Sprookjesboom de film (2012)

Regie

Hans Walther

Release

22 februari 2012

Producent

Efteling B.V.

Duur

73 minuten
Filminformatie

Verhaal

In de 73 minuten durende Sprookjesboom de film belanden Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Klein Duimpje uit het Sprookjesbos per ongeluk in het onbekende Winterland. De bewoners willen heel graag terug naar huis, maar daarvoor moeten ze eerst vijf kristallen vinden. Tijdens deze zoektocht probeert Heks daar een stokje voor te steken. In Winterland ontmoeten de sprookjesbosbewoners de winterlandbewoners; IJskabouter Kluns, IJsdraak en IJsfakir. Gaat het de Sprookjesbosbewoners lukken om weer terug te komen in het Sprookjesbos?

Cast

met de stemmen van (compleet): Ali B. (ijsfakir), Armin van Buuren (ijsdraak/kabouter Kluns), Frank Focketijn (reus), Hero Muller (Sprookjesboom), Rinie van der Elzen (wolf/kabouter Ke/draak), Bianca van der Heijden (heks), Roos van der Waerden, Lieke Pijnappels (Assepoester), Marike Folles (Klein Duimpje/ezel), Reinder van der Naalt (Kabouter Ko/kabouter Keu/konijn), Xavier Werner, Fred Meijer (Langnek/fakir/specht), Hildegard van Nijlen, Nouryt Prinsze (meisjesgeit)

Ontstaan

Genre: animatie. Kijkwijzer: Alle leeftijden.

Pers

Fabian Melchers op Neerlands Filmdoek op 21 februari 2012: "Wie ooit in de Efteling is geweest zal zich de tijdloze charme van het park kunnen herinneren. Met name het Sprookjesbos, dat in 1952 openging, ademt een warme sfeer van nostalgie. Dat kan absoluut niet worden gezegd van Sprookjesboom de Film, de eerste filmproductie van het pretpark. De kenmerkende, authentieke ambiance van de Efteling wordt compleet ondermijnd door de digitale animatie, die ook nog eens bar slecht is uitgevoerd. Trots wordt er in de persmap beschreven dat er in Nederland nooit eerder een lange film met behulp van motion-capture is gemaakt. Bij die techniek registreert een computer de bewegingen van acteurs, die vervolgens worden vertaald naar animaties. In films als Polar Express en Avatar kon je zo het uiterlijk van de echte acteurs terug herkennen in de geanimeerde personages. In Sprookjesboom merk je daar niets van. De animatie is namelijk ver ondermaats. Nu hebben makers in Nederland daar misschien minder ervaring mee, maar het stemt toch droevig als je beseft dat het uiterlijk van Toy Story -een film van zeventien jaar oud- vele malen beter is. Gezichten bewegen stijf en onnatuurlijk, en monden lopen asynchroon met de tekst. Zelfs computergames zien er tegenwoordig beter uit. Waarom is er niet gekozen voor een handgetekende animatiefilm? Dat zou waarschijnlijk ook beter de originele, zestig jaar oude sfeer van de Efteling hebben uitgestraald. Deze film, inclusief het saaie verhaal over verdwaalde sprookjesfiguren die kristallen moeten verzamelen, heeft vrijwel niets met het familiepark in Kaatsheuvel te maken. En ook al is een kinderhand gauw gevuld; ouders kunnen hun geld beter anders besteden. Een kaartje voor een pretpark is wel duurder dan de bioscoop, maar dan rij je ook niet na 73 minuten ontgoocheld terug naar huis."

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 23 februari 2012: "Ga naar de bioscoop want: De makers van Sprookjesboom De Film zijn creatief omgesprongen met bestaande sprookjes en hebben daar weer een nieuw sprookje van gemaakt. Het eindresultaat is niet alleen aantrekkelijk voor de allerkleinsten. Blijf thuis want: Je vindt dat er aan sprookjesverhalen niet getornd mag worden. Roodkapje en de wolf horen bij elkaar. Ze moet niet ineens de hort op gaan met Assepoester en Klein Duimpje."

Prijzen

De film haalde binnen twee weken meer dan 100.000 bezoekers. Op 8 maart 2012 werd de award door Willemien van Aalst, directeur Nederlands Film Festival, uitgereikt aan Bart de Boer, voorzitter Raad van Bestuur van de Efteling en regisseur Hans Walther. De uitreiking vond plaats bij Sprookjesboom in de Efteling en was ditmaal extra bijzonder aangezien dit de 100ste Gouden Film is die werd uitgereikt sinds 2001.

Filmuziek

Martijn Schimmer

Montage

Hans Walther

Bioszalen

106 bij première

Kleur

Kleur