Rundskop (2011)

Regie

Michael R. Roskam

Scenario

Michael R. Roskam

Release

26 mei 2011

Producent

Wilant Boekelman, Peter Bouckaert, Alexander Djeranian, Patrick Quinet, Jan van der Zanden, Bart Van Langendonck

Studio

Savage Film, Eyeworks Film & TV Drama [Belgische productiemaatschappij], Waterland Film & TV [Nederlandse coproducent]

Duur

124 minuten
Filminformatie

Verhaal

De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...

Cast

Matthias Schoenaerts (Jacky Vanmarsenille), Jeroen Perceval (Diederik Maes), Jeanne Dandoy (Lucia Schepers), Barbara Sarafian (Eva Forrestier), Tibo Vandenborre (Antony De Greef), Frank Lammers (Sam Raymond), Sam Louwyck (Marc Decuyper), Robin Valvekens (jonge Jacky Vanmarsenille), Baudoin Wolwertz (jonge Diederik Maes), David Murgia (jonge Bruno Schepers), Erico Salamone (Christian Filippini), Philippe Grand'Henry (David Filippini), Kris Cuppens (Jean Vanmarsenille), Sofie Sente (Irene Vanmarsenille), Kristof Renson (Stieve Vanmarsenille), Juda Goslinga (Bruno Schepers), Hein van der Heijden (Renaat Maes), Stefaan Degand (Leon), Mike Reus (Charles Richter), Ludmilla Klejnak (Daphne), Renaud Rutten (Louis Schepers), Jurgen Rogiers (Daems), Steven Sheeren (BOB-inspecteur), Marie-Rose Roland (moeder Schepers), Jolente De Keersmaeker (rechercheur), Circé Lethem (rechercheur), Steve Aernouts (specialist), Uwamungu Cornelis (assistent specialist), Steph Baeyens (commissaris), Armand Naessens (jonge Stieve Vanmarsenille), Oliver Boni (dealer), Jos Geens (landbouwer), Erna Vandendriessche (Thérèse), Urbain Ilsbroex (dokter), Abdel Bellabiad (agent), Anabel Lopez (agente), Isolde Rossilion (Babbie), Cindy Gijsels (gastvrouw), Mirco Gijsens (vriend Bruno), Pieter-Jan Coenen (vriend Bruno), Timothy Vanelderen (vriend Bruno), Florian Vigilante (vriend Bruno), Eric Remi (vriend Bruno), Bert Van Nieuwenhuyse (chauffeur vrachtwagen), Julie Colpaert (nieuwsreporter), Birgit Van Mol (nieuwsanker), Anke Vercauteren (nichtje in bar), Joelle-Chloe Edelman (vriendin in bar), Nathalie Borcard (prostituee 1), Sabrina Coppola (prostituee 2), Els Houbon (prostituee 3), Sarah Grunenwald (prostituee 4)

Ontstaan

Belgisch-Nederlandse co-productie.

De moord op de Belgische veearts Karel Van Noppen in 1995 diende als inspiratie voor het scenario van de Vlaamse debuterend regisseur Michaël R. Roskam. Van Noppen, luis in de pels van de hormonenmaffia, werd op koelbloedige wijze vermoord vlakbij zijn huis in Welcherderzande. De Belgische hormonenmaffia zou achter de liquidatie zitten, omdat Van Noppen als veekeurder een fel bestrijder was van het hormonengebruik onder veemesters.

De film werd opgenomen in Belgisch Limburg, Luik en West-Vlaanderen tussen 24 maart en 13 mei 2010. De film speelt zich voor een groot deel af in de streek van Sint-Truiden, waar de regisseur zelf is opgegroeid. Matthias Schoenaerts kweekte 27 kilo spiermassa bij voor zijn hoofdrol. Hij heeft zich gedruende drie jaar, waarvan de laatste tien maanden intensief, fysiek voorbereid op zijn rol. Hij studeerde ook op de West-Vlaamse of Truiense dialecten. Vlaams en Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Belgische première: 2 februari 2011. In het openingsweekend gingen in Vlaanderen 62.000 bezoekers naar de bioscoop. Enkel de Vlaamse versie van Loft kon na het openingsweekend betere cijfers voorleggen. In drie weken gingen in Vlaanderen al 268.000 mensen naar de bioscoop.

