Alles is familie (2012)

Regie

Joram Lürsen

Scenario

Kim van Kooten

Release

22 november 2012

Producent

Arnold Heslenfeld, Robert Kievit, Per Melita, Han van der Werff, Frans van Gestel

Duur

132 minuten
Filminformatie

Verhaal

Iedereen binnen de familie De Roover is op een punt in zijn leven beland waar het maken van cruciale keuzes onvermijdelijk is. Zo wil Winnie een baby, haar man Rutmer wil dichter bij zijn gevoel komen, zijn broer Charlie wil vooral geen verantwoordelijkheid en hun zwager Dick wil zijn overleden vrouw terug. Pater familias Arend wil gelukkig zijn. En zijn vrouw Jeanette wil dat iemand haar wil.

Cast

Carice van Houten (Winnie de Roover), Thijs Römer (Rutmer de Roover), Benja Bruining (Charlie de Roover), Martine Bijl (Jeannette de Roover), Kees Hulst (Arend de Roover), Pjotr van Antwerpen (Midas Tasman), Sophie Vroegop (Ginger Tasman), Jacob Derwig (Dick Tasman), Tjitske Reidinga (serveerster Linda), Diederik Ebbinge (fertiliteitsarts Lodewijk de Goeie), Kees Boot (Donald Ruksop), Bert Hana (cameraman), Eva Bartels (one night stand Charlie), Rogier Philipoom (Alfons), Wilbert Gieske (Jelle), Michiel Romeyn (Jos), Willeke Alberti (Lucy), Remko Vrijdag (Fulco), Georgina Verbaan (Leonie), Chris Zegers (Skipper), Michiel Nooter (Frank, collega van Charlie), Caroline de Bruijn (Isa), Nico de Vries (Harald), Nhung Dam (baliemedewerker),Fabian Jansen (popjournalist), Sanne Langelaar (Anna),Scott Barbarino (Burny Wiesenthal),David Cameron (Kenneth),Marthe-Geke Bracht (vrouw 1 abortuskliniek), Joy Wielkens (vrouw 2 abortuskliniek), Marie-Louise Stheins (Eva), Kees van Kooten (autoverkoper), Tzvika Liber (ober),Arnost Kraus (man echtpaar ziekenhuis), Charmène Sloof (vrouw echtpaar ziekenhuis), René van ?t Hof (Evert), Peter Blankenstein (ambulancebroeder), Kim van Kooten (gynaecoloog), Kes Blans (geluidstechnicus), Gers Pardoel (verkoper suikerspin), Stevie Ann (singer-songwriter), Paulien Schaap (Anouk Tasman-De Reuver)

Ontstaan

Topkapi Films, het productiebedrijf van Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld, produceerde de film, met de VARA als co-producent. De film is tot stand gekomen in het kader van de jaarlijkse samenwerking tussen Nederlands Filmfonds, NPO, het CoBO fonds en wordt gestimuleerd door het Ministerie van OC&W onder de noemer Telescoop. Daarnaast is de film gefinancierd door het Suppletiefonds.

Schrijfster en actrice Kim van Kooten: ?De toon is iets anders dan bij Alles is Liefde. Het zijn wat minder personages, dus het publiek heeft meer tijd om hen goed te leren kennen. Het verhaal is ietsje verdrietiger, en de humor is wat vileiner. Alles is Liefde was ook wel heel erg zoet. Dat hadden we toen heel bewust zo gedaan. Maar met het echte leven had het natuurlijk weinig te maken.?

Kim van Kooten in de 'Uitkrant' van november 2012: " Ik wist meteen na ALLES IS LIEFDE: ik wil opnieuw iets met Joram maken! Mijn eerste idee was wel om iets compleet anders te doen: een thriller of een psychologisch drama. Maar iedere keer als ik aan zoiets begon, slopen er toch weer grapjes en romantische situaties in. Ik heb uiteindelijk aan mezelf moeten toegeven: dit is gewoon waar ik het beste ben. Wel heb ik gekeken of er iets meer pijn in kon. ALLES IS LIEFDE is wel heel zoet. Dit is iets venijniger. (...) Het startpunt van ALLES IS FAMILIE begon vreemd genoeg met het verdriet van een vriendin van mij. Ze wilde heel raag een gezin, maar kon geen kinderen krijgen. (...) Toen werd ze zwanger, dat was zo fijn. Ik heb het script daarna in een keer afgeschreven. (...) Er zijn twee rollen die echt op acteurs geschreven zijn. Dat is die van Carice van Houten en die van Jacob Derwig. Carice is voor mij echt het summum van acteertalent. , ze kan ook zo goed overweg met mijn teksten. En het is de eerste keer dat ik iets voor Jacob heb geschreven, zo leuk! [haar man] (...) Mijn vader wil eigenlijk nooit filmacteren, dus ik vraag hem nooit. (...) Maar toen de casting bijna rond was zei hij opeens: Zit er niet een heel klein rolletje voor me in? (...) Toen is Joram als een gek door het script gaan spitten. Wat hebben we nog? Autoverkoper! (...) "

De opnames gingen begin 2012 van start.

