New kids nitro (2011)

Alternatieve titel: New kids 2

Regie

Steffen Haars, Flip van der Kuil

Scenario

Steffen Haars, Flip van der Kuil

Release

8 december 2011

Producent

Hans de Weers, Erwin Godschalk, Steffen Haars, Gijs Kerbosch, Reinout Oerlemans, Maarten Swart, Flip Van der Kuil, Sim van Veen, Ronald van Wechem, Ron Verschuur

Studio

Eyeworks

Duur

78 minuten
Filminformatie

Verhaal

De hangjongeren Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie maken graag de dienst uit binnen en buiten de Brabantse plaats Maaskantje. In 'New Kids Nitro' wordt wederom duidelijk hoe groot de liefde is voor hun eigen Maaskantje. Ze krijgen het aan de stok met de hangjeugd uit het naastgelegen dorp Schijndel. Vechtpartijen en illegale straatraces zijn het gevolg van het conflict tussen de twee dorpen. Als Friese zombies een Brabants slachtoffer maken trekken de beide Brabantse groepen echter gezamenlijk daartegen ten strijde.

Cast

Huub Smit (Richard Batsbak), Tim Haars (Gerrie van Boven), Wesley van Gaalen (Rikkert Biemans), Steffen Haars (Robbie Schuurmans), Flip van der Kuil (Barrie Butsers), Peter Aerts (Peter Aerts), Lars Boekhorst (jongen met Down syndroom), Filip Bolluyt (commissaris), Bart de Rijk (agent Adrie), Maureen Eerdmans (SBS6-presentatrice), Paul Elstak (dj Paul Elstak), Peter Faber (minister van Defensie), Robert Paul Jansen (man van Defensie), Corry Konings (Corry Konings), Marlayne (SBS6-presentatrice), Ruud Matthijssen (Henk), Guido Pollemans (D'n Dave), Patrick Stoof (man met hond), Jimmy Tai (Chinese collega), Juliette van Ardenne (Deborah), Steye van Dam (bijdehante toeschouwer), Henry van Loon (man van Defensie), Nils Verkooijen (Boy), Juul Vrijdag (Corrie Batsbak)

Ontstaan

De makers kregen in mei 2011 van eigenaar Bikkel Groep het aanbod om het voormalige gebouw van De Nederlandsche Bank in Hoogeveen te slopen of op te blazen. Bikkel heeft met een geldlening een groot aandeel in de nieuwe film gekocht. Bikkel heeft in samenwerking met het Luxortheater in Hoogeveen en sloopbedrijf Bork uit Stuifzand een script uitgewerkt en opgestuurd naar producent Eyeworks.

De eerste opnames voor de film werden gemaakt op 28 juni 2011 op Camping de Couwenberg in het Brabantse Netersel.Op 28 augustus 2011 werden de laatste opnames gemaakt.

Corry Konings zingt in de film de titelsong Hoeren Neuken Nooit Meer Werken samen met Ronnie, een personage uit de film.

Na Nederland en BelgiŽ was de film vanaf 5 januari 2012 ook in Duitsland in de bioscoop te zien. Voorloper New Kids Turbo deed het goed bij de oosterburen, met 500.000 bezoekers. De Duitse versie van New Kids Nitro hebben de New Kids wederom zelf nagesynchroniseerd. Ook Corry Konings zong de Duitse versie van de titelsong, Hoeren neuken nooit meer werken, zelf in: 'Huren Bumsen Nie Mehr Schuften'. De film doet het ook goed in Duitsland; in de eerste week na de premiŤre op 4 januari 2012 zien 200.000 mensen 'm.

Facts

Kijkwijzer heeft de film op het laatste moment opgeschroefd van 12 naar 16 jaar en ouder. De leeftijdsgrens werd aangepast omdat in de film afgehakte ledematen en zombies voorkomen, bevestigt een woordvoerder van Benelux Film Distributors. New Kids Nitro was tot vrijdag 2 december 2011 goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. De komische film was nog niet af en kon pas op het laatste moment worden gekeurd. In New Kids Turbo, de eerste film van de tv-serie, zat beduidend minder bloed. Naar aanleiding daarvan werd Nitro ook op 12 jaar en ouder geschat. Kinderen jonger dan 16 die voor vrijdag kaartjes hadden gereserveerd voor de film, kregen hun geld terug.

