Lilet never happened (2013)

Regie

Jacco Groen

Release

10 januari 2013

Producent

Eunice De Asis, Mike Downey, Jacco Groen, Natasja Swart, Jamillah van der Hulst, Martien Witsenburg

Duur

106 minuten
Filminformatie

Verhaal

Lilet Never Happened vertelt het waargebeurde verhaal van de Filipijnse Lilet, een bekende kindprostituee in de straten van Manilla. Lilet vecht om te overleven en verzet zich regelmatig tegen haar moeder en stiefvader die haar tot prostitutie dwingen. De Nederlandse sociaal hulpverleenster Claire, gespeeld door Johanna ter Steege, probeert alles om Lilet te helpen. Lilet heeft echter al besloten naar niemand meer te luisteren. In de nachtelijke straten van Manilla weet Lilet zich staande te houden door te dromen over haar afwezige vader en te fantaseren over roem en rijkdom.

Cast

Sandy Talag (Lilet), Johanna ter Steege (Claire), Timothy Mabalot (Nonoy), John Arcilla (James), Angeli Bayani (Rosing), Dorothea Marabut-Yrastorza (Tessie), Jermaine Patrick Ulgasan (Dino), Grundy Constantino (Madam Curing), Marife Necesito (Alice)

Ontstaan

LILET NEVER HAPPENED is geproduceerd door Springfilm in samenwerking met 24FPS en in co-productie met Witsenburg Film Productions, JaJa Film Productions en F&ME en wordt ondersteund door het NCDO, Terre des Hommes, het Nederlandse Ministerie van SZ & W en de Nederlandse ambassade in Manila. De film is gebaseerd op interviews met Lilet, een jong meisje, dat uiteindelijk de meest bekende prostituee van Manila werd. De Nederlandse filmmaker Jacco Groen ontmoette Lilet bijna tien jaar geleden. Hij wilde een documentaire over haar maken, maar kon het meisje na een aantal jaar niet meer terug vinden. Jacco besloot een speelfilm over haar te maken: "Dit is haar stem". De rol van Lilet wordt gespeeld door de nu dertienjarige, Filipijnse actrice Sandy Talag.

Pers

Noa Maas in 'Metro' van donderdag 10 januari 2013: "De film kaart een belangrijk onderwerp aan: kinderprostitutie. (...) Een duidelijke verhaallijn is ver te zoeken. Je hebt het gevoel dat je naar een documentaire kijkt, maar in een echte documentaire was het verhaal meer tot zijn recht gekomen."

Paul van Es in TV Krant van 7 januari 2013: "De rol van Lilet wordt fenomenaal neergezet door de jonge Sandy Talag en Johanna ter Steege presteert degelijk als altijd. Deze film verdient absoluut een breed publiek."

Prijzen

Het scenario werd tijdens het Los Angeles Film Festival in 2009 bekroond met de award voor Best Social Drama.

Op het International Film Festival Manhattan in oktober 2013 viel de film driemaal in de prijzen: prijs voor Beste Regie, Beste Cast en de Mount Hope Project Award, een onderscheiding voor films die een maatschappelijk thema aansnijden.

Het drama won in 2013 en 2014 ook prijzen op het Noorse filmfestival in Kristiansand, het Buster-filmfestival in Denemarken en het Auburn Film Festival for Children and Young Adults in AustraliŽ, Mexico (Best actress), Zwitserland (Golden castle award & Aspi Award: beste film), India (beste actrice) en op de Filippijnen (beste actrice).

Lilet Never Happened wint in maart 2014 de Platinum Remi Award op het Houston International Flm Festival (Best Foreign Film).

Filmuziek

Olger Star

Titelnummer

Milow

Camera

Jan Dellaert, Danny Elsen, Patrick Layugan

Montage

Sandor Soeteman

ProdDesign

Charie Miranda, Nina Torres. Make up: Daniel Romen

Grime

Daniel Romen

Kleur

Kleur