Razend (2011)

Regie

Dave Schram

Scenario

Dick van de Heuvel, Maria Schram

Release

12 oktober 2011

Studio

Shooting Star Filmcompany

Duur

93 minuten
Filminformatie

Verhaal

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op Youtube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een pak rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.

Cast

Abbey Hoes (Roosmarijn), Ko Zandvliet (Sven), Mingus Dagelet (Bart), Tim Holwirda (freerunner Arnout), Nick Golterman (Nick), Hassan Slaby (Hakim), Lenart Timmerman (Lennaert, Sven?s broer), Bowy Goudkamp (freerunster Lotte), Juliet Daalder (Halima, de vriendin van Roosmarijn), Roos Dickmann (Astrid), Josephine Houtman (Susan), Carlijn Kiewiet (Mariska), Tahira Kik (Stephanie), Ariane Schluter (moeder van Sven), Sander de Heer (vader van Sven), Olga Zuiderhoek (oma van Sven), Arnold Gelderman (opa), Thijs Römer (leraar Bob van der Steen), Hugo Maerten (schooldirecteur Hazelman), Kenneth Herdigein (badmeester), Leonoor Pauw (mevrouw Mijnman), Sabine Soetanto, Felix Mispelblom Beyer

Ontstaan

Half mei 2011 startten de opnames.

Razend is na Afblijven, Timboektoe, Radeloos en Lover of Loser de vijfde Carry Slee-verfilming.

Abbey Hoes (1994) speelt Roosmarijn. Eerder was ze te zien in de films Lover of Loser, Tirza en Maite was here!. Op tv speelde ze al rolletjes in 2012, Het jaar 0 en SpangaS. Sven, de andere hoofdrol in Razend wordt gespeeld door de 17-jarige Ko Zandvliet. In Sonny Boy was hij te zien als een van de zoons van hoofdrolspeelster Rika.

Pers

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 13 oktober 2011: "(...) spannende film met meerdere verhaallijnen (...)"

Prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 31 oktober 2011.

Rembrandt Beste Jeugdfilm op 12 maart 2012.

Eerste prijs van de Youth Film Competition (14+) van het 17e Schlingel International Film Festival für Kinder und Junges Publikum in Chemnitz, Duitsland op zaterdagavond 20 oktober 2012. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ? 1000,-.

Camera

Erwin Steen

Montage

Ot Louw

Distributeur

JustFilm Distribution

Bioszalen

100 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

JustBridge Entertainment, KRO