Sinterklaas en het raadsel van 5 december (2011)

Regie

Martijn van Nellestein

Scenario

Martijn van Nellestein

Release

5 oktober 2011

Producent

Martijn van Nellestein, Erik-Jan Slot

Duur

85 minuten
Filminformatie

Verhaal

Scenario: Martijn van Nellestein. In 'Sinterklaas en het raadsel van 5 december' lopen de Pieten op tegen een modern probleem. De meeste schoorstenen zijn verdwenen en veel huizen zijn tegenwoordig beveiligd met een alarm. De arme Pieten worden steeds door de politie achterna gezeten als ze proberen de kadootjes te bezorgen bij de kinderen. Eén voor één belanden ze in de gevangenis. Wanneer Sinterklaas druk bezig is om het probleem van de Pieten op te lossen, wordt hij ontvoerd door de gemene Dr. Brein (Pamela Teves) en haar handlangers Joris en Boris. Ondertussen proberen Pieta en Mevrouw Dakjes (Inge Ipenburg) een stel Pietjes het Pietenvak bij te brengen. Daar worden ze ook nog lastig gevallen door Michiel (Ralf Mackenbach), die voor de schoolkrant een interview met Sinterklaas wil hebben. Pakjesavond nadert en voor de Pieten en Sinterklaas wordt het een race tegen de klok om op tijd een oplossing te vinden en Pakjesavond te redden. Gaat het ze lukken?

Cast

Richard de Ruijter (Boris), Frans Duijts (kapitein Frans), Hetty Heyting (Tante Til), Ralf Mackenbach (Michiel), Martijn van Nellestijn (Joris), Sjoerd Pleijsier (MC Joosten), Pamela Teves (Dr. Brein), Martine van Os (Pieta), Frederik de Groot (inspecteur Jankers), Erik-Jan Slot (agent De Bok), Wim Rijken, Inge Ipenburg (mevrouw Diana Dakjes), Frans Bauer, Gerard Joling (Gerard Joling), Astrid Joosten (moeder), Peter van der Vorst (vader), Faas Brouwer (zoontje), Jack Spijkerman, Bert Kuizinga, Ellen Evers (Ingrid La Fleur), Frank de Winne, André Kuipers (André Kuipers), Frits Sissing (directeur van het Rijksmuseum), Marga Bult (secretaresse van de directeur Rijksmuseum), Wolter Kroes (beveiligingsman Rijksmuseum), Harold Verwoert (Diego), Yvonne Coldeweijer (presentatrice Keet), Ton Koopmans (gebroeder Ko), Gerard Koopmans (gebroeder Ko), Daniel Kroll (fotograaf), Johan Vlemmix (wandelaar), Irene Kuiper (vriendin van Rita), Lisa Lumeij (Nathalie Beekman), Bianco Otten (vriend Joling), Alain Hulspas (vriend Joling), Koen Smit (minister-president), Amerigo (paard van Sinterklaas)

Ontstaan

Voor het eerst kreeg een film van Van Nellestijn subsidie.

Liedjes: Lang kort dun of dik / Joris en Boris, 5 december / Ralf Mackenbach, Sinterklaas in een raket / Gebroeders Ko met Joris en Boris, Pakjespieten / Gebroeders Ko, Raadsel van 5 december / Coole Piet Diego.

Pers

Marco Weijers in 'de Telegraaf' van 6 oktober 2011: "Houterige dialogen en moddervet spel dragen bij aan de Hollandse kneuterigheid van deze kinderfilm, waarin Gerard Joling uiteindelijk de laatste hoop is van pakjesminnend Nederland. Arme Sint." Monica Meijer op Movie 2 Movie d.d. 6 oktober 2011: "Kinderen tot een jaar of acht, negen, waar de film tenslotte voor bedoeld is, zul je, ondanks de kritiekpuntjes, een prettige middag bezorgen met dit nieuwe Sinterklaasavontuur. En voor de volwassen kijkers zitten er wel een paar glimlach veroorzakende grapjes in."

Jos Wouters op NeerlandsFilmdoek.nl: "(...) Met een speelduur van slechts 85 minuten is Van Nellestijn op de goede weg om zijn films van meer tempo en minder langdradige stukken te voorzien. Toch lukt het ook Sinterklaas en het Raadsel van 5 december niet om deze manco?s achter zich te laten. Het uitgangspunt van de film is leuk, maar al snel verzandt de vertelling in een standaard en rommelig uitgevoerd kat en muis spelletje, waarvan de uitkomst zich net zo makkelijk laat raden als de weg er naartoe. De zonnige decors en de overdreven acteerstijl doen anders vermoeden, maar we hebben hier toch echt te maken met een Sinterklaasfilm voor het hele gezin."

Bioszalen

109 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: http://www.sinterklaasdefilm.nl/