Verliefd op Ibiza (2013)

Regie

Johan Nijenhuis

Scenario

Tijs van Marle, Annelou Verboon, Maarten Lebens

Release

31 januari 2013

Producent

Johan Nijenhuis, Klaas de Jong, Bernard Tulp

Duur

111 minuten
Filminformatie

Verhaal

Kevin is een jonge voetballer die onlangs een miljoenentransfer heeft gemaakt naar de club Barcelona. Hij weet zelf nauwelijks wat hem overkomt. Too young, too rich, too beautiful. Zijn vriendin Elza weet wel hoe Kevin zijn miljoenen uit moet geven en kijkt uit naar haar verjaardag waar Kevin haar dé belangrijke vraag zal gaan stellen. Kevin?s moeder Karla ziet alles met lede ogen aan, en gelukkig is er de nuchtere event planner Lizzy die Kevin in laat zien wat echte liefde is. De net gescheiden Jacky en haar buurvrouw Irma ? beiden veertigers ? landen op Ibiza. Jacky heeft er zin in: gelift en gebotoxt vertelt ze Irma dat ze niet kan wachten om een lekkere, jonge vent te scoren. Ze leeft! Irma denkt er het hare van. Zij wil een rustige vakantie met Dr. Zjivago op het strand. Totdat haar hart op hol slaat? Voormalig rockster Lex heeft zijn drie dochters op Ibiza uitgenodigd voor zijn 55e verjaardag. Voor de drie halfzussen Zara (35), Lizzy (26) en Bibi (19) was hun vader vaak een grote afwezigheid. Maar Lex krijgt de kans zijn vaderrol te vervullen wanneer Zara?s man door Bibi verleid wordt. De broers Dylan en Boyd hebben een droom: DJ worden. Ze zijn naar het eiland gekomen om hun werk aan de beroemde DJ Armin van Buuren te laten horen. Maar hoe bereik je de bekendste DJ van de wereld? Hun beste vriend Lars helpt hen om hun held te ontmoeten, al hebben ze uiteindelijk meer aan een flinke dosis geluk en een speling van het lot. Alle lijnen komen samen in de hippe club waar Armin van Buuren draait. Vindt Jacky de liefde bij een jonge lover, of bij haar jeugdliefde? Kiest Kevin voor een leven met de mooie golddigger Elza? En overleeft het huwelijk van Zara en Pim de escapades van Pim?

Cast

Sanne Vogel (Lizzy), Jan Kooijman (Kevin), Gigi Ravelli (Zara), David Lucieer (Pim, man van Zara), Rick Engelkes (Lex), Marly van der Velden (Bibi), Marius Gottlieb (Boyd), Jasper Gottlieb (Dylan), Jim Bakkum (Lars), Simone Kleinsma (Irma), Lone van Roosendaal (Jacky, buurvrouw van Irma), Kim Feenstra (Elza, vriendin van Kevin), Willeke van Ammelrooy (Karla), Kimberley Klaver (May), Armin van Buuren, Rick Engelkes, Kim Feenstra, Marly van der Velden

Ontstaan

Zowel Franse liedjes als clubmuziek spelen een belangrijke rol.

Facts

Simone Kleinsma en Jim Bakkum hebben een avontuurtje. Jim Bakkum is van 1987 en Simone Kleinsma is van 1958; het verschil is dus 29 jaar. Eerst zaten er ook seksscènes in, maar Simone en Jim hebben die eruit laten halen. Jim Bakkum in 'Metro' van donderdag 31 januari 2013: "Dan is het net of een moeder het met haar zoon doet. Dat wil het publiek niet zien. Nu zitten er alleen zoenscènes in."

Pers

Ton Kas na het zien van de trailer in 'Preview' 1- 2013: "Ik herken dit meteen als een onvervalste Johan Nijenhuis: dramatisch slecht acteerwerk in een script dat rechtstreeks uit de Tina lijkt te komen. En de TROS betaalt ook nog mee, zag ik. Als je dan toch van die commerciële bagger maakt, doe het dan zonder het geld van de publieke omroepen." Noa Maas in 'Metro' van donderdag 31 januari 2013: "(...) De film kijkt gewoon lekker weg. (...) neemt een lange aanloop. Er zijn ook zoveel namen om te introduceren. Het duurt even voordat je erin zit. En niet elke bekende Nederlander heeft een waardige rol gekregen. Zo hoeft Kimbery Klaver alleen maar af en toe te giechelen."