Facts

Op 17 februari 2012 kwam 'Bullhead' - de Engelse titel van 'Rundskop' - uit in de Amerikaanse zalen. Het Vlaams Audiovisueel Fonds en Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege hadden 51.000 euro over voor de Oscarcampagne van de film. Er verschenen enkele advertenties in vaktijdschriften en begin februari trokken Matthias Schoenaerts en regisseur Michael R. Roskam al naar Los Angeles om de film daar te promoten. Ook de Amerikaanse verdeler van Rundskop laat van zich spreken. Zij vonden een aantal mensen bereid de film aan te prijzen voor een 'schamele' vijf dollar. Onder andere een geitenhoeder en een beatboxer laten - in hilarische filmpjes - weten dat 'Roskam de Oscar moet winnen'. Er verschenen al 25 recensies over de film, waarvan 24 positief. Alle zijn ze het eens over één ding: Schoenaerts is ijzersterk en het is amper te geloven dat deze film Roskams debuut is. 'Neem een risicootje, ga naar deze film, en je wordt beloond met een onvergetelijke krachtige film', zegt de New York Observer.

Pers

Dave Mestdach op http://knackfocus.rnews.be/: "(...) Vooral knap is de spannend vertelde en plastische manier waarop Roskam Jacky?s drama uit de doeken doet, met sfeervol camerawerk van Nicolas Karakatsanis. Zo doen de breedbeeldshots van wiegende velden, dampende runderen en grauwe boerenhoven je de corruptie en het morele verval haast ruiken. Zelden wist een Vlaamsche film ? laat staan een debuut ? je op zo?n filmische manier onder te dompelen in een specifieke plaats en milieu. Dat dankt de prent zeker ook aan de deugdelijke cast vol Permekekoppen die hun beste West-Vlaamse of Truiense dialect bovenhalen, met op kop de dierlijk driftige Schoenaerts, die die niet alleen fysiek, maar ook emotioneel imponeert. Dat rastalent Roskam zich desondanks aan enkele misstapjes vergrijpt, is daarom dubbel zo jammer. Zo is het geen slim idee om het drukkende noirsfeertje te verluchten met humor, waardoor je plots haast van Cyriel Buysse naar Slisse & Cesar zapt. Die paar sitcomscènes met de leutige Luikse garagisten die de moordauto moeten doen verdwijnen, zijn zeker niet de sterkste. Ook de pathetiek rond de jonge Jacky wordt wat dik aangezet, en bij sommige personages ? vooral de West-Vlaamse dan ? hoor je dat ze niet hun moedertaal bezigen. Laat die paar blutsen en builen de appetijt echter geenszins bederven. Met Rundskop levert Roskam een debuutfilm af die sowieso naar meer smaakt. Bovendien jaagt hij als een volleerd veemenner het boerendrama eindelijk ook de 21e eeuw in, met een efficiënte hormonenkuur van suspense, sentiment en tragiek. Moa vin toch!"

FilmTotaal: * * * * 1/2 (vier en een halve ster) "(...) Mocht je nog twijfels hebben over de cinematografische kwaliteiten van onze zuiderburen, ga dan deze film zo snel mogelijk zien en laat je verbazen, want na de Vlaamse friet en de Brusselse wafel hebben de Belgen ons een nieuw genot geschonken: Rundskop."

de Volkskrant/Cinema.nl: * * * * (vier sterren) "(...) Het maakt het in eigen land uitstekend bezochte Rundskop een zeldzaamheid in het Nederlandse taalgebied: een geloofwaardige maffiafilm. Ook de cameravoering draagt daaraan bij: Rundskop is in beeld een sterk gestileerde boeren-noir ? vol vies groenige interieurs, en speelt knap met silhouetten en scherptediepte.(...)"

