Quiz (2012)

Regie

Dick Maas

Scenario

Dick Maas

Release

22 maart 2012

Producent

Tom de Mol, Dick Maas

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

De bekende quizmaster Leo Vandermolen wordt in een restaurant lastig gevallen door een man die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel waarin de quizmaster opeens de kandidaat blijkt te zijn.

Cast

met: Barry Atsma (Leo), Pierre Bokma (psychopaat), Kim van Kooten (Sandra), Hanna Verboom (Louise),Dieter Jansen (paparazzi journalist), Richard van Hees (Eduardo), Dave Mantel (politieagent), Tessa Stephenson (Hannie), Robbert Blokland (journalist), Wigger Verschoor (cameraman), Dewi Morgaine (danseres in bar)

Ontstaan

Dick Maas schreef het script terwijl hij bezig was met de financiering van SINT. Dat duurde vrij lang, daarom wilde hij een iets kleinere en dus goedkopere film schrijven zodat hij snel na SINT weer een nieuwe film kon draaien.

Facts

In alle films van Dick Maas had zijn moeder Inge Beekman een figurantenrol. In 2009 overleed ze op 84-jarige leeftijd, maar postuum doet ze mee aan QUIZ: in de boerderij staan twee foto's van haar op een kastje.

Pers

Ruben van Eijl in 'Sp!ts' van donderdag 22 maart 2012: "(...) Met een compacte speelduur van 80 minuten neemt Quiz echter wel heel veel de tijd voor de theorievragen die op de verbouwereerde quizmaster worden afgevuurd. En waarom Leo maar niet de politie belt, blijft ook een raadsel.Wanneer de praktijkvragen (?zorg dat je maîtresse, zonder fysiek te worden, binnen tien minuten het parkeerterrein verlaat?) worden ingezet, krijgt Quiz de vaart die hij veel eerder had moeten hebben. En het wordt nog veel aangenamer als Leo de handjes laat wapperen en zijn tegenstander in elkaar beukt. Dát is het gedrag van een in het nauw gedreven man. En dan pikt het publiek vanzelf de olijke bijfiguren (de overbezorgde ober, de doorgeslagen maîtresse, de onnozele politie) die verre van realistisch blijven en zorgen voor de komische toon in de film. Het evenwicht tussen intrige, thriller en de typische Maas-humor blijft daardoor tot het ietwat gehaaste slot goed bewaard."

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 22 maart 2012: "QUIZ is een spannende thriller met elementen die we van Maas kennen: botte humor en geweldige actiescènes. Vooral de knokpartij in het toilet is waanzinnig. (...) Sommige personages zijn wat al te kolderiek."

André Nientied op NU.nl op 22-03-2012: "(...) Dit gebrek aan logica in het script haalt de spanning uit de thriller. Wanneer de onwaarschijnlijkheden zich in de tweede helft van de film verder opstapelen zakt de veelbelovende thriller als een plumpudding in elkaar."

Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek.nl: "(...) Zijn idee is simpel, maar effectief: je draait de rollen om en hebt de basis voor een vermakelijke thriller.(...) Maas blijft voor zijn doen opvallend ingetogen. Quiz biedt geen actie of spektakel en bestaat voor een groot deel uit gesprekken tussen de twee hoofdpersonen. Maar het werkt uitstekend. Barry Atsma en Pierre Bokma krijgen zo alle ruimte om een aanstekelijk venijnig spelletje neer te zetten. Vooral Bokma blijkt geweldig in zijn element als joviale maniak, een type dat we niet van hem gewend zijn. Op de beste momenten doet zijn rol zelfs even denken aan de meesterlijke vertolking van Christoph Waltz in Inglourious Basterds. Het is jammer dat Quiz in de laatste tien minuten inzakt en naar een wat gezapig einde toewerkt. Dan wordt toch weer duidelijk dat Dick Maas sterker is in het bedenken van formules dan ze volledig uit te werken. Maar met Atsma en Bokma aan zijn zijde laat hij bovenal maar weer eens blijken dat hij garant staat voor lekker ongecompliceerd bioscoopvermaak."

Casting

Janusz Gosschalk

Filmuziek

Dick Maas

Camera

Piotr Kukla

Montage

Bert Rijkelijkhuizen

Kostuums

Alette Kraan

Grime

Rob Hillenbrink

Kleur

Kleur

Art director

Minka Mooren