Code blue (2011)

Regie

Urszula Antoniak

Scenario

Urszula Antoniak

Release

29 september 2011

Producent

Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld, Marie Gade Denessen, Joost de Wolf, Floor Onrust

Studio

IDTV Film, Family Affair Films, Zentropa Productions

Duur

80 minuten
Filminformatie

Verhaal

CODE BLUE gaat over Marian (Bien de Moor), een veertigjarige verpleegster die al haar zorg en aandacht aan haar patiënten wijdt, als een heilige. Soms neemt ze zelfs de rol van Verlosser op zich, om de ernstig zieken te helpen. Als ze op een nacht ongewild getuige is van een brute verkrachting blijkt ze niet de enige te zijn die toekijkt. De gedwongen intimiteit die dan ontstaat met haar anonieme buurman verandert wie zij is.

Cast

Bien de Moor (Marian), Lars Eidinger (Konrad), Annemarie Prins (Willie), Sophie van Winden (Anne), Christine Bijvanck (nachtzuster), Hans Kesting (dokter), Sam de Man, Renée Fokker, Anna Deborah van der Rhee, Mitchell van Dijk, Coen van Hulst

Ontstaan

De hoofdrollen in CODE BLUE worden vertolkt door Bien de Moor en Lars Eidinger. Bien de Moor ontving in 2005 een Theo d?Or voor haar rol in ?De Meiden? van het Nationale Toneel. Tegenspeler Lars Eidinger is een van de meest besproken en vooraanstaande jonge film- en toneelacteurs in Duitsland. Hij speelde de hoofdrol in de veelgeprezen film ?Alle Anderen? van regisseur Maren Ade, o.a. bekroond met de Zilveren Beer op het Berlin International Film Festival (2009). Recentelijk speelde hij in Der Menschenfeind, in een regie van regisseur Ivo van Hove.

Als voorbereiding op de opnames liep Antoniak een tijdje mee op de oncologie afdeling van een ziekenhuis. Antoniak in 'Sp!ts' van donderdag 29 september 2011: "Ik had die ervaring niet zozeer nodig voor het verhaal, maar ik wilde weten hoe de verpleegsters daar lopen, hoe ze praten en werken, zodat ik realistisch kon zijn in de manier waarop ik dat weergeef."

Wereldpremière op de 64ste editie van het filmfestival van Cannes (11 tot en met 22 mei ) 2011. 'Some scenes of the film CODE BLUE might hurt the audience feelings', zo luidde de boodschap op een handjevol gestencilde A4'tjes die opgehangen waren om en nabij de ingang van de bioscoop waar de film in Cannes in première ging in het onderdeel Quinzaine des Realisateurs.

Pers

MK in 'Sp!ts' van donderdag 29 september 2011: "(...) Nee, voor een vrolijk avondje vertier moet je beslist niet bij CODE BLUE zijn. Natuurlijk geeft dat op zich niets, maar de eenzaamheid en lelijkheid van de wereld die Antoniak schetst is zo allesverterend , dat je als kijker snel murw geslagen bent. Vooral de paar scènes waarin seks en geweld samenkomen, gaan wat dat betreft over de top. (...) Bien de Moor weet bovendien verrassend veel gevoel te leggen in de rol van ijskoude engel des doods, waardoor ze het publiek dwingt om betrokken te blijven. CODE BLUE is loodzwaar en komt als een klap aan - al mag de maakster haar publiek de volgende best een klein beetje frisse lucht gunnen."

Merike Woning in 'Metro' van donderdag 29 september 2011: "(...) Ga naar de bioscoop want (...) schep je er genoegen in om je tijd door te brengen met troosteloze verhalen die zelfs geen sprankje hoop bieden. (...) Zelfs de ware-woensdagavond film is spannender."

Prijzen

Gouden Kalf Beste Geluid 2011: Jan Schermer.

Gouden Kalf Beste Camera 2011: Jasper Wolf.

Bien de Moor kreeg de prijs voor beste actrice op het Georgische filmfestival in de stad Batumi in oktober 2011.

Bien De Moor prijs voor beste actrice op festival van Sevilla in november 2011.

Filmuziek

Ethan Rose

Camera

Jasper Wolf

Montage

Nathalie Alonso Casale

ProdDesign

Vincent de Pater

Geluid

Victor Horstink

Distributeur

Wild Bunch Benelux Distribution

Kleur

Kleur

Co-productie

VPRO TV