Bennie Stout (2011)

Regie

Johan Nijenhuis

Scenario

Pieter Bart Korthuis, Maarten Lebens, Wijo Koek

Release

5 oktober 2011

Producent

Klaas de Jong

Studio

Johan Nijenhuis & Co, Farmhouse TV & Film

Duur

91 minuten
Filminformatie

Verhaal

De avonturen familiefilm Bennie Stout speelt zich af in de jaren ?30. Benjamin Stout doet zijn naam vaak eer aan. Samen met zijn zeepkist, een zelfgemaakt trapauto, zet hij de boel regelmatig op stelten. Bovenaan zijn verlanglijstje voor Sinterklaas staat de nieuwe glimmende trapauto die hij in de etalage van de speelgoedwinkel heeft gezien. Maar het is crisistijd en Bennie?s vader besluit om voorlopig in Spanje te blijven om extra geld te verdienen. Bennie heeft nu nog maar één wens: Sinterklaas moet er voor kunnen zorgen dat zijn vader snel thuis komt zodat ze met de hele familie pakjesavond kunnen vieren. Al snel komt Bennie erachter dat het niet zo makkelijk is. Hij besluit zijn vader zelf op te halen. Hij schrijft zijn naam bij de 'stoute kinderen' in Het Grote Boek van Sinterklaas. Want als 'stout jongetje' moet hij in de zak mee naar Spanje?

Cast

Koen Dobbelaer (Bennie Stout), Hanna Verboom (Rietje, moeder van Bennie en Steven), Koert-Jan de Bruijn (Willem, vader van Bennie en Steven), Marijn Bekkenk (Steven Stout), Diederik Ebbinge (burgemeester), Plien van Bennekom (Winifred, vrouw van de burgemeester), Febe Bakema (Hadewich), Merel Boot (Sophie), Wilbert Gieske (scheepseigenaar), Bas Keijzer (Hoofdpiet), Bianca Krijgsman (bakkersvrouw), Pieter Lossie (Roderick), Irene Moors (schooljuf van Bennie), Julian Ras (Wout), Remon van Dijk (Ollie), Bram van der Vlugt, Remon van Dijk, Yahya Gaier, Sebastian Wulff, Renze Westra, Stephan Evenblij, Wart Kamps

Ontstaan

In de tweede week van maart 2011 begonnen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de opnames van de avonturenfilm. Verder opgenomen op o.a. Van Cleefkade 15 in Aalsmeer. Te zien is zeeschip HMS ELFIN. De HMS ELFIN werd in 1933 gebouwd door J. Samuel White & Company of East Cowes, Isle of Wight onder bwnr. 1754. De afmetingen zijn 33 x 7,60 x 2,30 meter. Ze bevat 2 Compound Stoommachines (2 x 125 ipk bij max: 190 omw/min) en 1 Schotse ketel ? 2 vuurs oliegestookt gebouwd bij de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij in 1947. De werkdruk is 10 atmosfeer.

Koen Dobbelaer (Bennie ? korte film Kus), Marijn Bekkenk (Steven ? korte film Juli, TV-film De laatste reis van meneer van Leeuwen), Pieter Lossie (Roderick) en Merel Boot (Sophie) werden uit honderden kinderen tussen de 8 en 10 jaar uitgekozen om de hoofdrollen te spelen.

?Als kind werd me al verteld dat Sinterklaas geen kinderen meer meeneemt naar Spanje. Toch was ik altijd benieuwd hoe dat dan vroeger ging. Dat werd het vertrekpunt van deze film.? aldus regisseur Johan Nijenhuis. ?Het is Kruimeltje in Sinterklaastijd, met het warme gevoel rond Sint Nicolaas dat we als Nederlanders allemaal herkennen. Het is de duurste en grootste Sinterklaasfilm die ooit gemaakt is.? aldus Klaas de Jong. De meisjesgroep Lisa, Amy & Shelley zingt de titelsong ?Dicht bij jou?. Ook hebben de dames een cameo in de film. Film met musicalelementen.

Pers

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 6 oktober 2011: "(...) heerlijke kinderfilm (...) Hanna Verbooom een verrassende rol: een overbezorgde moeder met geldzorgen."

Prijzen

Gouden Film op 27 oktober 2011.

Filmuziek

Matthijs Kieboom, Martijn Schimmer

Titelnummer

Dicht bij jou / Lisa, Amy & Shelley

Camera

Maarten van Keller

Montage

Yamal Stitou

Kostuums

Marrit van der Burgt

Bioszalen

110 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.benniestoutdefilm.nl/

Co-productie

KRO TV