Matterhorn (2013)

Regie

Diederik Ebbinge

Scenario

Diederik Ebbinge

Release

7 februari 2013

Producent

Gijs van de Westelaken

Duur

88 minuten
Filminformatie

Verhaal

Matterhorn is een tragikomedie over Fred, een eenzame man die sinds de dood van zijn vrouw alleen in een gehucht woont. Zijn zoon ziet hij al jaren niet meer. Hij heeft buren, gaat naar de kerk, maar verder gebeurt er bitter weinig in zijn leven. Tot hij op een dag een toevallige ontmoeting heeft met een vreemdeling (Leo) die in het dorp opduikt. Door het contact met deze vreemdeling weet Fred uit zijn beklemmende omgeving los te breken. Hij vindt de moed om met zijn verleden en zichzelf in het reine te komen.

Cast

met: Ton Kas (Fred), René van 't Hof (Leo), Porgy Franssen (Kamps), Alex Klaasen (zoon van Fred), Ariane Schluter (Saskia), Elise Schaap, Alex Klaasen

Ontstaan

Opgenomen in de Prosperpolder, een gehucht in de Belgische gemeente Beveren. Met een glansrol voor de Sint-Engelbertuskerk.

Eerste lange speelfilm van voormalig Vliegende Panter Diederik Ebbinge.

Na Plan C is dit de tweede film waarin Ton Kas en René van ?t Hof samen te zien zijn.

Kijkwijzer: 12 jaar (grof taalgebruik, discriminatie).

Pers

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 7 februari 2013: "(...) Matterhorn is behalve tragikomisch en licht absurdistisch vooral erg lief, oprecht en ontroerend. (...) Ondanks de titel heeft Matterhorn weinig met de gelijknamige Zwitserse berg te maken. Die staat alleen symbool voor bevrijding en de behoefte aan verbondenheid, de thema?s van de film. Maar zwaar op de hand wordt het nooit, want Kas heeft de lach aan zijn kont hangen en is op zijn best met Van ?t Hof als een schijnbaar zielige gek tegenover zich. De twee acteurs zetten hun personages met de grootste zorg neer, met veel aandacht voor detail en lichaamstaal.Ebbinge weet precies hoe hij de juiste snaar moet raken, eentje ergens tussen spot en ontroering. De emotie brengt hij op een subtiele manier over, geholpen door de eenvoudige beeldtaal, de formidabele acteurs en de toepasselijke muziek van Bach. Op het Rotterdams Filmfestival sleepte Ebbinge de publieksprijs in de wacht. En terecht. Hopelijk volgt er meer van deze nieuwe regisseur."

Koen van Leeuwen op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Het hilarische potentieel van het door Ebbinge geschreven script wordt ten volle benut door de ijzersterke cast. Ton Kas? vertolking van Fred is fenomenaal als nette onkreukbare heer, wiens normen en waarden door de bizarre gebeurtenissen ernstig op de proef worden gesteld. Zijn netheid maakt elke inmenging die niet strookt met zijn tijdsloze calvinistische inborst komisch. René van ?t Hof heeft nagenoeg geen tekst, maar zijn onnozele gelaatsuitdrukking werkt ook in deze film weer perfect. In Plan C liet het duo al zien een geweldige chemie en gevoel voor timing te hebben. Matterhorn kent naast het absurdisme à la Alex Van Warmerdam ook een sterke dramatische laag. Af en toe neigt de film hierdoor op de dramatische momenten uit de bocht te vliegen en te twijfelen tussen absurde komedie of aangrijpend drama. Dit werkt lang niet altijd, maar Kas slaagt er wel in om Fred als een geloofwaardig en gelaagd personage neer te zetten waardoor de balans op cruciale momenten behouden blijft. Het camerawerk van Dennis Wielaert mag er zijn. De prominente plek van de kerk in het dorpse leven is mooi en symmetrisch in al haar zorgeloosheid in beeld gebracht. Het trage tempo van de film past hier uitstekend bij. Ook de keuze om de film ergens in de jaren ?90 af te laten spelen maakt het geheel nog komischer. Het oude degelijke als telefoons met draaischijven, computers met grote beeldschermen, bruine interieurs, buurtsupermarkten, oude gele bussen en ouderwetse kleding hebben met de ogen van nu meteen iets komisch. Matterhorn is een tragikomedie met een melancholische ondertoon. Diederik Ebbinge weet het benauwende van de gereformeerde gemeenschap op hilarische wijze neer te zetten en Ton Kas toont in deze film wederom wat een geweldig acteur hij is. Wie van absurdisme en Hollandse lulligheid houdt moet de film zeker gaan zien."

Prijzen

In première tijdens het 42e International Filmfestival van Rotterdam, waar de film de UPC Publiekprijs won op 2 februari 2013.

Publieksprijs op het 35ste Filmfestival van Moskou op zaterdag 29 juni 2013.

De jury van het komediefilmfestival in Cluj in Roemenië riep Ton Kas uit als Beste acteur in oktober 2013.

Acteurs Ton Kas en René van ´t Hof winnen in november 2013 in Spanje een prijs voor hun gezamenlijke spel in de tragikomedie Matterhorn. Op het Homofilmfestival van Madrid bekroonde de jury het duo gezamenlijk voor de beste hoofdrolspelers in de competitie.

Camera

Dennis Wielaert

Montage

Michiel Reichwein

Geluid

Giel van Geloven

Kleur

Kleur

Meer info

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=UbEqW7t-D7o IMDb: http://www.imdb.com/title/tt2650718/