Opgenomen in Amsterdam (Artis, de fontein van Hotel Americain, het Vondelpark) , De Librije aan het Broerenkerkplein 13-15 in Zwolle, De Efteling in Kaatsheuvel.

Racoon liet zich door scenarioschrijfster Kim van Kooten overhalen tot een eenmalige switch naar het Nederlands, zo vertelt zanger Bart van der Weide in het Algemeen Dagblad. Hij vond het eng in zijn moedertaal te schrijven: ?Het wordt al snel zo hoogdravend, omdat Nederlands bij uitstek een taal voor theater en poëzie is. Hollandse bands verzanden daarom nog weleens in eindeloze metaforen. Dat wil ik juist niet. Het moest een aardse tekst worden, die mijn moeder ook zonder moeite kan begrijpen. Randy Newman in het Nederlands, dat was mijn droomscenario.?

Tracklisting van het album ?Alles Is Familie?: 1. FAIRGROUND ATTRACTION ? Perfect 2. THE KOOKS ? She Moves In Her Own Way 3. BEN HOWARD ? Only Love 4. CHEAP TRICK ? I Want You To Want Me (live @ Budokan) 5. THE FEELING ? Fill My Little World 6. GERS PARDOEL ? Ik Neem Je Mee 7. SISTER SLEDGE ? We Are Family 8. JUST JACK ? Hold On 9. MICHAEL KIWANUKA ? Home Again 10. DEAN MARTIN ? Ain?t That A Kick In The Head 11. STEVIE ANN ? Leave Me Standing Here 12. CHARLIE WINSTON ? Calling Me 13. LIONEL RICHIE ? Destiny 14. FULCO - Familie 15. MIKA ? Relax (Take It Easy) 16. BENJAMIN FRANCIS LEFTWICH ? Atlas Hands 17. THE WEEPIES ? Please Speak Well Of Me 18. RACOON ? Oceaan 19. DOE MAAR & GERS PARDOEL? Liever Dan Lief

Maandag 19 november 2012 beleefde Alles Is Familie haar landelijke livepremière in het DeLaMar Theater te Amsterdam. Deze première was live te volgens in 57 Nedrlandse bioscopen, waar in totaal plek was voor 15.000 bezoekers. A-Film meldde dat de première door 9.812 geïnteresseerden is gevolgd.

Op donderdag 22 november 2012 ging de film op een recordaantal van 141 bioscoopschermen in première. Daarmee gaat het de boeken in als de grootste Nederlandse release ooit. Alles Is Familie brak het record maar nipt; Gooische Vrouwen ging in 2011 op 140 doeken in première.

Pers

Mark van den Tempel in 'de Filmkrant' van november 2012: "(...) Alles is familie voelt zo vertrouwd als ingelopen winterschoenen. Het zou echter flauw zijn Kim van Kooten van gemakzucht te beschuldigen. Het blijft hondsmoeilijk met meervoudige verhaallijnen iedereen recht te doen. Toch is haar dat gelukt. Er is veel aandacht voor Winnie en Rutmer, maar zijn ouders worden met minder scènes net zo zorgvuldig neergezet. Sterker nog: de man met de minste screentijd, Derwig, weet het meest te ontroeren. Onder de overige uitblinkers moet zeker Römer genoemd worden, die een in principe onaangenaam mens van een sympathiek randje blijft voorzien. Zelfs als zijn lompe Rutmer homo's kwetst, familieleden slaat en stuitende nederpop produceert. Het memo dat we in een economische crisis zitten heeft de schrijftafel van Kim nooit bereikt. Dit Amsterdam van chique lunches, onzintherapieën en heel veel vrije tijd voelt best passé aan. Maar als remedie tegen crisisgevoelens is Alles is familie helemaal geslaagd. Even twee uur wegzinken in een warm bad van familie-lief en leed: heerlijk toch?"

