Mijn avonturen door V. Swchwrm (2012)

Regie

Froukje Tan

Scenario

Helena van der Meulen

Release

4 april 2012

Duur

78 minuten
Filminformatie

Verhaal

Ik, V. Swchwrm, negen jaar, wil schrijver worden. Niet ?zomaar? een schrijver, maar een Schrijver van Ongewone Boeken. Boeken Waar Mensen van Omvallen. Dat doe ik in het geheim, alleen mijn grootvader weet het. Want als je zoiets hardop zegt, word je het juist niet. Met mijn schrijfsels wil ik in de gunst raken van niemand minder dan de Koningin, die qua leed toch wel wat gewend is. Alleen de eerste zin, die alles zegt, die heb ik nog niet gevonden.

Cast

Dennis Reinsma (Swchwrm), Georgina Verbaan (De Koningin), Hans Dagelet (Grootvader), Yara Brand (Madeleine), Astrid van Eck (Moeder Swchwrm), Ali Ben Horsting (Vader Swchwrm), René van ?t Hof (Meester), Marjan Luif (Politieagent), Romijn Conen (Dokter Deter), Urmie Plein (Juf groep 8), Sanneke Bos (Schoolhoofd), John Buijsman (Inspecteur), Yahya Gaier (Lakei), Cas Enklaar (Lakei), Toon Tellegen (Schrijver)

Ontstaan

Scenario: Helena van der Meulen, gebaseerd op het boek van Toon Tellegen.

Kijkwijzer: 6 jaar (geweld, angst).

Pers

Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek: "Je ziet het wel vaker in jeugdfilms, situaties die net iets boven de realiteit uitstijgen. Onlangs nog in Tony 10 bijvoorbeeld, een film met een realistische fundering, maar met sprookjesachtige taferelen. In Mijn Avonturen door V. Swchwrm werkt dat net andersom. Het is nu niet de fantasie die af en toe een loopje met de werkelijkheid neemt, maar de werkelijkheid die soms kort binnen de fantasie zichtbaar wordt. (...) De hele film speelt zich af in het hoofd van de jonge schrijver. Alles is mogelijk en niets is zeker in zijn universum. Een lichte chaos is het zelfs, met absurdistische dialogen en situaties, en scènes die zonder duidelijke reden opeens van locatie verspringen. Regisseur Froukje Tan biedt in die vervreemdende, bonte wereld af en toe kort de ruimte om te verwijzen naar het echte leven van Swchwrm, waarbij de band met zijn opa (mooie rol Hans Dagelet) een belangrijke rol speelt. Het zijn steeds korte fragmenten die als houvast dienen in een fantasiewereld waar je volledig in kunt verdwijnen, vol met krankzinnige, humoristische uitspraken en situaties. (...) Belangrijke vraag is wel wat de jeugdige doelgroep van haar film gaat vinden. Kinderen kunnen zich waarschijnlijk best vermaken met alle absurdistische situaties, maar Swchwrm kan zonder het zien van het grotere plaatje misschien ook wat te warrig en vervreemdend overkomen. Maar net zo goed kan deze film jonge kindergeesten aanwakkeren, veroveren en verder stimuleren. Laten we hopen op het laatste, want deze unieke film verdient het om door een groot publiek omarmd te worden."

Fritz de Jong in 'de Filmkrant' van aprilm 2012: "(...) Froukje Tan zet de magische avonturen af tegen de zonovergoten rijtjesarchitectuur van Rotterdam. Een vleug Oriëntaalse magie vindt Tan in de verpolderde Essalammoskee die dienst mag doen als het paleis van de koningin. Mede dankzij de strakke kaders, de weloverwogen camera-opstellingen en een enigszins onthechte acteerstijl roept de film verwantschap op met Van Warmerdams Abel en De Noorderlingen. Maar de zwartgallige ondertoon ontbreekt bij Tan. En dat is maar goed ook, want net zoals Tellegen zijn boekje destijds schreef als kinderboekenweekgeschenk, is ook deze film bedoeld als een cadeautje voor kinderen. Een prachtig verpakt cadeautje voor het oog, dat ook nog eens de oren verwent met atmosferische filmmuziek en een geestige titelsong van Corrie van Binsbergen. Een film waarin bovendien ook ruimte is voor stoepkrijtanimatie en zelfschrijvend strandzand. Gewoonlijk zou een film met zulke kwaliteiten genoeg moeten zijn heel veel bekijks te trekken. Maar gewoonlijk bestaat dus niet in deze film. En bovendien, zoals Swchwrm zich vertwijfeld afvraagt: "Bekijks? Wat is dat nou voor een woord? Bekijks! Bekijks! Bekijks!"

Script

Helena van der Meulen

Filmuziek

Corrie van Binsbergen

Camera

Harm Griekspoor

Montage

Albert Markus

ProdDesign

Karijn van Brink

Kostuums

Ellen Lens

Grime

Saskia Ellemeet

Bioszalen

16 bij première

Kleur

Kleur