Oorlogsrust (2006)
Regie
Doesjka van Hoogdalem
Scenario
Theodor Holman
Release
7 september 2006
Producent
Gijs van de Westelaken
Duur
75 minuten
Filminformatie
Verhaal
In een verzorgingstehuis kampt een aantal bewoners met verschrikkelijke ervaringen uit de oorlog. Zo heeft mevrouw Boon heeft in een Jappenkamp gezeten en heeft mevrouw Cohen als Poolse jodin Auschwitz overleefd. De dames Boon en Cohen beginnen ruzie te maken over wie nu het meest in de oorlog geleden heeft en zij zijn niet de enigen in het tehuis met een oorlogsverleden. Al deze bejaarden raken met elkaar in conflict en voeren hun eigen oorlog. En ondertussen kunnen ze het moeilijk verkroppen dat 'men', met name het personeel maar ook de eigen kinderen, geen historisch besef heeft. De bewoners gaan zich almaar onbehoorlijker gedragen, tegen elkaar en tegen het personeel, zodat de oorlogsrust steeds meer onder druk komt te staan.
Cast
Ann Hasekamp (mevrouw Boon), Annet Nieuwenhuijzen (mevrouw Cohen), Jeroen Willems (zoon van mevrouw Cohen), Bart Klever (Pieter), Jacques Commandeur (Halm), Cas Enklaar (Vanter), David Goddyn (Peter), Adrian Brine (Taldic)
Ontstaan
Opgedragen aan Theo van Gogh.
Het Nederlandse drama 'Oorlogsrust' werd geregisseerd door Doesjka van Hoogdalem, die jarenlang de vaste regieassistent was van Theo van Gogh. Dit is haar regiedebuut.
Het scenario werd geschreven door schrijver Theodor Holman, die in het najaar van 2003 benaderd werd door Icodo, een stichting die zich bezighield met dienstverlening aan oorlogsslachtoffers, om aandacht te besteden aan de problemen die bejaarden met een oorlogsverleden hebben in de hedendaagse verzorgingstehuizen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot deze speelfilm, al benadrukt producent Gijs van de Westelaken van Column Film dat 'Oorlogsrust' geen opdrachtfilm is, omdat er totale vrijheid was op het gebied van scenario en productie.
Op tv op Ned 2, vr 04/05/2007 22:50-00:10 uur.
Pers
Annet de Jong in ?de Telegraaf? van donderdag 7 september 2006: ?(?) De educatieve doelstelling van de film ? Holman schreef het scenario in opdracht van de Icodo, een stichting voor oorlogsslachtoffers ? zit de film in de weg. Het geheel komt nogal geforceerd en gekunsteld over. Het racistische gdrag van de bejaarden tegen het onwetende, allochtone personeel is niet erg geloofwaardig, de opstand is potsierlijk en de bejaarden laten vervaarlijke staaltjes overacting zien. Oorlogsrust is een matige film met vervelende oudjes, hun al even zure kinderen en onnozele verpleegkundigen. Een hoop gedoe om niks zou je bijna zeggen en dat was nu net niet de bedoeling.?
Jan Pieter Ekker in de Volkskrant van 7 september 2006: "(...) Het spel is goed; de schokkend bedoelde dialogen zijn vooral clichématig. Gemaakt in opdracht van Cogis, een stichting die hulp verleent aan oorlogsslachtoffers. (...)"
Karin Wolfs in de Filmkrant van september 2006: "(...) opdrachtfilm, gemaakt omdat een organisatie die begrip voor oorlogsslachtoffers kweekt, dat nodig vond. De film is onder andere bedoeld als educatie-gereedschap. Dat valt helaas te merken. Niet dat scenarist Theodor Holman zijn best niet heeft gedaan om er - zoals eerder met Theo van Goghs opdrachtfilm Cool! - een originele draai aan te geven: hij laat de excentrieke oorlogsslachtoffers van 'Villa Kamphoff' hun eigen oorlog starten met elkaar en met het jonge, vooral allochtone personeel dat van het verleden geen flauw benul heeft. Maar de verwijten die de welwillende nitwits om de oren krijgen, klinken potsierlijk. Hoewel Cas Enclaar en Annet Nieuwenhuijzen in hun bijrollen van verstokte communist en paranoïde jodin de lachspieren wel weten te kietelen, zit de serieuze, uitleggerige ondertoon het geheel verschrikkelijk in de weg. Een tragikomedie had het volgens debuterend regisseur Doesjka van Hoogdalem - Van Goghs voormalige regieassistente - moeten worden, maar daarvoor is Oorlogsrust tragisch noch komisch genoeg. In deze aan Van Gogh opgedragen (anti?)oorlogsfilm wordt de inbreng van de guerilla-filmmeester node gemist. Nog niet zo lang geleden had een mislukt product als Oorlogsrust de bioscoop niet gehaald. Geen distributeur die daar dure filmprints aan zou besteden. Maar sinds er een digitaal netwerk van filmtheaters bestaat, zijn die barrières geslecht. Films kunnen tegenwoordig direct digitaal, en dus voor een prikkie door de producent zelf in de bioscoop worden uitgebracht. Het is de vraag of dat winst is."
Camera
Alex de Waal, Menke Visser
Montage
Merel Notten
Distributeur
Column film
Kleur
Kleur