Webcam (2012)

Regie

Marc van Uchelen

Scenario

Marc van Uchelen

Release

31 mei 2012

Producent

Eric Smit, Marc van Uchelen, René Nouwens

Duur

77 minuten
Filminformatie

Verhaal

Mensenschuwe Antoin zet zijn eerste schuchtere amoureuze schreden op internet. Hij doet dat onder leiding van zijn doortastende buurman Rob, die allang de geneugten van virtuele meisjes in de afzondering van zijn werkkamertje heeft ontdekt. Maar de verlegen Antoin brengt er niet veel van terecht. Dus laat de geile buurman een blonde webcambabe uit Rusland overkomen. Gaandeweg dringen zich steeds meer mensen zich aan Antoin op, hetzij via zijn laptop, zoals zijn ouders, hetzij via de voordeur, zoals zijn bedrogen buurvrouw. Allemaal worden ze gevangen door de webcam die altijd en overal aanstaat.

Cast

Horace Cohen (Antoin), Fabian Jansen (Rob), Tara Baerveldt (Russische webcamgirl Natasha), Angelique de Bruijne (Rob's echtgenote Germa), Frieda Pittoors (moeder Antoin), John Buijsman (vader Antoin), Lies Visschedijk, Ilse Warringa

Ontstaan

Webcam is niet met de webcam opgenomen. Er werd gebruik gemaakt van een GoPro, een miniatuurcamera die vaak wordt ingezet voor sportopnames.

Regisseur-acteur Marc van Uchelen komt zelf niet in beeld. Hij diende twee keer zijn plan in bij het Filmfonds, maar werd afgewezen. Opgenomen in zeven dagen. Voor 10.000 euro gemaakt. Het enige wat geld heeft gekost was catering, materiaal, benzine. Iedereen krijgt een perscentage. Hij is verkocht aan UPC on demand en aan een distributeur.

In première op zondag 25 september 2011 op het Nederlands Film Festival. 31 mei 2012 ging de film onder andere in Lux in Nijmegen in roulement.

Pers

Leo Bankersen in 'de Filmkrant' van mei 2012: "Alles wat we zien in deze absurdistische lowbudgetfilm is gefilmd vanuit het perspectief van een webcam. Lekker vervreemdend, al had het best nog wat spitser gekund. (...) Nu moeten we het voornamelijk doen met het contrast tussen de moderne techniek en de treurigheid die deze droefgeestige tobbers uitstralen. En eerlijk gezegd beginnen die rare webcamkaders al snel een beetje saai te worden. De ingrediënten zijn veelbelovend genoeg om Webcam gezien te willen hebben, maar de uitwerking is minder snedig, hilarisch of ontroerend dan we mochten hopen. Zo heel verrassend is die uitvergroting van alledaagse naargeestigheid nu ook weer niet en met personages die de typetjes nauwelijks ontstijgen dreigt zelfs het gevaar van ouderwetse kluchtigheid. Soms gloort er iets meer, zoals die keer dat de doorgewinterde Natasha zich toch een beetje zorgen maakt om Antoin, of wanneer de bedrogen buurvrouw eindelijk zonder internetverbinding haar hart uitstort. Maar los van het prettig bevrijdende slotbeeld levert dat geen echt nieuwe wendingen op, en dat is jammer."

Barend de Voogd op NU.nl op 30 mei 2012: "(...) De camera beweegt niet, dus je zit 72 minuten lang aan te kijken tegen het sterk vertekende beeld van een woonkamer in een doorzonwoning. Waarbij het tegenlicht uit deuren en ramen geregeld zorgt voor uitgebrande vlekken. Dat zou allemaal nog te vergeven zijn, als Webcam een inventief en geestig verhaal was geweest. Helaas. De opzettelijke lulligheid, het Engels met dik aangezette Hollandse en Russische accenten (?Wat must I do nau??) en het lach-of-ik-schiet-acteren brengen werkelijk geen enkele geslaagde grap in de bioscoop. Niet tragi-komisch, maar vooral tragisch onleuk. Horace Cohen in zijn pyjama met een bruine boterham met kaas is beslist het toonbeeld van eenzaamheid, maar een boeiende film levert het niet op. Natuurlijk doe je de mobiel uit in de bios, maar Webcam vraagt er bijna om dat je ondertussen je mail of facebookprofiel gaat zitten checken."

Camera

Maurits Veldhuijzen van Zanten, Beer Buijsman, Willem Jan Doornweerd

Montage

Allard Zoetman

ProdDesign

Lou Huijs

Kleur

Kleur