Verbouwing, De (2012)

Regie

Will Koopman

Scenario

Lex Wertwijn

Release

6 september 2012

Producent

Addy Otto, Gijs van de Westelaken, Jan Vrints

Duur

104 minuten
Filminformatie

Verhaal

Plastisch chirurg Tessa van Asselt (Tjitske Reidinga) is eigenaresse van een privékliniek en bezig met het opbouwen van een glansrijke carrière. Wanneer de verbouwing van haar huis, geleid door haar man Rogier (Mark Rietman), dreigt uit te lopen op een regelrechte ramp, haar huwelijk begint te wankelen en er ook zakelijke problemen ontstaan, begint haar zo perfect opgebouwde wereld langzaam in te storten. Dan krijgt ze echter hulp uit onverwachte hoek; een vroegere schoolvriend, de charmante Johan (Peter Blok). Hij belooft dat hij al haar problemen zal oplossen?

Cast

Tjitske Reidinga (Tessa), Peter Blok (Johan), Mark Rietman (Rogier), Alex Hendrickx (Tom), Nanette Drazic (Maugosha), Terence Schreurs (Kimmy), Gene Bervoets (Eugene), Sieger Sloot (Hylke), Redbad Klynstra (Stenjek), Masha-Maria Chernova (Martina), Tina de Bruin (Astrid), Pip Pellens (Marije), Frederik Brom, Jappe Claes

Ontstaan

Februari 2011 was de planningsvergadering, september 2011 was draaidag één en in plaats van vochtig warm zoals gewenst, kwam de regen met bakken uit de donkere lucht. De film is opgenomen in België en Nederland op 24 locaties. In Nederland o.a. in Haarlem, Amsterdam (o.a. Hobbemakade 50) en Leusden (privékliniek Duinhoeve). Het NH Museum Quartier Hotel in Amsterdam gaat door voor een luxueuze restaurant. Het huis van Tessa staat in het Belgische Oud-Turnhout.

Van de gelijknamige roman zijn 400.000 exemplaren verkocht.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, grof taalgebruik, drugs, enge beelden).

Pers

Peter de Bruijn in NRC next van 06-09-2012: "(...) psychologisch blijft het allemaal flinterdun. Later krijgen de karikaturale plotwendingen de overhand ? en dan is er geen redden meer aan."

Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek.nl: "(...) De Verbouwing kantelt in de loop van het verhaal steeds verder naar een klassieke thriller. De plotwending tegen het eind komt wel enigszins uit de lucht komt vallen, maar stoort niet binnen de film als geheel. Spanning mag best ver opgevoerd worden, zolang het maar enigszins waarschijnlijk blijft, en dat is hier wel in orde.Hoewel er binnen het scenario zeker wat schoonheidsfoutjes te vinden zijn, is De Verbouwing vooral een gesmeerde, onderhoudende thriller. Na haar enigszins teleurstellende eerste verfilming, bewijst Koopman nu dat ze naast komedie ook met dit genre goed overweg kan. Zulke regisseurs zijn er niet veel in Nederland."

Romy van Krieken in Veronica Magazine nr. 35, 2012: "(...) Er zijn weinig verrassingen voor de fans van het boek, en een hoop ergernissen voor mensen die logisch nadenken. De film had zelf wel wat plastische chirurgie kunnen gebruiken om het allemaal wat strakker te maken. Alleen Reidinga is perfect zoals ze is." Thierry Verhoeven op FilmTotaal: "(...) Vanaf het eerste kwartier is eenvoudig te voorspellen hoe het plot zich zal ontvouwen en van verrassingen is dan ook vrijwel geen sprake. Daar staat gelukkig tegenover dat er nauwelijks missers zijn. Zo heeft elk personage wel een bepaalde functie en worden de rollen in tegenstelling tot de vorige films gebaseerd op het werk van Noort nu eens niet allemaal door bekende acteurs vertolkt. Het is spijtig dat de film eindigt zoals zoveel films in het thrillergenre dat doen, maar dit slot ligt prima in de lijn van de rest van de film: weinig bijzonder, maar niets om je druk over te maken."

Filmuziek

Jeroen Rietbergen

Camera

Tom Erisman

Montage

Stanley Kolk

ProdDesign

Hubert Pouille

Kostuums

Esther Klaver

Stunts

Willem de Beukelaer

Distributeur

Entertainment One International

Kleur

Kleur

Genre

Thriller