Wat eeuwig blijft (1920)

Alternatieve titel: Fate's plaything, spel van het noodlot, Het, Gevolgen van het noodlot, toy of fate, the, Oranges lemons

Regie

Maurits H. Binger, B.E. Doxat-Pratt

Scenario

Reginald Lawson

Release

25-06-1920

Studio

Filmfabriek-Hollandia

Duur

-1
Filminformatie

Verhaal

Dolores, de laatste spruit van het oud adellijk geslacht Fane, leidde met haar vader een armoedig bestaan. Een hartstochtelijke, lichtzinnige vrouw, de moeder van Dolores, had de vroeger zo talentvolle kunstschilder aan lager wal gebracht en hem zijn inspiratie ontnomen. Fane stierf toen Dolores zes jaar was en de kleine werd door de familie Blackett als kind aangenomen. Vijftien jaren verliepen en Dolores Fane was opgegroeid tot een alleszins charmante dame en verloofd met de veelbelovende jonge dokter Lucas Murray. Op een zekere avond zat Dolores met haar verloofde in een cabaret, toen zij geheel onder de indruk raakte van Hugo Amadis, een Zuid-Amerikaan, die ondanks zijn jeugd reeds veel naam had gemaakt als danseur. Op de dag voor haar huwelijk verdween Dolores met Hugo. Reeds na korte tijd drong het tot Dolores door hoe onbetrouwbaar en lichtzinnig de danseur was. Deze had spoedig genoeg van zijn nieuwste stuk speelgoed en ging al weer om met een andere vrouw. Hoewel Dolores in de loop der jaren weinig aan de danskunst had gedaan, besloot zij er zich nu weer op toe te leggen en wel met zulk een succes dat een der grootste variététheaters in Alexandrië haar een buitengewoon voordelig contract aanbood. Dolores' hoop herleefde om de avonturier weder voor zich te winnen. Zij was namelijk tot de ontdekking gekomen dat zij moeder moest worden en hoopte de lichtzinnige Amadis hierdoor weer aan zich te binden. Als Dolores Hugo vertelt dat zij het dansen voor een poosje zal moeten opgeven, dringt de waarheid tot hem door. Hij is woedend. Enige dagen daarna werd zij in het holst van de nacht opgeschrikt door een hevig rumoer, dat veroorzaakt werd door haar dronken man, die, vergezeld door zijn vriendinnetje Dolly en een vriend, thuis kwam. Ten einde raad besloot Dolores naar het huis van Quen Sylvester, een schrijver en filantroop, te gaan. En deze nam haar liefderijk in zijn huis op. Zeven jaar later: toen haar zoontje zeven jaar was geworden, werd het ernstig ziek. Een dokter werd gehaald en het toeval wilde dat deze dokter Lucas Murray was. Na enige uren was de crisis voorbij en als Dolores zenuwachtig binnentreedt en van haar oude beschermer Quen Sylvester vernam dat elk gevaar geweken was door dokter Lucas Murray's energiek optreden, had zij slechts nog één wens. Zij wilde namelijk de vergiffenis van de door haar versmade man trachten te verwerven en door tussenkomst van de kleine Peter heeft deze film toch nog een gelukkig slot.

Cast

Adelqui Migliar (danser Hugo Amadis), Constance Worth (Dolores Fane), Hector Abbas (Quentin Sylvester, bekend als Queer Quen), Bruce Gordon (Lucas Murray), Harry Waghalter (Fane, Dolores'dronken vader), Frank Dane (Charles Blackett, Dolores' pleegvader), Henny van Merle=Henny Schröder (Joyce Blackett, zijn vrouw), Norman Doxat-Pratt (Peter), Gwen Tremayne (Dolores als kind), Reginald Barton (Stephen Adams), Fred Homann (dokter), Marie Spiljar, Leni Marcus, Frans Bogaert, Ernst Winar, Adolphe Engers, Carl Tobi, B.E. Doxat-Pratt (toerist in Venetië), Ethel Doxat-Pratt (zijn vrouw), Jack Doxat-Pratt (hun zoontje), Henry Scofield (Blackett)

Ontstaan

In Engeland voor het eerst vertoond op 11 mei 1920.

Camera

Feiko Boersma