Zombibi (2012)

Regie

Martijn Smits, Erwin van den Eshof

Scenario

Tijs van Marle

Release

16 februari 2012

Producent

Ingrid Remeysen, Paul Ruven

Duur

87 minuten
Filminformatie

Verhaal

Cast

Achmed Akkabi (Aziz), Rik Sinkeldam (Steef), Gigi Ravelli, Sergio Hasselbaink, Mimoun Ouled Radi, Jan Doense (Victor Vijnemans), Wouter Braaf (soldaat/vampier), Yahya Gaier, Noel Deelen (Jeffrey), Uriah Arnhem (Nolan)

Ontstaan

Eerste hoofdrol voor Gigi Ravelli. Ze speelde eerder vier seizoenen in GTST de rol van de gehaaide Lorena Gonzalez.

Pers

Barend de Voogd in 'de Filmkrant' van februari 2012: "(...) Het kluchtige scenario van Tijs van Marle (Spion van Oranje) is een aaneenschakeling van grappen. Mimoun Ouled Radi speelt de mocro-clown; Uriah Arnhem de dikke neger. Zombibi is gemaakt voor 12 tot 18-jarigen en dat is te merken ook. Eng wordt het nooit. Smits en Van den Eshof serveren met kinderlijk plezier afgerukte ledematen en uiteenspattende zombiehoofden. De make-up effecten zijn prima. Zombibi werd in slechts negentien dagen opgenomen. Een paar keer is te merken dat er geen tijd of geld was voor reshoots of dat scènes ontbreken. Dramatisch is Zombibi volstrekt voorspelbaar. Uitgerekend Aziz is het meest fletse personage. Hoofdrolspeler Yahya Gaier geeft als enige de indruk er weinig lol aan te beleven. Niet terecht want Smits en Van den Eshof slaagden er ondanks alle beperkingen in een redelijk energieke, kleurrijke film te maken. Er zitten een paar gelaagde cameo's in ? Michiel Romeyn als automonteur ? maar de leukste is toch de tragikomische Sergio Hasselbaink. Hij heeft de meest macho scène in de film, maar moet die wel meteen bekopen en betaalt ook een prijs voor zijn iets te enthousiaste MC Hammer-imitatie: 'U Can't Touch This'. En daar is ie dan toch: een onverwachte schaterlach."

Sp!ts van donderdag 16 februari 2012: " (...) Eng, dramatisch of meeslepend wordt die moeizame tocht door Amsterdam geen moment. Zombibi houdt het midden tussen een parodie op en een liefdevol eerbetoon aan het zombiegenre, en het resultaat is vooral heel erg melig. Geslaagde grappen zijn er daarbij genoeg. Het sullige gangsterhulpje Nolan (Uriah Arnhem) loopt bijvoorbeeld de halve film met bowlingballen aan zijn handen omdat hij zijn dikke vingers er niet uitkrijgt, maar dat blijkt wel een effectief wapen om zombies de hersens mee in te slaan (zoals iedereen weet de enige manier om ze te om te leggen). En Carlo Boszhard schittert in zijn bijrolletje als nieuwslezer Jan de Hoop die dapper het zombienieuws blijft verslaan. Daar staat een hoop flauwigheid tegenover die simpelweg nergens op slaat. Waarom Ben Saunders in zijn gastrolletje bijvoorbeeld heel cool zit te grijnzen in zijn limousine, terwijl om hem heen de zombies zojuist een tankstation vol mensen hebben verslonden, is een raadsel. Het lijkt de voornamelijk kibbelende personages toch al erg weinig te raken dat zich om hen heen een ramp voltrekt en dat ze herhaaldelijk rakelings aan de dood ontsnappen. Dat is voor een onzinkomedie als deze op zich best begrijpelijk, maar een béétje meer geloofwaardige figuren had de film geen kwaad gedaan. Dat neemt niet weg dat Zombibi in al zijn knulligheid af en toe echt hilarisch is. Niet fijnzinnig of doordacht gemaakt, maar wel goed voor een portie - bijna letterlijk ? hersenloos vermaak."

Fabian Melchers op Neerlandsfilmdoek.nl: " (...) Verrassend pakt het allemaal niet uit, ook niet in de humor. Bovendien is Yahya Gaier niet op zijn plek als de nogal brave en saaie Aziz. Toch heeft Zombibi af en toe wel zijn momenten. Carlo Boszhard heeft bijvoorbeeld al snel de lach mee, met een nogal melige imitatie van Jan de Hoop à la De TV-Kantine. Maar het is vooral allemaal vlak en eenvoudig. Jammer dat er niet iets meer aan originele vondsten is gedacht, of aan de uitwerking van de personages. Zelfs bij een flauwe horrorkomedie kun je daar naar verlangen."

Camera

Joost van Herwijnen

Montage

Joost van de Wetering

Kostuums

Martina Fehmer

Bioszalen

61 bij première

Kleur

Kleur