Mark Moorman in 'Het Parool' van weonsdag 21 november 2012: "(...) Van Kooten verstaat de kunst om haar personages echt tot leven te brengen met gevatte, realistische dialogen. En de acteurs grijpen dat met beide handen aan. Dat Carice van Houten middelpunt van het feestgedruis is, verbaast niemand meer, maar dat Kees Hulst en Martine Bijl hun mooiste filmrollen spelen, is misschien wel de grootste verrassing van ALLES IS FAMILIE. (...) In een gezelschap van bekende topacteurs springt Benja Bruining op het podium, alsof hij er altijd al bij heeft gehoord. Het is weliswaar een Nederlandse film, maar toch: a star is born. De hardste lacht komt gewoon van, zoals het hoort, Kees, de vader van Kim. Hij schittert als een Cantaverkoper met een verkeerd dichtgeknoopt jasje. Hij heeft er maar een minuut voor nodig. Je zou kunnen zeggen dat ALLES IS FAMILIE aan de lange kant is, dat uiteindelijk de ene emotionele climax op de andere wordt gestapeld, een beetje te veel van het goede misschien. Maar datzelfde zou je natuurlijk ook van een kerstdiner met je familie kunnen zeggen."

André Waardenburg in 'NRC Handelsblad' van woensdag 21 november 2012: "(...) De casting is een troef van ALLES IS FAMILIE. Toneelacteur Jacob Derwig duikt op naast Thijs Römer, comédienne Martine Bijl vormt een stel met Kees Hulst. De bijrollen verrassen: een gastoptreden van Willeke Alberti, een geestige cameo-van Kees van Kooten als Canta-verkoper. Maar hoewel ALLES IS FAMILIE net als ALLES IS LIEFDE een ensemblefilm is, draait het natuurlijk om Carice van Houten. (...)"

Grieteke Meerman in 'Sp!ts' van donderdag 22 november 2012: "(...) Af en toe worden die wijsheden wel erg expliciet uitgesproken en lijkt het net alsof de personages het niet tegen elkaar hebben maar tegen de camera, maar een kniesoor die daarop let. ALLES IS FAMILIE is zo'n film waar je eigenlijk in wilt wonen. De mensen stralen, ze wonen en werken op a-locaties, de zon schijnt en het eten ziet er zo lekker uit, dat je het haast kunt ruiken. Toch wordt het nergens een vervelende, mierzoete brei. (...) Van Kooten heeft het wederom goed begrepen: geen leuke levensles zonder een beetje mooi verdriet."

Bor Beekman in 'de Volkskrant' van donderdag 22 november 2012: "(...) Waar de formule van ALLES IS LIEFDE aanvoelde als een geoliede machine, is ALLES IS FAMILIE minder strak gelijnd. Een flauw, voorspelbaar middenstuk, waarin Rutmer afreist naar New York om zichzelf te ontdekken, doet hooguit dienst om het aanzien van de film (onnodig) op te krikken. Er zijn ook scènes waarin juist meer op het spel staat dan in de eerste komedie, al was het maar vanwege de meer contrastrijke combinatie van speelstijlen: Van Houten en Römer zijn voortdurend grappig, op het groteske af. Derwig en Bruijning meer ingetogen. Vooral die laatste valt op: Bruijning, de minst bekende van de cast, acteert aangenaam nonchalant, leunend op een opgetrokken wenkbrauw of een halve zucht. (...) De mazen in het scenario zijn wat grover, maar bieden alle ruimte voor Van Kootens scherpe (en vaak vileine) gevoelvoor humor. De grote emoties, bewaard voor het slot, voelen niet helemaal verdiend, maar dat hindert niet: juist de knulligheid is amusant. Nu nog een miljoen bezoekers en de dan kunnen Van Kooten en Lürsen op zoek naar een geschikte titel voor de (al aangekondigde) derde variant op het concept. Alles is nog niet op."

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 22 november 2012: "Je hebt dit keer nou eens geen enkele reden om thuis te blijven."

Prijzen

De status van Gouden Film (100.000 bezoekers) werd al op zaterdag 24 november 2012 bereikt. Platina Film (400.000 bezoekers) op 13 december 2012.

Rembrandt Award voor Beste Nederlandse film, Rembrandt Award Beste Nederlandse Actrice voor Carice van Houten, Rembrandt Award Beste Nederlandse Acteur voor Thijs Römer. De titelsong Oceaan van Alles is Familie, gezongen door Racoon, werd beloond met de prijs voor de Beste filmhitsong tijdens de Rembrandt Awards. De Rembrandt Awards zijn Nederlandse publiekprijzen voor film. De bekendmaking van de winnaars was woensdagavond 29 mei 2013 te zien tijdens de late editie van Shownieuws. Filmkenner René Mioch stelt ieder jaar samen met een jury een lijst van genomineerden samen. Het publiek kon via de website stemmen op de filmmakers.

Gouden Kalf 2013 voor Beste Mannelijke Bijrol voor Jacob Derwig.

Casting

Job Castelijn

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Lex Brand

Montage

Peter Alderliesten

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Kostuums

Monica Petit

Geluid

Herman Pieëte

Bioszalen

141 bij première

Kleur

Kleur