Domino effect, The (2012)

Regie

Paula van der Oest

Scenario

Paula van der Oest

Release

18 oktober 2012

Producent

Kees Kasander, Natascha Teunissen, Victoria Goodall

Duur

98 minuten
Filminformatie

Verhaal

Wat zou er gebeuren met families wereldwijd wanneer de immer stijgende economie in elkaar zou storten? The Domino Effect is een portret van enkele van deze families en de gevolgen van deze instorting. Zo is daar bijvoorbeeld Nick, die in de gevangenis heeft gezeten en de kans krijgt om in het restaurant van Kai en Antoinette te werken. In zo'n tijd van wereldwijde crisis is iedereen meer met elkaar verbonden dan je zou denken.

Cast

James D'Arcy (Mark), David Hayman (Robert), Miguel Gomez (Jake), Harriet Walter (Ann), Sarah Jones, Manish Dayal (Sid), Nathaniel Parker, Jelka van Houten (Antoinette), Indraneel Bhattacharya, Bracha van Doesburgh (Angie), Yang Gang, Robert de Hoog (Nick), Sakina Jaffrey (Serena), Theo Maassen (Kai), Tiya Sircar (Sirisha), Urmie Plein, Xu Linshu, Priyamvada Sawant, Ayabulela Stevens, Wendy Mvinjelwa, Ad van Kempen, Theo James (Dinner Party Guest), Isabella Gielniak, John Sessions (Talkshow Host), Jordan Trovillion (Sirisha's Friend), Claude Duhamel (Johnny - Limo planner), Melissa Anschutz (Wedding Planner), Linda Boston (Co-Worker), Ele Bardha (Missing Man), My-Ishia Cason-Brown (Airline Employee), Robby Haynes (ED Pharmacy Security), Chameria Law (Stiletto Racer), Austin Douglas Smith (Bartender's Son), Debra Port (Katharine), Sean H. Robertson (Man #1 At The Bar), Ron Ware (Boss), Pamela Croydon (Angry Banker), Jojuan Westmoreland (Uniformed Police Officer), Neal Bhattacharya (Rahul), Joshua McCarthy (Cafe Patron), Andrew Care (Paramedic), Ashley Siloac (Friend #2), Luke Barron (Mark's friend), Farid Jedid (ex gedetineerde), Arlie Hammons (Katherine's Husband)

Ontstaan

De eerste opnamen van deze moza´ekfilm gingen van start toen de kredietcrisis nog vers was. Gedraaid met een internationale cast en crew in vier werelddelen. De productie is gedraaid op verschillende locaties in de Verenigde Staten, India, China, Zuid-Afrika en Nederland. In elk segment spreken de acteurs hun eigen taal. Van der Oest begon vrijdag 13 november 2009 met draaien in Michigan. De productie deed in december 2009 Rotterdam aan. In India was de komst van de crew te laat bevestigd, waardoor de filmvergunningen niet goed waren geregeld. Daardoor mocht er eigenlijk niet op straat worden gedraaid. In China moest ook worden uitgekeken vanwege de censuur. Om buiten schot te blijven is vooral in de buitenwijken van Peking gefilmd.

De film is in de montagekamer tot stand gekomen en wijkt af van het scenario.

Taal: Engels, Nederlands, Indiaas, Chinees.

Kijkwijzer: vanaf 12 jaar (geweld, grof taalgebruik).

Pers

'Sp!ts' van 18 oktober 2012: "Toen regisseur Paula van der Oest besloot om The Domino Effect te gaan maken, wist ze nog niet dat ze door haar film over de kredietcrisis bijna zelf in een kredietcrisis zou belanden. De kosten liepen al draaiende namelijk iets uit de hand. Van der Oest vloog samen met cameraman Guido van Gennep de hele wereld over om de vele verschillende verhaallijnen met lokale acteurs tot leven te brengen. Het resultaat mag er echter zijn, want de film legt op een aangrijpende manier bloot wat er overblijft als het vangnet van geld, succes en mooie spullen wegvalt. (...) De boodschap: laten we elkaar in vredesnaam een beetje helpen. De hele cast staat in dienst van die boodschap, ook hoofdrolspelers Maassen en Van Houten. Ook al hebben ze netto weinig tekst en tijd, toch lukt het alle acteurs om hun personage uit te diepen. Een paar kleine puntjes van kritiek. Het Londense Engels van Bracha van Doesburgh leidt nogal de aandacht af van haar rol als ontdooiende ijskoningin. En dat een Amsterdamse peuter zich noodgedwongen tot de borst van zijn ontheemde nanny richt, is niet alleen raar, maar legt ook te veel nadruk op de onrechtvaardigheid van de situatie. Van der Oest had een klein budget tot haar beschikking, maar is er in geslaagd een film van internationale allure af te leveren. Het doet qua moza´ekvorm en kerngedachte een beetje denken aan Babel, die film uit 2006 met Brad Pitt. The Domino Effect raakt dezelfde snaar, namelijk het grensoverschrijdende gevoel van verbondenheid met andere mensen. Want als de nood aan de man komt, lijken we veel meer op elkaar dan we zelf vaak denken." Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek.nl: "(...) Voor we doorhebben hoe al die verhaallijnen zich tot elkaar verhouden zijn we ruim over de helft van de film. Van der Oest springt heen en weer om alles op te zetten, maar moet met alle personages die ze wil verwerken een flinke aanloop nemen om een punt te kunnen maken. Op dramatisch vlak hapert The Domino Effect daardoor wat te veel. Om dat te compenseren worden sommige situaties uiteindelijk net weer te ver overtrokken om nog echt geloofwaardig te blijven. Een vrouw van middelbare leeftijd die zo diep in de schulden zit dat ze maar meedoet aan een stiletto-race (sprinten op naaldhakken) en daar dan ook nog eens de hak van haar schoen bij afbreekt; het vraagt te veel van de kijker. Toch is dit geen slechte film. Zodra alle puzzelstukken in elkaar beginnen te schuiven, wint The Domino Effect duidelijk aan zeggingskracht. Op de losse verhaallijnen valt misschien af en toe wat af te dingen, maar als geheel schetsen ze een raak beeld van de manier waarop de economische crisis om zich heen grijpt, tot in ieder segment van de samenleving."

Prijzen

Gouden Kalf 2012 in de categorie beste regie: Paula van der Oest.

Filmuziek

Adrian Corker

Camera

Guido van Gennep

Montage

Maurice Bedaux, Sander Vos

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Geluid

Ranko Paukovic

Distributeur

Benelux Film Distributors

Kleur

Kleur

Co-productie

VARA TV