Deal (2012)

Regie

Eddy Terstall

Scenario

Eddy Terstall

Release

13 september 2012

Duur

88 minuten
Filminformatie

Verhaal

In Terstalls eigen stamcafé de Kat in de Wijngaert raken na sluitingstijd barmeisje Sara en vaste gast Midas (Roberta Petzoldt en Teun Kuilboer) met elkaar in gesprek. Zij wil weten hoeveel geld hij ervoor over heeft om met haar in bed te belanden. Dit onschuldige gesprekje aan de bar neemt vervolgens allerlei verrassende wendingen (2000 euro? Deal!), die het duo van Amsterdam naar Barcelona brengt.

Cast

Teun Kuilboer (Midas), Roberta Petzoldt (Sara)

Ontstaan

DEAL kwam tot stand via Cinecrowd.nl. Crowdfunding zorgde voor de eerste investeringen, aangezwengeld door Eddy Terstalls internationaal prijswinnende Twitflicks-campagne van OneBigAgency (OBA). Hiermee kwam voor producent Column de weg vrij om samen met OBA deals te sluiten met UPC, en vervolgens met een reeks andere geïnteresseerde instellingen en ondernemingen zoals Clansman, Amsterdam Partners, Jägermeister, Licor43, BIOS Agenda, AnnexCinema en Fox & Suurenbroek. Daarmee was het filmbudget bijna rond; de laatste horde werd genomen toen ? geheel in de geest van Deal precies omgekeerd dan in de normale filmpraktijk: aan het eind, niet aan het begin ? ook het Filmfonds zich bij Deal aansloot.

Terstall vond zijn hoofdrolspeelster Roberta Petzoldt achter de bar van zijn stamcafé, waar hij al eerder actrices ontdekte. Petzoldt is eigenlijk kunstenares, geen actrice. "Ze is beeldschoon en heel creatief, ik wist dat ze dit kon. En ze heeft het nog mooier gedaan dan ik vooraf had gedacht."

DEAL ging op een bijzondere manier in première. De romantische komedie was op maandag 10 september 2012 vanaf 10.30 uur de hele dag doorlopend in bioscoop EYE in Amsterdam te zien. De cast en crew van DEAL waren de hele dag in EYE aanwezig om het publiek te woord te staan en regisseur Terstall gaf na elke voorstelling een Q&A.

DEAL is de tiende film van Terstall. Eddy Terstall noemt Deal de eerste film die precies zo is geworden als hij had gehoopt. "Het is met Deal helemaal gelukt, ik zou er niets aan willen veranderen", vertelde de regisseur maandagavond op de première in EYE in Amsterdam.

De film kreeg een roulement in Amsterdam ? Eye & Cinecenter, Ede ? CineMec, Nijmegen ? LUX, Hoorn ? Cinema Oostereiland, Rotterdam ? Cinerama Filmtheater, Utrecht ? Pathé City, Groningen ? Wolff, Enschede ? Cineast, Den Bosch ? Theater aan de Parade, Heerlen ? Royal, Sneek ? Cine, Wageningen ? Heerenstraat, Woerden ? AnnexCinema, Amersfoort ? Grand.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik).

Facts

Vanaf 27 september 2012 al thuis ook via Video on Demand te bekijken ? maanden eerder dan gebruikelijk.

Pers

Kevin Toma op Volkskrant.nl op 6 september 2012: "Filmdialogen worden vaak met fluwelen handschoenen aangepakt. Ze mogen niet te lang duren en om te voorkomen dat de toeschouwer zich alsnog gaat vervelen, springt de montage snel van het ene shot naar het volgende. Bovendien houdt de camera in dialoog-scènes meestal niet op met bewegen - al is het maar dat hij kalmpjes naar links of rechts verschuift. Eddy Terstalls Deal, dat eigenlijk een kortfilm zou worden maar dankzij een knap staaltje crowd funding tot speelfilm uitgroeide, is wat dat betreft een verademing. Of een verzoeking, als je je films graag snel en flitsend hebt: de twee hoofdpersonages zijn driekwart van de speeltijd met elkaar in gesprek, en als ze praten houdt Terstall (Simon, Hufters en Hofdames) de camera rustig op hen gericht. Zonder rappe montage, zonder onnodige bewegingen. Dus moet je, nee, màg je vooral zelf bepalen hoe goed en hoe lang je naar deze mensen kijkt. (...) Het blijft spannend hoe de nacht tussen de twee zal verlopen. Dat komt doordat Terstall niet alleen voor een onopgesmukte, onnadrukkelijke stijl kiest, maar de plot ook laat meanderen en verdwalen zoals in het echt zou kunnen gebeuren. De uitkomst van romantische komedies staat vrijwel altijd vast, maar Deal is allesbehalve een formulefilm; of Midas daadwerkelijk met Sarah in bed zal duiken, tegen betaling of niet, houdt Terstall knap in het midden. Teun Kuilboer en debutante Roberta Petzoldt leveren erg mooi spel, zowel samen als in de scènes die ze in hun eentje moeten dragen; je zou zweren dat de tekst vaak ter plekke is geïmproviseerd, terwijl Terstall elke zin heeft uitgeschreven. Ook hierin toont hij zich een meester van het ontroerend gewone; heerlijk, om filmpersonages gewoon eens over de prijs van bh's of de koekjes bij hun koffie te horen praten, zonder dat het ironisch of hip bedoeld is."

Filmuziek

Benjamin Herman

Bioszalen

15 bij première

Kleur

Kleur