Isabelle (2011)

Regie

Ben Sombogaart

Scenario

Marieke van der Pol

Release

22 september 2011

Producent

Anton Smit, Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld, Jani Thiltges, Nicky Tüske

Studio

IDTV Film, Samsa Film

Duur

97 minuten
Filminformatie

Verhaal

Een dorp in de Ardennen wordt opgeschrikt door de ontvoering van de mooie Hollandse filmster Isabelle, die daar op vakantie is met haar ouders. Na een maandenlange speurtocht is zij nog altijd niet gevonden. Langzaam verflauwt de belangstelling. Alleen Bernard, de dorpsonderwijzer, raakt door de ontvoering geobsedeerd. Niemand verdenkt Jeanne, de zwijgzame schilderes die in de dorpskroeg werkt. Zij is zo stuitend lelijk dat je niet te lang naar haar wilt kijken. Maar zij is degene die Isabelle in haar kelder opgesloten houdt. Ze hongert Isabelle uit en schildert het verval, alsof ze de schoonheid wil vernietigen. Ze wil doorgaan tot de dood erop volgt, ook die van haarzelf, want ze is van plan om na het voltooien van het laatste doek een einde aan haar leven te maken. Voor Isabelle is er geen hoop op ontsnapping. Langzaam ontstaat er meer contact tussen de beide vrouwen en leren ze elkaar onder deze vreemde omstandigheden beter kennen. Jeanne kent niets dan afkeer en bespotting vanwege haar uiterlijk. Isabelle onthult schokkende details over haar leven als aantrekkelijke filmster en weet zo Jeanne ?s vertrouwen te winnen. Maar als blijkt dat alles wat Isabelle heeft gezegd een leugen is, is Jeanne zo gekwetst dat ze geen genade meer kent.

Cast

Halina Reijn (Isabelle), Tineke Caels (Jeanne), Wim Opbrouck (Bernard), Barbara Sarafian, Michel van Dousselaere, Edwin de Vries, Monique van de Ven, Anna Drijver, Waldemar Torenstra

Ontstaan

Psychologische thriller, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Tessa de Loo, heeft een geheel eigen benadering van de immer actuele vraag in hoeverre uiterlijk de levensloop bepaalt.

Met veel sporten en weinig koolhydraten viel Halina Reijn 20 kilo af.

Pers

MP in 'NL20' van 14-27 september 2011: "(...) De film begint nogal suf Jeanne stuurt een klootzak van een hond op Isabelle af en roept het beest pas terug als de actrice beloofdt gehoorzaam met haar mee te gaan. Vervolgens stelt Isabelle zich met een glimlach aan Isabelle voor. Zo zitten er in het eerste half uur wel meer scènes waarin Isabelles naïeveteit en goedaardigheid tamelijk ongeloofwaardig zijn. Pas als ze in de kelder belandt, komt de film op stoom. Dat is voornamelijk de verdienste van Tineke Caels, die écht eng is als de nerveuze en onvoorspelbare Jeanne. Ook Reijn is op dreef, al heeft ze wat te lijden onder de erg repitieve dialogen.(...)"

Rosy Piets in 'Preview'van 14 september - 11 oktober 2011: "(...) De film komt ontzettend spannend uit de startblokken. (...) De film had iets meer aan de verbeelding over kunnen alten, maar de boodschap is duidelijk: het uiterlijk bepaalt misschien vakder dan ons lief is ons leven."

Filmuziek

Jeannot Sanavia

Liedjes

Ms. Crazy / Anouk

Camera

Piotr Kukla

Montage

Herman P. Koerts

ProdDesign

Michel de Graaf

Geluid

Philip Kohn

Bioszalen

63 bij première

Kleur

Kleur