Taped (2012)

Regie

Diederik van Rooijen

Scenario

Marnie Blok, Diederik van Rooijen

Release

23 februari 2012

Producent

Sabine Brian, Alain De Levita, Elwin Looije, Ronald Versteeg

Duur

81 minuten
Filminformatie

Verhaal

In Taped doen Johan en Saar een laatste poging om hun huwelijk te redden door samen op vakantie te gaan naar Buenos Aires. Als belofte aan hun dochter registreren ze hun activiteiten met een videocamera. Wanneer ze echter per ongeluk een gruwelijke moord vastleggen, moeten ze vluchten om in leven te blijven.

Cast

Barry Atsma, Susan Visser, Darío Levy, Ignacio Rodríguez de Anca

Ontstaan

Taal: Nederlands, Engels, Spaans.

Opgenomen in o.a. Argentinië en België (vliegveld Zaventem). De Brusselse luchthaven moet in de film doorgaan als Argentijns. Om die reden bestond het arrestatieteam uit louter Spaanse figuranten met aan de leiding twee speciaal uit Buenos Aires ingevlogen Argentijnen. De rest van de opnamen vond wel in Argentinië plaats.

De film bestaat uit hele lange shots, daardoor moest opnieuw gedraaid worden als er ergens iets misging.

Broer en zus Jennifer en John Ewbank verzorgen met hun eerste duet There?s us de titelsong voor de nieuwe bioscoopfilm Taped.

Taped is een productie van NL Film (bekend van o.a. De Storm, Lang & Gelukkig, In Therapie en Penoza) in samenwerking met de KRO. De film komt tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en het CoBO Fonds en Stichting Abraham Tuschinski Fonds.

Susan Visser over haar rol: "Taped is op een bijna Dogma-achtige manier gedraaid. Het resultaat is enorm confronterend: zo lelijk ben ik volgens mij nog nooit op het scherm te zien geweest. Ik hoop maar dat mensen anderhalf uur lang naar mijn hoofd willen kijken als ik er zo uit zie. In Amerika kan ik het in elk geval vergeten als ze Taped hebben gezien. ?Die vrouw heeft gewoon rimpels, wat moet die hier in Hollywood?!? "

De eerste vertoning voor publiek was op zaterdagavond 18 februari 2012 als start van een vijfdaags filmfestival tijdens de Huishoudbeurs in het RAI ?Film? Theater in Amsterdam.

Facts

Een van de laatste scènes speelt zich af in een sloppenwijk. Wanneer je vooraf de plaatselijke maffiabaas betaalde - wat de producent heeft gedaan - had je bescherming. Een filmploeg die er eerder was geweest had dat niet gedaan en was beschoten.

Pers

Leroy van den Berg in 'Metro' van donderdag 23 februari 2012: "Taped is het bewijs dat de Nederlandse filmindustrie wel degelijk in staat is om een meeslepende thriller te maken."

Robbert Blokland in 'Sp!ts' van donderdag 23 februari 2012: "De thriller is een filmgenre dat in Nederland maar weinig wordt beoefend. Daarom is het ergens wel jammer dat er binnen één maand in de bioscoop maar liefst twee spannende titels uitkomen die zich ook nog kwalitatief met elkaar kunnen meten. In maart is het de beurt aan Quiz van Dick Maas, en deze week gaat Taped van de jonge regisseur Diederik van Rooijen in premiere. Je zou Taped het (late) Nederlandse antwoord kunnen noemen op de tsunami aan met de handcam gedraaide films die Hollywood overspoelde na het succes van lowbudget-experiment The Blair Witch Project. Een groot deel van de film bestaat uit opnames die het echtpaar Johan (Barry Atsma) en Saar (Susan Visser) maakt als zij om hun relatiecrisis op te lossen naar Buenos Aires afreizen, de stad waar ooit ook hun liefde opbloeide. Voor hun dochter Roos, die in Nederland achterbleef, maken zij een videoverslag. (...) Taped is een film die heel erg een beroep doet op het ?wat zou jij doen?gevoel van de kijker. Misschien was het niet de slimste zet van de twee Nederlanders om ?s avonds laat op een smoezelig busstation te gaan staan. Maar wie daar overheen stapt, kan heel lang mee gaan in de intense achtervolging door de vuige achterbuurten van Buenos Aires. De jonge cameraman Lennert Hillige (die eerder virtuoos werk leverde voor onder meer Nova Zembla en KEVBDD) draaide, heeft er voor gekozen - ook als het echtpaar zelf niet meer filmt - Johan en Saar continue met zijn camera op de huid te zitten. Hierdoor is het voor de kijker onmogelijk om te ontkomen aan het nare, paranoide gevoel dat elke Argentijn die in beeld verschijnt wel weer corrupt en dus gevaarlijk kan zijn. Bovendien durft Taped - zonder iets te verraden - als de (erg leuk gevonden) climax nadert verder te gaan dan de meeste Amerikaanse films waar het gaat om de ontberingen die het koppel moet doorstaan op hun vlucht voor de politie. Misschien heeft Hollywood mede daarom al interesse hebben getoond in een remake van de aangenaam ongepolijste thriller."

Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek op 23 februari 2012: "(...) Taped opent met beelden die door de acteurs zelf zijn gedraaid, iets wat Van Rooijen ook al deed in zijn eerdere films Stella?s Oorlog en Bollywood Hero. (...) Frustrerend is het om te zien hoe de twee keer op keer impulsieve beslissingen maken die zich uiteindelijk alleen maar tegen ze keren. Realistisch, omdat mensen in paniek en vol met adrenaline niet helder kunnen denken? Of vergezocht en gekunsteld? Met name het laatste kwartier vergt wat inschikkelijkheid van de kijker. Verder valt er goed mee te gaan in deze thriller. Een van de grote pluspunten is dat Barry Atsma en Susan Visser zich hier van hun beste kant kunnen laten zien. In de vaak minutenlange shots, intens en opwindend in beeld gebracht, krijgen ze de ruimte om volledig in hun rol op te gaan. Dat levert bloedstollende èn dramatische momenten op. Flink opgeschroefd, dat wel.Want de ellende wordt af en toe rijkelijk uitgebuit. In de climax zien we bijvoorbeeld hoe Johan -opgejaagd en aangeslagen- zijn dochter opbelt om te vertellen dat alles in orde is. Het doet denken aan een sterke scène met Brad Pitt uit Babel (2006), maar het komt hier vooral over als effectbejag. Toch is Taped over de hele linie een onderhoudende, pakkende thriller. Van Rooijen houdt de vaart er goed in, het camerawerk is uitstekend, en de twee hoofdrolspelers spelen zo overtuigend dat je nooit te lang hoeft te twijfelen over de wentelingen in het verhaal."

Casting

Job Castelijn, Janusz Gosschalk

Filmuziek

Bart Westerlaken

Camera

Lennert Hillege

Montage

Moek de Groot, Stanley Kolk

Kostuums

Bho Roosterman

Grime

Brigitte Pleijzier

Distributeur

Independent Films

Kleur

Kleur

Art director

Juan Miceli