt ze tegelijkertijd ook even knuffelen. Een mooie conclusie; lang leve de imperfecties."

Noa Maas in 'Metro' van donderdag 14 februari 2013: "(...) hilarisch op een subtiele manier. Zelden zo veel gelach gehoord in de bioscoopzaal. Een hartverwarmend, confronterend verhaal met goede acteurs. (...) Sommige scènes zoals de daadwerkelijke ontmaagding, kunnen shockerend zijn."

Fabian Melchers op NeerlandsFilmdoek.nl op 14 februari 2013: "En weer is Nederland een mooi zelfverzekerd speelfilmdebuut rijker. Vorig jaar werden we aangenaam verrast met o.a. Hemel en Kauwboy, nu belooft ook De Ontmaagding van Eva van End veel goeds voor de toekomst. Michiel ten Horn speelt wel leentjebuur bij makers als Todd Solondz en Wes Anderson, maar dat maakt zijn tragikomedie er niet minder aangenaam op. (...) Ten Horn laat uitvergrotingen van de realiteit zien. Hij zet een fijne, licht-vervreemdende sfeer neer, met (net iets te) strakke decors, een behaaglijke soundtrack en tragikomische karikaturen als hoofdpersonages. Dat laatste gaat de film in de tweede helft jammergenoeg een beetje tegenwerken, wanneer de regisseur meer drama begint in te bouwen. We kunnen namelijk wel lachen om de mensen in Eva van End, en we kunnen ze soms zelfs ook wel begrijpen, maar echt met ze meevoelen is iets anders. Daarvoor zijn ze te ver uitvergroot.Waar die balans tussen stilering en ontroering ligt is moeilijk aan te geven. Zelfs Wes Anderson was daar vroeg in zijn carrière minder bedreven in dan nu. De toekomst moet gaan uitwijzen of de 29-jarige Michiel ten Horn zich ook zo gaat ontwikkelen. Zijn eerste film is in ieder geval veelbelovend."

Prijzen

Op vrijdag 25 oktober 2013 wint scenarioschrijfster Anne Barnhoorn in Berlijn de Prix Europa 2013 in de categorie meest innovatieve fictieve televisiescenario.

Filmuziek

Djurre de Haan

Camera

Jasper Wolf

Montage

Sander Vos

Kostuums

Minke Lunter, Rebekka Wormann

Kleur

Kleur

Meer info

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=o_BSqWC2RDA IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2323264/