Groeten van Mike!, De (2012)

Regie

Maria Peters

Scenario

Mirjam Oomkes, Willemine van der Wiel

Release

12 december 2012

Producent

Bob de Lange, Dave Schram, Frank Groenveld, Danielle Guirguis, Maria Peters, Hans Pos

Studio

A-Film Distribution, Filmrunner, Golden Eye, Launch Works, Schram Studio's, Shooting Star Filmcompany BV

Duur

89 minuten
Filminformatie

Verhaal

Als de dag aanbreekt dat Mike eindelijk uit het ziekenhuis mag, komt zijn moeder hem niet ophalen. Alhoewel Mike het volste vertrouwen heeft dat zijn moeder wel zal komen, schakelt een zuster de jeugdzorg in. Samen met zijn vriend Vincent probeert Mike hun plannen te dwarsbomen. Zal het hem lukken om de kerst met zijn moeder te vieren?

Cast

Maas Bronkhuyzen (Mike Vasilovski), Faas Wijn (Vincent), Bracha van Doesburgh (Natasja Vasilovski), Leona Philippo (zuster Laetitia Jurna), Carine Crutzen (Cilla van Doorn), Dave Mantel (Willem), Gaite Jansen (pedagogisch medewerkster), Nasrdin Dchar (fysiotherapeut), Hadewych Minis (Yolanda, stiefmoeder), Tjebbo Gerritsma (tv-presentator), Marc van Uchelen (agent), Ruben Brinkman (agent), Chris Tates (Vincents vader), Marloes van den Heuvel (Vincents moeder), Roos Ouwehand (kinderrechter), Bart Klever (dokter Verhagen), Shona Smit (Lotte), Joep van Lieshout (Jeroen), Vincent Croiset (Sjoerd), Patrick Stoof (kok), Gonny Gaakeer (Jeroens moeder), Rogier Philipoom (Jeroens vader), Bob Fosko (patiënt), Tiger Wesdorp (Farah), Ole Thijs Kramer (Berend), Casijn Broerse (Olivier), Dimme Treurniet (gipsverbandmeester), Lenny Keijlard (assistent gipsverbandmeester), Luc Theeboom (bloemist), Reinier Noordzij, Jos Barlag, Pien Kann, Larissa Vis, Daniel van Kempen, Stijn Westenend, Margreet Boersbroek, Annaleen Louwes, Marinus Vroom, Lennart Timmerman, Dilem Arslam, Samantha Tel, Betty van der Schaap-Plaat, Frans Berkhiout, Sinot, Miranda Donkervoet, Yvonne Paludanus-van Baarl, Wanda van der Heijden, Cees van Meijgaarden, Patrick Wessels, Peter van der Velden, Frits Groen, Sjaak Paladus

Ontstaan

Peters' eerste film die niet op een boek is gebaseerd en waarvan ze het scenario niet zelf schreef.

Maria Peters had haar voor de rolbezetting Maas Bronkhuyzen in gedachten, omdat ze hem zo leuk vond in DOLFJE WEERWOLFJE. Casting director Elske Falkena had meteen Faas Wijn in gedachten voor een van de hoofdrollen.

Pers

Noa Maas in 'Metro' van donderdag 13 december 2012: "Het lijkt een kinderfilm, maar is een film die iedereen aanspreekt. Een traantje wegpinken gebeurt voordat je het door hebt en dat zegt genoeg over de geloofwaardigheid van de film."

Bregtje Schudel in 'Het Parool' van donderdag 13 december 2012: "(...) Op het idee is niets aan te merken, waren het niet dat de film in dezelfde zwart-wittinten is geschilderd als Maria Peters' eerdere films KRUIMELTJE en PIETJE BELL. De kinderrechter is één en al zorg en begrip, de dame van de jeugdzorg, bijnaam 'de poedel' wrodt neergezet als een Cruella de Vil (....) De psychiatrische afdeling van het ziekenhuis lijkt zo uit ONE FLEW OVER THE CUCKOOS NEST te zijn geplukt. Zo'n aanpak is prima voor een nostalgische kinderboekverfilming, maar niet voor een film uit deze tijd. Ook Mike zelf komt niet als beste uit de verf. Die eer komt toe aan Vincent (Faas Wijn, Tony uit TONY 10), zijn maatje in het ziekenhuis."

Jeroen Mourmans op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Het is al eerder gezegd: het was een bijzonder vruchtbaar jaar voor de Nederlandse jeugdfilm. De groeten van Mike! slaagt er niet helemaal in om mee te surfen op die kwaliteitsgolf. Vooral de ontknoping is in bepaalde opzichten mierzoet en moralistisch te noemen. Aan de ene kant is dit inherent aan het genre en zal het de doelgroep niet storen, aan de andere kant is het gedoseerd en overtuigend weten te brengen van een combinatie van zowel luchtigheid als sentiment hetgeen waarin de toppers binnen het genre zich wisten te onderscheiden. Ondanks dat is het absoluut geen straf om DE GROETEN VAN MIKE! zo rond de feestdagen als mogelijk uitje met het kroost op de kalender te noteren."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 29 december 2012.

Tijdens het Internationale Filmfestival Schlingel in de Duitse stad Chemnitz in oktober 2013 door de vakjury gekozen als beste film. Hoofdrolspeler Maas Bronkhuyzen werd bekroond tot beste acteur.

Filmuziek

Herman Witkam

Camera

Erwin Steen

Montage

Robin de Jong

ProdDesign

Florian Legters

Stunts

Chuck Borden, Liam O?Callaghan

Bioszalen

114 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur