All stars 2 : Old stars (2011)

Regie

Jean van de Velde

Scenario

Jean van de Velde

Release

13 oktober 2011

Producent

Mischa Alexander, Anthony Boerma, Paul de Bont, Rolf Koot, Jean van de Velde

Duur

123 minuten
Filminformatie

Verhaal

All stars gaat over een groep van zeven vrienden die al van jongs af aan ieder weekend een potje voetbal spelen bij hun club Swift Boys. Winnen doen ze bijna nooit, maar daar gaat het al lang niet meer om. Door een onverwachts huwelijk van één van de jongens trakteren ze zichzelf in All stars 2 Old Stars op een ?ouderwets trainingskamp? in de vorm van een lang weekend Barcelona, inclusief het bijwonen van 'El Clasico'. Maar bij de Swift Boys gaat niets volgens plan. Noodgedwongen haasten ze zich in het busje van Harry?s Tuincentrum om op tijd in Barcelona aan te komen, met onderweg de nodige obstakels: het Belgische wegennet, Duitse vakantiegangers en de Franse politie. Gaandeweg vragen de jongens zich af wat er van hun ooit zo mooie toekomstplannen terecht is gekomen. Of ze het leven leiden dat ze ooit voor ogen hadden. En of de ?tweede helft? nu al begonnen is...

Cast

Danny de Munk (Bram), Daniël Boissevain (Johnny), Peter Paul Muller (Mark), Thomas Acda (Willem), Raymi Sambo (Paul), Cas Jansen (Nemo), Kasper van Kooten (Peter), Antonie Kamerling (Hero; archiefbeelden), Kees Boot (scheidsrechter), Frits Lambrechts (Meeuwse), Isa Hoes (Roos), Anna Gras (Jose), Katja Schuurman (Nadja), Lucretia van der Vloot (Anja), Robbert Blokland (man met bitterbal in kantine), Lerrie Grooten (passagier), Ivar Lingen (man met bitterbal in kantine), Sanne Langelaar (Charlotte), Rick Paul van Mulligen, Warre Borgmans, Anne Rats

Ontstaan

Het script was af, maar de opnamen nog niet begonnen toen Antonie Kamerling op 6 oktober 2010 zelfmoord pleegde.

De Franse zangeres ZAZ verzorgt met ?Je Veux? de titelsong voor de bioscoopfilm ALL STARS 2 OLD STARS. ?Je Veux? is een ballad over onvoorwaardelijke liefde en geluk. Song: Ik kan het niet alleen / De Dijk.

Op vrijdag 22 juli 2011 werden op de Amsterdamse Passenger Terminal opnamen gemaakt. Op een bootloze vrijdag ging de terminal door voor de vertrekhal van Schiphol.

Kijkwijzer: 12 jaar (seks, discriminatie, angst).

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 12 oktober 2011: "Misschien toch niet zo'n goed idee om bijna vijftien jaar na All stars een vervolgfilm te maken. In de onleuke komedie All stars 2 zijn de voetbaljongens met branie van toen veranderd in vervelende veertigers. Wat heeft regisseur en scenarist Jean van de Velde bezield? (...) De tijd heeft de jongens geen goed gedaan, want in All stars 2 zijn ze veranderd in zeikerds. (...) Wel mee gaat Nemo (Cas Jansen), die het blowen heeft ingeruild voor de islam en in een djellaba rondloopt. De voor de hand liggende grap op Schiphol wordt niet omzeild: Nemo wordt aangezien voor een terrorist en net voor vertrek in het vliegtuig overmeesterd. Dat Jasper Schuringa (de Nederlandse held die twee jaar geleden een aanslag verijdelde) zich in een klein bijrolletje op hem stort, is wel weer grappig. (...) Wie in 2011 een Hollander aan een Duitser laat vragen of hij zijn fiets terugkrijgt, zoekt het in oubolligheid. Dat woord past ook bij de erectiegrappen, die doen denken aan de oh-la-la Tirolerkluchten uit een ver verleden. En voor de melige grappen over Franse gendarmes en boerka's zou Louis de Funès zich schamen. Dit zijn geen leuke mannen die jongens zijn gebleven, maar hufterige Hollanders in het buitenland. Dat de 'in liefdevolle herinnering aan Antonie Kamerling' opgedragen film eindigt met ziekte en dood, voelt als een goedkope poging hem op de valreep dramatisch gewicht te geven."