Op vrijdag 27 januari 2012 werd de film vertoond voor doven in bioscoop Pathť De Kuip. Doventolken moesten hiervoor speciaal nieuwe woorden en combinaties bedenken.Koekwous, verrekte mongol en Godnondeju zijn normaliter niet bepaald dagelijkse kost.

Pers

Bart van der Put in 'Het Parool' van 7 december 2011: "(...) [deel 1] eindigde met een explosieve confrontatie tussen de helden en de Nederlandse staat, waarbij het naburige dorp Schijndel per abuis door een bombardement werd getroffen. Van dat laatste is in het vervolg niets te merken (...) Aan de formule of personages is echter weinig veranderd. De lat ligt wederom laag, het taalgebruik en de omgangsvormen blijven schaamteloos lomp, en er is lelijkheid zover het oog reikt. Wie er de lol van inziet, heeft weinig te klagen, want de makers hebben het tempo opgeschroefd en de ontregelende gastrolletjes van bekende Nederlanders goeddeels achterwege gelaten. Voordat de Brabantse diva Corry Konings de proletenklucht afsluit met de belachelijke meezinger Hoeren neuken, nooit meer werken, kan er vooral gelachen worden om de bijdragen van Huub Smit. Als de permanent opgefokte Richard Batsbak trekt hij niet alleen de kar in de vriendenclub, maar loopt hij ook met de hele film weg. Mede dankzij Smits tomeloze inzet doet Nitro niet voor Turbo onder, wat doet vermoeden dat de New Kids wederom volle zalen zullen trekken." Ruben van Eijl in 'Sp!ts' van donderdag 8 december 2011: " (...) Het memoreert even aan de slag bij Beverwijk in 1997, waar Ajax-supporter Picornie het leven liet. In Maaskantje wordt het geweld veel verder opgeschroefd. Hooligans vallen bij bosjes, maar de meeste afschuw levert de mishandeling van een aanhangster van een bond tegen vloeken, die een gebroken stok in haar genitaliŽn krijgt geschoven. Haar gekerm klinkt op de achtergrond, terwijl de vechtersbazen verbaasd toekijken. Het publiek kan een zucht slaken, dat regisseursduo Steffen Haars en Flip van der Kuil er niet voor koos het tafereel in beeld te brengen. Maar het overrijden van kinderen, onthoofdingen, bloedende kleuters in het zwembad en een weinig subtiele verwijzing naar jodenvervolging voltrekken zich wťl voor de lens. De overdaad aan drukdoenerij, gescheld en gebeuk zorgde in het eerste deel nog voor vermoeidheidsverschijnselen, maar het vervolg weet de aandacht langer vast te houden. Dit is te danken aan een subplot over een meteoriet in Friesland die razendsnel een zombievirus verspreidt. Met een groezelig jaren zeventig-filter is de tweede helft van de film zelfs een ode aan het zombiegenre, waar de makers al eerder mee experimenteerden in hun sketches op Comedy Central. Met het zich wagen aan een subgenre waar in Nederland nog nooit iemand rijk van geworden is, mogen de heren gerust vooruitstrevend genoemd worden. Een benaming die in de recensies rondom het eerste deel nergens voorkwam."

Prijzen

Na drie dagen werd de status van Gouden Film (100.000 bezoekers) bereikt; net zo snel als de eerste film. Platina film voor 400.000 bezoekers op 3 januari 2012.

Rembrandt Beste Filmhitsong voor Corry Konings met Hoeren, neuken, nooit meer werken op 12 maart 2012.

Prijs voor beste komedie op het Fantastic Fest Festival in Austin op 25 september 2012.

Filmuziek

Tom Holkenborg

Liedjes

Dreams (will come alive) / 2 brothers on the 4th floor, Come take my hand / 2 brothers on the 4th floor, Dum da dum / Melodie MC, WÍr bisto / Twarres

Camera

Joris Kerbosch

Montage

Brian Ent, Flip van der Kuil

ProdDesign

Elza Kroonenberg

Grime

Evalotte Oosterop

Bioszalen

117 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.newkidsnitro.nl/

Co-productie

Comedy Central