Nick (2012)

Regie

Fow Pyng Hu

Scenario

Fow Pyng Hu

Release

16 februari 2012

Producent

Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld
Filminformatie

Verhaal

De intelligente en grillige Nick (26) werkt als chef-kok in een restaurant. Hij worstelt met het leven dat hij leidt. Als hij door zijn vriendin aan de kant is gezet en op zijn werk ontslagen, besluit hij op zoek te gaan naar truffels in KroatiŽ. In de uitgestrekte Kroatische bossen komt hij tot rust in een onverwachtse ontmoeting.

Cast

Merijn de Jong (Nick), Elisa Beuger (Monie), Maarten Heijmans (Jimmy), Luna Meijovic (Sophie), Marcel Hensema (Wim)

Ontstaan

Met Nick verdwaalt de kijker dieper en dieper in een bos, real time, zo?n 10 minuten lang. Acteur Merijn de Jong werd op 27 september 1981 geboren in Amsterdam. Hij debuteerde op negenjarige leeftijd in de musical ?Les Miserables? van Joop van den Ende in de rol van Gavroche en speelde daarna op jonge leeftijd in verschillende opera producties van de Nederlandse Opera Stichting. Luna Meijovic speelde onder andere in films als On a trip (Jasmila Zlbanic, 2008), Cirkus Fantasticus (Janez Burger, 2008) en I don?t dream in German (Ivana Lavolic, 2008). Ze maakte haar debuut in de speelfilm Esma?s Secret van regisseur Jasmila Zlbanic (2006), die een Gouden Beer won op het Berlin International Film Festival. Maarten Heijmans (1983) studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool. In de zomer van 2011 was hij te zien in de voorstelling Les Enfants du Paradis in het openlucht theater in het Amsterdamse Bos. Hij was op televisie te zien in o.a. S1ngle (NET5), Klokhuis (NTR), TiTaTovenaar (Z@pp) en SpangaS (NCRV). Elisa Beuger werd geboren op 22 oktober 1979 in Rotterdam. Ze studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht en volgde daarna een korte opleiding in New York bij het Lee Strasberg Theatre Institute. Ze speelde diverse gastrollen in televisieseries als Gooische Vrouwen, Keijzer & De Boer, Vuurzee II, Flikken Maastricht en Overspel.

Pers

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 16 februari 2012: "Merijn de Jong (...) zorgt er met zijn knappe spel voor dat je als kijker - ondanks het feit zijn personage een eikel eerste klas is - de hele film lang geboeid blijft. Als je niet het geduld kunt opbrengen om Nick te volgen loop je waarschijnlijk na een kwartier de bioscoopzaal uit. Zonde van je geld."

Jos van der Burg in 'Het Parool' van 17 februari 2012: " (...) Dat Nicks treiterpraatjes, waarachter waarschijnlijk een groot minderwaardigheidscomplex schuilt, op haar geen indruk maken, neemt haar voor hem in. Eindelijk iemand die hem partij biedt. In een conventionele roadmovie zou tussen hen misschien iets moois opbloeien, maar Nick kan liefde geven noch ontvangen. We zien een man die zichzelf in een destructieve houdgreep heeft. Zo'n personage kan een intrigerende film opleveren, maar Nick frustreert, omdat hij geen aanknopingspunt biedt. Dat de hork een hork blijft, is misschien realistisch, maar niet boeiend. De Nederlandse regisseur Fow Pyng Hu debuteerde twaalf jaar geleden veelbelovend met het voor Cannes geselecteerde Jacky, waarna opvolger Paradise girls (2004) lichtelijk teleurstelde. Acht jaar (!) later keert de maker, die ook een restaurant in Amsterdam drijft, terug met hoogst particuliere cinema, die in elk geval deze kijker buiten de deur houdt."

Casting

Marc Van Bree

Filmuziek

Mick Witkamp

Camera

Benito Strangio

Montage

Menno Boerema, Edon Riznavollli

Grime

Suzanne Pelgrim

Geluid

Diego Van Uden

Bioszalen

2 bij première

Kleur

Kleur

Art director

Billy Leliveld