Nobelprijswinnaar, De (2012)

Alternatieve titel: The Nobel Prize Winner

Regie

Timo Veltkamp

Scenario

Timo Veltkamp

Release

14 juni 2012

Producent

Maars van Haaften,Timo Veltkamp

Duur

93 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een tragikomische zedenschets over de schrijverswereld en zijn psychologisch gemankeerde bewoners. Met een introvert geniale, maar nauwelijks publicerende schrijver die door zijn hanige uitgeefster spottend 'onze huis-Dostojevski' wordt genoemd, tegenover een extraverte bestseller-auteur met writer's block. Met zijn krachtige zwart-wit, strakke kaders en wereld van privédetectives en nachtclubs creëert De Nobelprijswinnaar de sfeer van een klassieke misdaadfilm, maar dan voorzien van droogkomische oneliners. In het scenario van debuterend speelfilmregisseur Timo Veltkamp - die in 1999 samen met Ger Poppelaars het Gouden Kalf voor Beste Scenario won voor Missing Link - blijken de personages en gebeurtenissen gaandeweg steeds meer verbanden te hebben. 'Mijn diepste overtuiging als schrijver,' aldus de pretentieuze bestsellerauteur in een van de vele zelfverwijzende opmerkingen van de film, 'is dat de dingen in elkaar moeten grijpen.'

Cast

Marc van Uchelen (Joachim West), Harry van Rijthoven (Fabian Remarque), Carly Wijs (Lea), Chloé Leenheer (Annabel Bakker), Rifka Lodeizen (Ilse), Femke Lakerveld (Monica Meeuwis), Justus van Oel (huismeester), Martijn Fischer (Bert de Brauw), Ruben Brinkman (detective), Rein Edzard de Vries (Theo Marcellis), Bart Klever (Hobo), Sieger Sloot (typemachineverkoper), Raymond Thiry (nachtclubeigenaar), Jasper Boeke (boekwinkel eigenaar), Sabrina van Halderen (Annabelss moeder), Geert Lageveen (zoon van overledene), Myranda Jongeling (zuster), Laura de Boer (Eefje), Hidde Pel (Bert de Brauw jr.), Niels Croiset (Bailiff), Lieke-Rosa Altink (weduwe), Has Drijver (huisarts), Katrien van Beurden (hotelmedewerkster), Anne Beentjes (politieagent), Miranda Koelemeijer (dikke vrouw), Luca Romagnoli (Bert de Brauw III), Matthijs Kat (zakenman in hotelkamer)

Ontstaan

Met muziek van avant-gardecomponist John Zorn.

Timo Veltkamp maakte de film geheel in eigen beheer. Na een lange weg langs fondsen en omroepen besloot hij geld te lenen van vrienden en bekenden en scharrelde hij anderhalve ton bij elkaar. Kemna Casting benaderde acteurs die voor niets mee wilden werken. En Veltkamp benaderde de Amerikaanse avant-gardecomponist John Zorn voor de soundtrack: "Gewoon op goed geluk. Ik had binnen de kortste keren antwoord en toen heeft hij de muziek op één zondag gecomponeerd. Elk uur kwam er een mailtje voor overleg.(Bron: de Filmkrant, juni 2012)

Over de keus voor zwart-wit in 'de Filmkrant' van juli 2012: "Het is ook iets verbindends, dat zwart-wit. Dus voor een deel heb je dan je art direction al. Ik heb alles zelf gedaan en er zit minder druk achter om te scoren bij het publiek of iets dergelijks."

De film ging in 2010 op het Nederlands Film Festival in première, maar bereikte de reguliere bioscopen pas in juni 2012.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, geweld, angst).

Pers

Joost Broeren in 'de Filmkrant' van juni 2012: "(...) de vele verhaallijntjes stapelen zich in het begin chaotisch op, om pas na een klein uur vaart te krijgen. Maar dat alles uiteindelijk wel érg toevallig op zijn plek valt ? een veelgehoorde klacht bij mozaïekfilms als deze ? is in het geval van De Nobelprijswinnaar juist een kracht. Dat toeval is namelijk de essentie van het eigenzinnige, onderkoeld grappige zwart-wituniversum dat Veltkamp zo vaardig neerzet."

Guido Franken op Neerlands Filmdoek.nl: "Met een budget van 150.000 euro en belangeloze medewerking van cast- en crewleden is De Nobelprijswinnaar een verrassend sfeervolle film geworden. De film volgt de levens van vier personages, die langzaamaan steeds meer met elkaar te maken krijgen. Regisseur en scenarist Veltkmap schetst een eigenzinnige wereld, waarin fijne en komische personages en zwart-komische, absurdistische opmerkingen elkaar in een aangenaam tempo afwisselen. De sfeervolle zwartwit-fotografie maakt het plaatje vervolgens compleet. Iets minder geslaagd zijn enkele bijrollen en de uitwerking van enkele subplots, maar dit mag de pret niet drukken; De Nobelprijswinnaar is een verrassend sterk en eigenzinnig regiedebuut."

Casting

Saida van der Reijd

Filmuziek

John Zorn

Camera

Lonneke Worm

Montage

Michal Chmarzynski

Kostuums

Margriet Procee

Grime

Esther Claus

Geluid

Johan Rompelberg

Distributeur

Mokum Film Distributie

Kleur

ZW

Art director

Vera van de Sandt