Bende van Oss, De (2011)

Regie

André van Duren

Scenario

André van Duren, Paul Jan Nelissen

Release

29 september 2011

Studio

Sigma Pictures, Kasander Film, De Bende Van Oss Filmfonds

Duur

111 minuten
Filminformatie

Verhaal

De jonge en levenslustige Johanna van Heesch (Sylvia Hoeks) raakt via haar man Ties (Matthias Schoenaerts), een crimineel die een gevangenisstraf uitzit, verzeild in de ?Ossche bende?. Dagelijks komen de criminelen samen in haar café waarmee ze illegaal, naast werk aan de lopende band en betaalde liefde, bijverdient. Onder leiding van de machtige Wim de Kuiper (Marcel Musters) zorgt de bende voor een golf van misdaad en moord. Deze houdt Nederland jarenlang zodanig in zijn greep dat de wachtmeester van de marechaussee (Daan Schuurmans) naar Oss gestuurd wordt om de ?Ossche bende? op te rollen. Als Johanna wil breken met het misdadige milieu krijgt ze hulp uit onverwachte hoek van de corrupte verzekeringsagent Harry (Frank Lammers). Maar hoe harder ze probeert los te komen van Oss, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie en zelfs moord...

Cast

Sylvia Hoeks (Johanna van Heesch), Marcel Musters (Wim de Kuiper, bendeleider), Frank Lammers (Harry den Brock, verzekeringsagent en consiglière), Daan Schuurmans (Henk Roelofse, wachtmeester van de marechaussee), Benja Bruijning (Jan Greven, wielrenner en minnaar van Johanna), Theo Maassen (Van Schijndel, politiecommandant), Matthias Schoenaerts (Ties van Heesch, echtgenoot van Johanna), Pierre Bokma (Sal Hedeman, industrieel), Maria Kraakman (Trees, zus van Johanna), Juul Vrijdag (Mien Biemans, moeder van Johanna en Trees), Bert Geurkink (Gerard Kramer, marechaussee commandant), Jaap Spijkers (Pastoor de Roos), Mike Weerts (Gerrit van der Heijden), Guido Pollemans (Piet van der Heijden), Juliette van Ardenne (zuster in ziekenhuis), Dennis Overeem (Bosma), Kees Boot (Minister Kolfschoten), Elle van Rijn (Ellie), Marleen Stolz (Dora den Brock), Joop Keesmaat (Voorzitter Tweede Kamer), Fred Goessens (Klant), Lukas Dijkema (Rost van Tonningen), Bob Stoop (Kamerlid van der Putt), Rutger de Bekker (Dokter Geerts), Leo Hoeks (Pastoor Bakker), Geert Lageveen (Ambtenaar), René van Rooij (Bendelid), Thomas de Bres (Wachtmeester de Vries), Mart Hoeks (burgemeester), Jan-Hein Kuijpers (Bendelid), Thijs Maas (Koosje), Joel de Tombe (Chauffeur Hedeman)

Ontstaan

Het kostte veel moeite om de historische misdaadfilm te financieren. Producent: Matthijs van Heijningen, Guurtje Buddenberg, Kees Kasander. Budget: 2,9 miljoen euro. De film komt mede tot stand met steun van het Nederlands Fonds voor de Film en de Suppletieregeling, CoBO Fonds, Entertainment One Benelux, NTR, Rotterdam Media Fonds en de film CV De Bende van Oss Filmfonds.

De gebeurtenissen zijn historisch correct, maar de personages zijn samengevoegd uit meerdere personen. Twee bendes zijn samengevoegd, een uit eind 19e eeuw, andere in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Met effecten werden de jaren dertig in Oss toegevoegd, want er is in Oss veel gesloopt. Het centrum van Ravenstein, dat onder Oss valt, is voor de film zes dagen afgezet. Frank Lammers en André van Duren bewerkte de film-voertaal tot een goed te volgen, maar nog wel authentiek klinkend dialect. Brabants gesproken. voor de film heeft de Belgische acteur Matthias Schoenarts het Brabants aangeleerd.

