Alleen maar nette mensen (2012)

Regie

Lodewijk Crijns

Scenario

Lodewijk Crijns

Release

11 oktober 2012

Producent

Frans van Gestel, Jeroen Beker, Arnold Heslenfeld, Fleur van den Berg, Ellen Havenith

Studio

IDTV Film

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

David Samuels komt uit een intellectueel Joods gezin uit het chique Amsterdam Oud-Zuid, maar wordt door zijn uiterlijk vaak als Marokkaan aangezien. David is een man met een opmerkelijke missie: het vinden van een ghetto fabulous queen met grote tieten en een dikke bil. Zijn ouders en vrienden verklaren hem voor gek, maar David zet zijn zoektocht onverschrokken voort. Deze leidt hem naar de Bijlmer, waar hij na een aantal wilde avonturen bedrogen uit lijkt te gaan komen. Zal David zijn ideale vrouw, een grote donkere seksgodin met booty én brains ooit vinden?

Cast

Geza Weisz (David Samuels), Immanuelle Grives (Rowanda),Jeroen Krabbé (Bram Samuels, Davids vader), Annet Malherbe (Judith Samuels, Davids moeder), Maurits Delschot/Negativ (Ryan), Sarina Voorn (Alessandra), Sigrid ten Napel (Naomi), Belinda van der Stoep (Rita), Peter Blankenstein (hoofdredacteur)

Ontstaan

Scenario: Lodewijk Crijns, naar het gelijknamige boek van Robert Vuijsje.

ALLEEN MAAR NETTE MENSEN wordt geproduceerd door IDTV Film (Alles is Liefde, Zwartboek, Black Butterflies) in coproductie met BNN en komt tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO-fonds en de Suppletieregeling Film Investeringen.

De opnames van ALLEEN MAAR NETTE MENSEN gingen 4 september 2011 van start duurden tot half oktober 2011. Opgenomen in o.a. Amsterdam (Grand Café Bijlmer).

Actrice Immanuelle Grives (Rowanda) is voor de film 15 kilo aangekomen, want ze was niet zo stevig gebouwd.

De film heeft een ander einde en het gebruik van straattaal is toegenomen.

De première was oorspronkelijk gezet op 1 maart 2012.

De film werd niet gekozen als openingsfilm van het Nederlands Film Festival - dat werd NONO, HET ZIGZAG KIND - en daarom ook geen première in Utrecht besloot distributeur Wild Bunch.

Facts

Lodewijk Crijns in 'Plot' van herfst 2012: "De film is braver dan het boek. Veel ideeën sneuvelden. In het boek staat een heel geestige scene waarin twee zwarte mannen ruzie krijgen tijdens een gangbang. Dan staat er zoiets als : 'Hun stijve zwarte degens kruisen elkaar'. Die zin stond aanvankelijk ook in het script. Maar zodara je dat visualiseert resulteert dat in heel ranzige, foute pornografie. (...) Een andere darling die het loodje legde was een scene waarin David zwarte tienermoedertjes stalkt in het ziekenhuis. (...) David zoekt een zwarte vrouw met dikke billen en volle borsten. En bil en borst zijn natuurlijk nooit zo vol als tijdens de zwangerschap. (...) Dramaturge Hedwig Achterbos (...) vond de scene te ver gaan: 'Hier verliest de kijker de sympathie van de hoofdpersoon'. (...)"

Pers

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 11 oktober 2012: "(...) Supergrappige verfilming (...) glansrollen voor Geza Weisz en zijn filmvader (Krabbé). Vooral de kennismaking van Davids ouders met diens vriendin Rownada is om niet snel te vergeten. (...)"

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 11 oktober 2012: "(...) Vooral nieuwkomer Imanuelle Grives (...) steelt de show in de tamelijk hysterische rol van Davids voornaamste love interest (...) leuke rollen van Annet Malherbe en Jeroen Krabbé (...) De romanversie van Alleen Maar Nette Mensen zorgde destijds voor nogal wat rumoer: sommige zwarte vrouwen voelden zich beledigd of vonden het boek racistisch, anderen vielen over Davids vileine commentaar op de multiculturele samenleving en zijn benoeming van de vooroordelen die bij de verschillende kampen leven. De film geeft de toeschouwer veel minder een ongemakkelijk gevoel. Crijns en zijn cast mikken vooral op de lach (...) als de zere punten dan wel worden aangeraakt, bijvoorbeeld in een schokkende scène waarin David zich voor een kleine vergoeding in een klederbox laat pijpen door een jonge moeder, wordt daar te gemakkelijk weer overheen gestapt. Dat laatste betekent niet dat ALLEEN MAAR NETTE MENSEN geen aanrader is; daar zorgen de hoge grapdichtheid en de sterke acteurs (...) wel voor. Toch blijft het gevoel hangen dat Crijns zijn publiek probeert te sparen, iets dat het boek van Vuijsje zeker niet deed."

Mark Moorman in 'Het Parool' van woensdag 10 oktober 2012: "(...) een boek dat erom vraagde om verfilmd te worden. (...) De eerste keer dat Rowanda door het beel marcheert werkt heel goed op film (...) Jeroen Krabbé en Annet Malherbe maken een fraai komisch nummer van het ouderpaar (...) Het is niet allemaal even sterk. Sommige scènes blijven in cabaret steken, waardoor de toon niet altijd in balans is. De naargeestige scènes waarin onze vrolijke David terechtkomt in situaties waarin jonge vrouwen zich prostitueren in een perverse ruilhandel hebben niet het gewicht dat ze zouden moeten hebben. En het slot is wat al te krampachtig bedoeld om iedereen vrolijk naar huis te sturen. Er hangt veel van deze film af. Is er een breed publiek te vinden voor een scherpe, eigentijdse komedie van Nederlandse boden, nu eens niet gebaseerd op een zouteloze thriller? De voortekenen lijken goed te zijn: de trailer werkte als een trein - en als we ons niet vergissen hangt er een opgewonden sfeertje rond ALLEEN MAAR NETTE MENSEN. Als er nu ook nog een aktiegroep zo vriendelijk zou willen zijn?"

Prijzen

Gouden film (100.000 bezoekers) op 18 oktober 2012.

Filmuziek

Fons Merkies

Camera

Menno Westendorp

Montage

Herman P. Koerts

ProdDesign

Gerard Loomas

Distributeur

Wild Bunch

Kleur

Kleur

Meer info

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=J9zXAYsY3c4

Co-productie

BNN