Fabian Melchers op NeerlandsFilmdoek.nl: "In vervolgfilms lijkt vaak alles groter te moeten. All Stars 2 heeft uitbundigere grappen en zwaarder drama, maar dat die extremen zo groot zijn geworden doet de balans ertussen geen goed. Hoewel hij op sommige momenten nog steeds even komisch is, en op andere weer even aangrijpend, lijkt hij nauwelijks meer op zijn voorganger. Toch blijft die warme vriendengroep een plezier om naar te kijken. (...) Een naakte voetbalwedstrijd tussen een stel veertigers begint nog vermakelijk schunnig, maar kantelt snel naar plat vermaak. Dat het dan tussendoor opeens schrijnend wordt misstaat flink, vooral omdat op datzelfde moment een opgefokte Daniël Boissevain de afgescheurde tepel van een tegenspeler tussen zijn duim en wijsvinger heeft. Sowieso geen hele verfijnde grap. Dat All Stars 2 ? ondanks die uitspattingen ? op momenten toch ontroert, komt doordat de groep acteurs een doorleefde vriendschap uitstraalt, die haast aandoenlijk wordt in de onhandige, half-stoere manieren waarop ze hun liefde voor elkaar duidelijk willen maken. Jean van de Velde accentueert die jarenlange band af en toe in korte montages, waarin de beelden van 14 jaar geleden worden gespiegeld aan die van nu. (...) Wat niemand ontgaan zal zijn, is dat er één persoon uit het team ontbreekt. Om het verhaal kloppend te krijgen is Hero, het personage van Antonie Kamerling, vertrokken naar de Himalaya en mag zijn broertje Nemo in plaats van hem mee op reis. Een aardige oplossing, maar toch wringt het, simpelweg omdat Nemo geen deel uitmaakt van de groep die we in de eerste film leerden kennen (pas in de televisieserie was hij voor het eerst te zien). Toch illustreert dat gat wat er is ontstaan ook deels waar de film over gaat. Dat het leven doorgaat en alles anders kan lopen dan je verwacht. Als de overgebleven mannen tegen het eind het bekende liedje van Antonie Kamerling uit 1997 zingen, voelt dat aan als een oprecht eerbetoon aan een vriend, ook buiten de film."

Edwin van Dalen in 'Metro' van donderdag 13 oktober 2011: "(...) Dat eerste gedeelte van de film is bij vlagen erg grappig, maar duurt helaas net iets te lang. (...) Maar dit minpunt wordt even later recht getrokken waneer de heren hun onzekerheden en probleme over tafel gooien. Alleen daarom is het voor de fans van de eerste film en de serie al leuk om de bioscoop binnen te stappen: hoe is het onze vrienden sindsdien vergaan? En petje af voor wie het droog houdt tijdens het mooie eerbetoon aan verloren basisspeler Antonie Kamerling (Hero) in de slotminuten." Constance van Amstel in 'Sp!ts' van 13 oktober 2011: "(...) Op een Duitse nudistencamping stijgt het niveau van de grappen door met name het droge acteerwerk van en naakte Acda en Van Kooten tot het humorgehalte van mannenfilm der mannenfilms THE HANGOVER. Helaas schiet regisseur Jean van de Velde wel een beetje door, waardoor het verhaal op tweederde van de film erg flauw wordt. Gelukkig maakt de vertelling daarna een geleidelijke omslag naar de serieuzere zaken des levens. (...) een prachtige hommage geworden. Aan Kamerling, maar ook aan vriendschap."

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 24 oktober 2011.

Filmuziek

Fons Merkies

Titelnummer

Je veux / ZAZ

Camera

Jules van den Steenhoven

Montage

Sander Vos

ProdDesign

Harry Ammerlaan

Geluid

Peter Flamman

Stunts

Nicolas de Pruyssenaere

Distributeur

Independent Films

Bioszalen

104 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

VARA TV

Art director

Jantien Wijker