Figurant met een zinnetje tekst ('ze moeten me kapotschieten') is advocaat Jan-Hein Kuijpers, die ondermeer Willem Holleder bijstond.

Openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2011.

Pers

Mario Wisse in 'Metro' van donderdag 29 september 2011: "(...) Marcel Mutsers zet een perfecte capo di capi neer wiens dominantie, macht en hang naar geweld de hele film door voelbaar is. Maar ook Hoeks, Frank Lammers, Matthias Schoenaerts en Theo Maassen spelen prachtig. Gaat dat zien." Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 29 september 2011: "(...) In stijl noch inhoud is er sprake van enige horkerigheid of klunzigheid, iets waar de combinatie van misdaad en Hollandse klei nogal een onder leed. (...) Dit decor van crimineel Oss - overigens met prachtig donkere tinten vormgegeven in kleding, voorwerpen en locaties - is intrigerend genoeg. (...) Voeg daarbij een stel acteurs dat duidelijk met veel plezier aan het werk is, en je hebt een film die naar meer smaakt. (...)"

Mark Moorman in 'Het Parool' van 28 september 2011: "Aan het slot van De bende van Oss van André van Duren, een film over de kleurrijke vooroorloge geschiedenis van de Brabantse industriestad - een soort Sicilië onder de rivieren, wordt met een tekstje verwezen naar de SP. Die zou de strijd tegen het gezag vanuit Oss met parlementaire middelen hebben voortgezet. Het voelt een beetje als een geforceerde historische hink-stap-sprong, bedoeld om het bioscooppubliek te wijzen op de actuele relevantie van het verhaal over de bende. Voormalig SP-voorman Jan Marijnissen zat bij DWDD te glimmen bij de verwijzing naar deze rebelse voorgangers, terwijl in de film van Van Duren bepaald geen romantisch of heroïsch verhaal wordt verteld. (...) Sylvia Hoeks (die ook al op televisie schittert in Overspel) bewijst met deze rol dat ze een film kan dragen en zelfs kan optillen naar een niveau boven de ouderwetse, keurige wijze waarop het verhaal wordt verteld. Met haar in de buurt zijn ook haar tegenspelers Frank Lammers (als Harry, de boekhouder/raadsman van de bende) en Marcel Musters (als de psychopatisch bendeleider Wim de Kuiper) beter. Van Duren heeft niet helemaal de middelen voor handen om een overtuigend historisch epos te maken, daarvoor zitten we te vaak in die ene caféset en zit er niet veel variatie in de overzichtsshots. Maar hij doet veel met beperkte middelen en zijn Oss lijdt niet aan die Openluchtmuseumesthetiek, waar andere Nederlandse films die in de jaren twintig en dertig spelen nog wel eens last van hebben. Maar De bende van Oss is de film van Sylvia Hoeks, die als Johanna sterk en zwak tegelijk kan zijn, en altijd op een kans loert om verder te komen. Dat de kijker vanzelfsprekend met haar meegaat, bewijst haar talent."

Jos van der Burg in 'de Filmkrant' van oktober 2011: "(...) Sylvia Hoeks in haar beste rol (...) de inhoudrijkste Nederlandse misdaadfilm aller tijden. het is een misdaad om hem niet te gaan zien."

Prijzen

Gouden Kalf Beste Muziek 2011: Het Paleis van Boem.

Gouden Film (100.000 bezoekers) op 24 oktober 2011.

Hoofdrolspeelster Sylvia Hoeks won op 22 april 2012 de prijs voor beste actrice en regisseur André van Duren won de speciale jury prijs op het Festival International du Film Policier de Liège.

Filmuziek

Mark van Platen, Het Paleis van Boem

Camera

Piotr Kukla

Montage

Ad Rietvelt

ProdDesign

Dirk Debou

Geluid

Jos ten Klooster

Distributeur

Entertainment One Benelux

Bioszalen

78 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Website: debendevanossfilm.nl