Het Parool: * * * * (vier sterren) "(...) Zijn fenomenale hoofdrol slaat de film niet uit het lood, want het sterke scenario en de regie van Roskam leggen meer nadruk op Jacky's moeizame omgang met anderen dan op de schimmige zaken waarmee hij te maken krijgt. Het maakt Rundskop tot een fraai en verrassend noodlotsdrama, waarin genreclichés hooguit terloops en ironisch worden aangestipt."

Nu.nl: * * * * (vier sterren) (...) IJzersterk Belgisch misdaaddrama over de hormonenmaffia, met een overdonderende hoofdrol van Matthias Schoenaerts.Het knappe script (ook van regisseur Roskam) combineert zo waargebeurde zaken rond de hormonenmaffia met een persoonlijk verhaal. Het levert een sfeervol en sterk misdaaddrama op."

Film1: * * * * (vier sterren) "(...) Maar uiteindelijk leiden ze niet af van de kracht van Schoenaerts die een onheilspellende jonge boer neerzet, een uitpuilend vat van onrust en irritatie die de hele film lang je blik in zijn greep houdt."

Movie2Movie: * * * * (vier sterren) "(....) Overdonderend is het spel van Matthias Schoenaerts (en niet van hem alleen), meeslepend de muziek van Raf Keunen, verbazingwekkend het idee dat 'Rundskop' voor regisseur Michael R. Roskam pas het speelfilmdebuut is."

MovieScan: * * * * (vier sterren) "(...) Dit is één van de sterkste Vlaamse films in jaren die zowel nationaal als internationaal vriend en vijand zal verrassen. België is opnieuw een filmklassieker rijker."

de Filmkrant: "(...) Roskam levert niettemin een overdonderend speelfilmdebuut af. Net als in zijn kortfilm Carlo toont hij een ingeleefde schets van het Limburgse plattelandsleven (Roskam is zelf afkomstig uit de streek) en geeft hij en passent wat subtiele speldenprikken naar de Belgische taaltwisten. Maar het grootste succes van rundskop is de centrale rol van Schoenaerts, voor wie de film wel eens een internationale doorbraak zou kunnen beteken."

The New York Times was niet laaiend enthousiast over het debuut van Michael R. Roskam. Bullhead is volgens de recensent best indrukwekkend, "maar kent grote tekortkomingen". Vooral de verhaallijnen in de film zijn volgens de Amerikaanse krant te complex."Het ingewikkelde verhaal is geïnspireerd op de dood van een Belgische dierenarts in 1995. Maar het misdaadverhaal verandert al snel in een vergezocht drama dat frusterend gaten in de verhaallijn achterlaat. De jacht van Jacky op de zus van een jeugdvijand voegen een vreemde kreuk toe aan het verhaal, net zoals de romantische obsessie van Diederik met een knappe politievrouw." Het filmische aspect van 'Bullhead' kon de journalisten wel bekoren. "Er heerst een dreigende, zwarte sfeer. De scènes waarbij Jacky schaduwbokst, hebben bijna een metafysische dimensie. De donkere, mooie landschapsfoto's met torenhoge wolken kondigen een dreigende storm aan." Ook de prestatie van Schoenaerts weet de krant te waarderen. "Net zo bedreigend als Robert De Niro's Jake LaMotta in 'Raging Bull'."

Casting

Nederlandse casting: Kemna Casting

Filmuziek

Raf Keunen

Liedjes

Bucci Bag / Andrea Doria, Control / Dataworx en Riverside / Sidney Samson.

Camera

Nicolas Karakatsanis

Montage

Alain Dessauvage

Grime

Mariël Hoevenaars

Bioszalen

16 bij première

Kleur

Kleur

Meer info

Site: www.rundskop.be.