Silent city (2012)

Regie

Threes Anna

Scenario

Threes Anna

Release

4 oktober 2012

Producent

Hanneke Niens, Hans de Wolf, Jani Thiltges, Jan Theys, Eric Wirix, José van Doorn

Studio

Key Film BV, Samsa Film, Skyline Entertainment

Duur

90 minuten
Filminformatie

Verhaal

Rosa gaat in Tokio in het restaurant van Master Kon werken, een van de grote vismeesters van de wereld. Al snel blijkt dat aarden in Japan geen vanzelfsprekendheid is. Rosa?s werkzaamheden zijn monotoon, vrijwel geen van haar collega?s spreekt Engels en zelfs oogcontact is een gunst die alleen bij hoge uitzondering wordt verleend. Als blijkt dat Rosa met haar werk als leerling niets verdient, ziet ze zich genoodzaakt naar andere inkomsten uit te kijken. Onbegrip, teleurstelling en eenzaamheid maken zich langzaam van haar meester. Toch heeft ze de sleutel tot haar geluk elke dag in de hand. Want om in de zwijgende stad te kunnen overleven, zal ze eerst de vissen moeten begrijpen.

Cast

Laurence Roothooft (Rosa), Makoto Makita (Master Kon), Shinji Otani (Suzuiki), Atako Kobayashi (Akia), Yukari Uekawa (Nina), Gen Shimaoka, Hubert Fermin (diplomat), Kenichi Sano, Michihiro Koseki, Yosuke Kojima, Toshimitsu Sato, Atsushi Shimizu, Riku Takumiya, Yuki Iwamoto, Tetsuya Sato, Kana Yokomitsu, Tomi Kunnari, Yukihiko Sakai, Azusa Kurokawa, Itoko Noesen, Sari Kupianen, Hiroshi Ono, Kumie Miwa, Tomoko Kazama, Osamu Yajima, Masashi Matsushita, Teruo Kozu, Koichi Sato, Massaki Shimokowshi, Akiyoshi Saito, Yoshiro Naamura, Seji Ikeda, Manabu Sugawara, Keisuke Mishidate, Hagiwara Motohiro, Tomoyoshi Hirakawa, Kotaro Yamamoto, Masataka Miyanaga, Kenji Arimura, Reji Maruyama, Komichi Tamrura, Leena Kerppila, Nina Hamalainen, Maria Rautinatio, Rosa Virtanen, Anne Patana, Tuula Vaisanen, Tuula Seinelaa, Anouck Leuchter, Mika Yoshino, Ikuko Miyoshi, Yoko Sobue, Miyuki Okada, Marina Saga, Yayoi Ishida, Kiyo Oved, Rel Satoshi

Ontstaan

Nederlands-Luxemburgs-Belgische coproductie.

Een verblijf in Japan in het kader van een stage op de Rietveld Academie inspireerde Threes Anna tot een verhaal over een jonge Nederlandse vrouw die dreigt te verdrinken in de wereldstad Tokio. In 2006 gepubliceerd als de roman De stille stad, nu door Anna zelf verfilmd.

Kijkwijzer: vanaf 12 jaar (geweld).

Facts

Een groot deel van de film werd in Luxemburg met in Europa geworven Japanse acteurs opgenomen.

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van oktober 2012: "(...) Met een aandoenlijk hoopvolle blik speelt de in dans en theater opgeleide, maar hier als filmactrice debuterende Laurence Roothooft een jonge Nederlandse vrouw die het in haar hoofd heeft gehaald om in Tokio in de leer te gaan bij een beroemde vismeester. (...) Voor de kijker die net als Rosa steeds meer in verwarring dreigt te raken komt de scène met een groep westerse toeristen als een verlossend moment. Verheugd schiet Rosa ze aan, maar helaas, het blijken Finnen die geen Engels spreken, dus dat communiceert al net zo moeilijk als met de Japanners. (...) Silent City blijft kampen met onevenwichtigheden en abrupte invallen. Toch is het intrigerend genoeg. Wie zich er voor open stelt wordt beloond met een slot dat onverwacht ontroert ? en nog steeds zonder veel uit te leggen. Misschien komt het begrijpen van het leven neer op het delen van een kop misosoep met een onbekende."

Filmuziek

Jerome Reuter

Camera

David Williamson

Montage

Wouter Jansen

ProdDesign

Rosie Stapel

Bioszalen

7 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website: www.silentcitydefilm.nl.