Patatje oorlog (2011)

Alternatieve titel: Een kleine kans

Regie

Nicole van Kilsdonk

Scenario

Lotte Tabbers

Release

12 oktober 2011

Producent

Joost de Vries, Gemma Derksen, Leontine Petit, Dries Phlypo, Jean-Claude Van Rijckeghem, Marleen Slot

Studio

Lemming Film

Duur

86 minuten
Filminformatie

Verhaal

Patatje Oorlog gaat over de negenjarige Kiek die zich zorgen maakt wanneer haar vader als arts naar een oorlogsgebied vertrekt. Hij kan een ziekte krijgen, of een ongeluk en er zijn zelfs verdwaalde kogels! Om de kans te verkleinen dat er iets met hem gebeurt, wringt ze zich in de vreemdste bochten?

Cast

Pippa Allen (Kiek), Johnny de Mol (vader Thomas), Rifka Lodeizen (moeder Esmee), Ruben van der Meer (Kieks leraar Hayo), Leny Breederveld (oma Lies)

Ontstaan

De film is gebaseerd op het bekroonde boek Een Kleine Kans van Marjolijn Hof.

In Patatje Oorlog wordt de fantasie van de hoofdpersoon met stop-motion animatie verbeeld.

Openingsfilm van het Cinekid festival in Amsterdam op 12 oktober 2011.

Pers

Jos van der Burg in 'Het Parool' van woensdag 12 oktober 2011: "(...) De kracht van de film zit in de spanning tussen Kieks op hol geslagen fantasie en het alledaagse realisme van haar omgeving. Het had zwaar drama kunnen opleveren, maar scenarist Lotte Tabbers en Van Kilsdonk zorgen voor een perfecte balans tussen lichtvoetig en dramatisch. Een grote rol daarin spelen ook de vrolijke animatiescènes, die geregeld het verhaal onderbreken. En dan is er nog het naturelle acteren van alle personages, dat nog eens onderstreept dat Van Kilsdonk een uitstekende acteursregisseur is. Patatje oorlog straalt liefde uit."

Prijzen

Tijdens de prijsuitreiking van het jubilerende Cinekid Festival 2011 (24 oktober) werd PATATJE OORLOG uitgeroepen tot Beste Nederlandse Kinderfilm. De jury van de UPC prijs sprak van een ?poëtische parel?. De prijs werd uitgereikt aan regisseur Nicole van Kilsdonk, scenarioschrijfster Lotte Tabbers en producenten Marleen Slot en Leontine Petit van Lemming Film.

Best Children?s Feature Film Award gewonnen op het International Children?s Film Festival in Lucknow, India in april 2012.

Filmuziek

Melcher Meirmans, Merlijn Snitker, Chrisnanne Wiegel

Camera

Jeroen de Bruin

Montage

Wouter Jansen

Kostuums

Monica Petit, Maartje Wevers

Bioszalen

60 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Co-productie

NCRV, A Private View