Lena (2012)

Regie

Christophe van Rompaey

Scenario

Mieke de Jong

Release

16 februari 2012

Producent

Els Vandevorst

Duur

119 minuten
Filminformatie

Verhaal

Lena is het verhaal van een stevig adolescent meisje van Poolse afkomst, inwonend bij haar instabiele moeder. Eigenlijk is ze het gelukkigst als ze aan line-dancing doet. Dansend vergeet ze haar thuissituatie, dromend van een eigen huis en leuke vriend. Maar jongens willen haar eerder voor de seks dan voor de liefde. Zodra Lena verkering krijgt met de populaire Daan, lijkt haar droom alsnog werkelijkheid te worden.

Cast

Emma Levie (Lena), Niels Gomperts (Daan), Jeroen Willems (Tom), Agata Buzek (Danka), Lisa Smit (Hanneke), Rifka Lodeizen (Bea), Chiem Vreeken (Patrick), Arie de Man (Rudi), Blue Ter Burg (Michael), Kevin de Wit (Martijn), Susanne Op 't Hof (Danslerares), Ab Baars (Ab Baars), Steef Cuijpers (Pier), Ernst Dekkers (Pol), Martijn Fischer (rechercheur ), Lottie Hellingman (rechercheur), Meinrad Kneer (Meinrad Kneer), Clemens Levert (Kevin), Martin van Duynhoven (Martin van Duynhoven), Jeroen Wolfs (Jeffrey), Hendrik Moonen (DJ) ; Magdalena Przybylek (stem)

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse coproductie.

Opgenomen in Rotterdam.

Pers

Robbert Blokland in 'Sp!ts' van donderdag 16 februari 2012: " (...) Al is het warmbloedige Lena een Belgisch-Nederlandse coproductie en werd de film grotendeels gedraaid in Rotterdam, het verhaal heeft een bepaalde naargeestige rauwheid waar vooral de Belgen erg goed in zijn (zie ook het voor een Oscar genomineerde Rundskop). De camera zit Lena voortdurend op de huid zit zodat de kijker er niet aan ontkomt elke emotie die het onzekere maar sterke meisje doormaakt met haar mee te voelen. En als zij zich sterk houdt en uiterlijk niet wil tonen hoe beroerd zij er aan toe is, vult de voice-over van haar geweten de hiaten. Dit gebeurt meestal tijdens de linedance-les, het enige moment van de week dat Lena écht zichzelf kan zijn. Het verhaal dat regisseur Christophe van Rompaey vertelt is alles behalve nieuw. Maar net als in zijn voorganger, het even sterke als beklijvende Aanrijding in Moskou, weet hij zijn onconventionele coming-of-ageverhaal de urgentie mee te geven die de film onvoorwaardelijk bestaansrecht geeft. Dit is overigens mede te danken aan het subtiele script van scenariste Mieke de Jong (van wie deze week ook de veel luchtiger jeugdfilm Tony Tien in premiere gaat). Hoe gemakkelijk het ook zou zijn, nergens vervalt het verhaal in de stereotypen of clichés die elke scène wel op de loer liggen. Het is niet verwonderlijk dat Lena hoog eindigde in de lijst met publieksfavorieten op het Filmfestival Rotterdam."

Fabian Melchers op Neerlandsfilmdoek.nl: "(...) Het is spijtig dat de film tegen het eind te overtrokken wordt. Voor een groot deel is Lena een ingetogen en realistisch drama over twee beschadigde families die zich staande proberen te houden. Maar uiteindelijk gaan de wendingen in dit liefdesverhaal te ver. Dat is zonde, maar geen dooddoener. Van Rompaey schetst opnieuw overtuigend een milieu waarin personages verliefd worden, maar door hun povere, onzekere bestaan nooit op een roze wolk willen of kunnen leven. Er heerst een combinatie van troosteloosheid en verlangen. En hoofdrolspeelster Emma Levie weet dat dubbele gevoel in haar eerste rol knap uit te stralen."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 16 februari 2012: "Het zal scenaristen niet vaak gebeuren dat in één week twee scenario's van hen in de bioscoop belanden. Het overkomt Mieke de Jong deze week. Haar geestige fantasierijke script van de familiefilm Tony 10 hoort tot haar beste werk. Dat kan niet worden gezegd van het sociaal-realistische Lena. Verbazing wekt dat niet, want De Jongs kracht ligt niet in de rauwe werkelijkheid, maar in de fantasievolle benadering ervan. Zie Iep! en Knetter. (...) De makers zetten de kijker behendig op het verkeerde been, maar overspelen hun hand met steeds onwaarschijnlijkere gebeurtenissen, waarin Jeroen Willems als Daans vader en wazige jazzmuzikant kopje onder gaat. Laten we het uit de lucht vallende slot maar snel vergeten. Dat moeten we niet doen met debutant Emma Levie, die geen acteerervaring had: haar personage Lena beklijft."

Prijzen

Award voor beste actrice Emma Levie op het Franse filmfestival Festival du Cinema Europeen Des Arcs.

Special mention of the jury en beste actrice Emma Levie op het International Film Festival Porto in Portugal op 3 maart 2012.

Filmuziek

The Ballroomquartet

Camera

Menno Westendorp

Montage

Nico Leunen

Bioszalen

8 bij première

Kleur

Kleur