Jochem Geerdink in 'Sp!ts' van donderdag 31 januari 2013: "Met Verliefd Op Ibiza volgt Johan Nijenhuis een beproefd recept: bekende koppen die een breed publiek aanspreken, zomerse sferen, dito muziek en een makkelijk te behappen verhaaltje. Maar waar in voorgaande films als Costa! en Volle Maan slechts een handvol acteurs en actrices centraal stond, is Verliefd Op Ibiza meer een ensemblefilm. Denk nu alleen niet dat het vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Alles Is Liefde, want daarvoor schiet het behoorlijk te kort. (...) Een Oscar zal Nijenhuis niet snel winnen. Daarvoor zijn de films die hij aflevert te commercieel, plat en inhoudsloos. Dat lijkt de Tukker zelf dondersgoed te weten en zijn producties pretenderen dan ook niets meer te zijn dan puur vermaak. Juist dat gebrek aan pretentie zorgt ervoor dat Verliefd Op Ibiza, dat door de muziek en zomerse beelden regelmatig aandoet als één grote videoclip, prima wegkijkt. Al wordt niet door iedereen even sterk geacteerd - vooral van Vogel verwacht je meer - en stapt Nijenhuis soms wel érg makkelijk over toch al wat geforceerd gebracht drama heen."

Immy Verdonschot op NeerlandsFilmdoek.nl op 30 januari 2013: "(...) Alleen de titel Verliefd op Ibiza doet al denken aan de eerdere vakantiefilms van Johan Nijenhuis. Hoewel Ibiza een totaal andere film is, zijn er enkele knipogen naar de films Costa! en Volle Maan te ontdekken. Zoals het moment dat Jim Bakkum en Simone Kleinsma op straat dansen terwijl ze samen Franse chansons zingen (denk aan Daan Schuurmans en Georgina Verbaan met hun Eurovisie Songfestivalliedjes). Daarnaast is er een terugkomend element in de drie films, namelijk de zoektocht naar roem. In Costa! ging het om een danswedstrijd, in Volle Maan wilde Daan Schuurmans doorbreken in de muziekindustrie. Nu zijn er twee opkomende dj?s die in contact willen komen met Armin van Buuren. Het is eigen aan de meeste romantische komedies: clichés. Verboden liefdes, huwelijksperikelen, vreemdgaan en zussenruzies: Je ziet ze van ver aankomen en ze zullen de een irriteren, terwijl de ander het voor lief neemt. Bij het zien van de girlfight tussen Zara, Lizzy en Bibi moet bekend worden dat sommige clichés hilarisch blijven. Muziek blijft een belangrijk onderdeel van de Nijenhuis films. Met een man als Armin van Buuren ? de beste dj ter wereld ? op de creditlijst kan het ook niet anders dan dat de film een geweldige soundtrack heeft. Het enige nadeel hiervan is dat de dialoog slecht verstaanbaar wordt door de te luide muziek. Het past volledig in de Ibiza-sfeer, maar enkele decibels lager was prettiger geweest. Verliefd op Ibiza is een romantische komedie als vanouds waarbij je niet te veel moet nadenken, maar gewoon moet genieten. Genieten van de acteurs, de zomerse sfeer en de vele verhaallijnen. Hierdoor is er voor iedereen wel iets te vinden. Met deze film kun je in ieder geval heerlijk de kou doorstaan, want voor 111 minuten waan je je in zomerse sferen."

Mike Peek in 'Het Parool' van donderdag 31 oktober 2013: "(...) Johan Nijenhuis doet nooit moeilijk over personages. Hoe simpeler ze zijn, hoe sneller het publiek meeleeft. (...) Deze ensemblefilm telt nog enkele andere onbeduidende verhaallijntjes, maar Nijenhuis lijkt ze vooral te zien als hinderlijke onderbreking van sexy shots vol feestende hipsters en strakblauwe luchten. Wanneer een gesprek tussen Lars en Irma dood dreigt te bloeden, gooit de regisseur voor de zekerheid even een lekker wijf op de bar. IJsklontje in d'r navel, pimpen die scène! Verliefd op Ibiza past prima in het rijtje Costa! en Volle maan, hoewel de doelgroep ditmaal duidelijk breder is. Er zijn personages van en voor elke leeftijd, die allemaal één ding gemeen hebben: een bijzonder losse moraal. Seks mag niet, seks móet. Er wordt trots verteld over ontmaagdingen op veertienjarige leeftijd en ook in het verleden opgelopen soa's vormen kekke anekdotes. En dat terwijl de film verder aartsconservatief is. 'Kun jij me zien als gewoon Kevin?' vraagt de beroemde voetballer aan Lizzy. Ze knikt, maar waarschuwt hem later wel. 'Bij mij moet je gewoon de vuilniszakken buitenzetten.' Kevin kan zich verdorie niets fijners voorstellen."

Filmuziek

Martijn Schimmer, Armin van Buuren, Matthijs Kieboom, Benno de Goeij

Camera

Maarten van Keller

Montage

Bas Icke

Kleur

Kleur

Boxoffice

In drie dagen zagen al meer dan 100.000 bezoekers de film; goed voor een Gouden Film. De film trok in tweeënhalve week 400.000 bezoekers; goed voor een Platina Film.