Achtste groepers huilen niet (2012)

Alternatieve titel: Cool kids don't cry

Regie

Dennis Bots

Scenario

Karin van Holst Pellekaan

Release

15 februari 2012

Producent

Michiel Bartels, David-Jan Bijker, Martin Dewitte, Jacomijn Nijhoff, Reinier Selen, Harro van Staverden

Duur

95 minuten
Filminformatie

Verhaal

Achtste groepers huilen niet vertelt het verhaal van de levenslustige Akkie die wild is van voetbal, ook al vindt klasgenoot Joep dat voetballen geen meidensport is. Akkie laat zich niet op haar kop zitten en met humor gaat ze tegen zijn pesterijen in. Wanneer ze leukemie krijgt, behoudt Akkie haar optimisme en energie. De hele klas van Juf Ina leeft met haar mee en zelfs vanuit het ziekenhuis blijft Akkie zich met het schoolvoetbaltoernooi bemoeien. Als ze zo achteruit gaat dat ze onmogelijk aan het toernooi mee kan doen, bedenkt de stoere Joep een heel bijzonder plan.

Cast

Hanna Obbeek (Akkie ), Nils Verkooijen (Joep), Fiona Livingston (Elise), Bram Flick (Laurens), Amin Belyandouz (Brammetje), Eva van der Gucht (juf Ina), Loek Peters (dokter Snor), Johanna ter Steege (moeder van Akkie), Reinout Bussemaker (vader van Akkie), Chris Comvalius (Afida), Xander Straat (meester Henk), Lea Vlastra (Tamara), Renee de Graaff (Christel), Lucas Dijker (Nico), Mattijn Hartemink (vader Joep), Genio De Groot (huisarts), Fem Petraeus (verpleegster 1), Wendy van den Top (verpleegster 2), Lieke van Lexmond (Louise), Jacques Vriens (fietser), Hanna Verboom (Rebecca), Alex Hendrickx (15 jarige jongen), Kaltoum el Fan (moeder Brammetje)

Facts

Hanna Obbeek is in werkelijkheid ook de dochter van Johanna ter Steege.

Pers

Romy van Krieken in Veronica Magazine van 17-02-2012: "Door al die kwesties wordt dit iets te veel een voorlichtingsfilm, maar wel een doeltreffende. De jonge acteurs zijn schattig en vakkundig tegelijk."

Kevin Toma in 'de Volkskrant' van 16 februari 2012: "(...) Keer op keer strijkt de film neer in het klaslokaal, als juf Ina vertelt hoe het met Akkie gaat, met haar leerlingen een ziekenhuisbezoek plant, of kalm met hen filosofeert over wat er na de dood zou kunnen zijn. Pasklare antwoorden en oplossingen biedt de film niet; het gaat vooral om de warme saamhorigheid die uit het gedeelde verdriet ontstaat. Daarbij kiezen regisseur Dennis Bots en scenariste Karin van Holst Pellekaan vrijwel nooit voor de makkelijkste weg. Geen dikke glycerinetranen of vet aangezette treurmuziek, en het is knap hoe de scenes over Akkies ziekte ongekunsteld worden afgewisseld met de alledaagse beslommeringen die er natuurlijk ook gewoon nog zijn. (...) De vraag wie op wie is, telt soms bijna net zo zwaar als de uitslagen van het ziekenhuisonderzoek - zonder dat de film alle ernst uit het oog verliest. De geweldige cast maakt het karwei af; hoofdrolspeelster Hanna Obbeek, ook in werkelijkheid de dochter van filmmoeder Johanna ter Steege, is ronduit magnifiek. Zonder enige vorm van overdrijving zet ze Akkie neer als een echt mens - stoer, dapper, bang, vaak ontwapenend, koppig en soms een tikkeltje onuitstaanbaar. Wanneer ze haar mooie blonde haar laat afknippen, komt dat hard aan, omdat je een doodziek kind ziet dat in de bloei van haar leven letterlijk en figuurlijk wordt gekortwiekt."

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van 16 februari 2012: "(...) Vooral het jonge talent Hanna Obbeek, eerder al te zien in Briefgeheim, maakt grote indruk in deze film. In de rol van Akkie is haar acteren aangenaam naturel, juist ook op de meest dramatische momenten. Regisseur Dennis Bots (Het Huis Anubis) geeft haar daarvoor ook de ruimte, door veel in beelden te vertellen en niet steeds terug te vallen op uitleggerige dialogen. De afronding had daarentegen wel wat subtieler gekund. Dit jeugddrama windt geen doekjes om de harde werkelijkheid en dat is soms pijnlijk confronterend. Tegelijkertijd is Achtste groepers huilen niet een film die het leven viert, zelfs als het veel te kort duurt."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 27 februari 2012.

Bekroond met de Audience Choice Award en een eervolle vermelding in de categorie Speelfilms 11-13 jaar van de TIFF kids Young People's Jury op het internationale filmfestival TIFF Kids in Toronto op 22 april 2012.

?Children and Young People Jury Award to The Best Feature Film? en de ?Special Mention? onder de titel ?Childrens Friend Award? tijdens de 11e editie van het International Film Festival ?Nueva Mirada? for Children and Youth in Buenos Aires, ArgentiniŽ op 21 september 2012.

Door de kijkers van het NOS Jeugdjournaal in januari 2013 gekozen door middel van stemmen tot beste speelfilm van 2012. De jeugdige kijker verkoos Achtste-Groepers Huilen Niet met grote voorkeur boven onder andere de films Mees Kees en Skyfall.

Award For Child Juror?s Choice (favoriete speelfilm van de kinderjury) tijdens de 8e editie van het International Children?s Film Festival in Bengaluru, India in februari 2013.

Gryphon Award Best Film in de categorie 13+ op het Giffoni Sao Paulo Film Festival in BraziliŽ in februari 2013 (na stemming).

Zaterdag 23 februari 2013 won de film bij het kinderprogramma Zapplive de Gouden Rox voor de leukste Nederlandse jeugdfilm van 2012. Van de vijf genomineerden won Achtste-Groepers Huilen Niet met een grote voorsprong. De film kreeg maar liefst 61 procent van de stemmen.

De kinderfilm Achtste-Groepers Huilen Niet werd door volgen het bioscooppubliek verkozen tot de Beste jeugdfilm tijdens de Rembrandt Awards op 29 mei 2013. De Rembrandt Awards zijn Nederlandse publiekprijzen voor film. Filmkenner Renť Mioch stelt ieder jaar samen met een jury een lijst van genomineerden samen. Het publiek kon via de website stemmen op de filmmakers.

Casting

Matijs Wessels

Filmuziek

Johan Hoogewijs

Camera

Gerd Schelfhout

Montage

Philippe Ravoet

ProdDesign

Florian Legters

Kostuums

Margriet Procee

Bioszalen

103 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur