Helleveeg (1920)

Regie

Theo Frenkel sr.

Release

01-10-1920

Studio

Amsterdam Film Cie.

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Een juffertje van de halve wereld, een Hollandse, leeft haar leven in Amerika. Het toeval voert haar in een nachtkroeg van een Hollander, iemand die haar nog zo slecht niet vindt en die haar weet te bewegen, hij heeft duitjes genoeg bijeen gegaard, met hem naar Holland terug te keren. Hij verlangt naar zijn kind, zijn dochter, die hij jaren geleden na de dood van zijn vrouw had toevertrouwd aan de zorgen van een rijke, medelijdende dame en heer. Na een tijd in Holland te hebben vertoefd, komen de oude lusten bij de 'dame' weer boven en een bar wordt geopend in de hoofdstad. Voor haar stiefdochter heeft ze geen respect en ze vindt het heel gewoon om aan een der heren-bezoekers een onderhoud met het jonge meisje te beloven. Als het op de uitvoering aankomt, mislukt het plan door het ingrijpen van de idiote broer van haar man, die altijd goed over zijn nichtje heeft gewaakt en wiens dier-kracht nu de morele ondergang van het kind verhindert

Cast

Mien Duymaer van Twist (Jane, de 'helleveeg'), Co Balfoort (Willem Hendriks, haar man), Lily Bouwmeester (Louise), Frits Fuchs jr. (Willems broer), Herman Schwab (meneer van Wijck), Theo Mann-Bouwmeester (mevrouw Van Wijck), Joop van Hulzen (Louise's verloofde), Johan Kaart sr. (butler van de familie Van Wijck), Mien Braakensiek (zijn vrouw), Wilhelmina Schwab-Welman, Annie Frenkel-Wesling, Wilhelmina Kley, Dio Huysmans=Dio Huismans, Nola Hatterman, Christiaan Laurentius, Doortje=Dora van Elsen, Piet Fuchs, Karel Stoete, Frans Bosdorp, Piet Cattermole, Willy Corsari, Johan Lüger (filmrecensent van 'De Telegraaf' in een figurantenrol)

Ontstaan

Opgenomen op het landgoed van de familie Bunge in Aerdenhout en op de tennisbanen bij de Schollenbrug op de Weesperzijde, waar een decor werd opgesteld voor de binnenopnamen.

Vermiste film.

Camera

Mr Dijkstra