Penny's shadow (2011)

Regie

Steven de Jong

Scenario

Lars Boom

Release

8 juni 2011

Producent

Steven de Jong, Bernard Tulp

Duur

104 minuten
Filminformatie

Verhaal

Lisa gaat met haar moeder en zusje op vakantie naar Ameland. Ze verblijven op de kampeerboederij van Kai en zijn vader. Kai?s moeder is overleden bij een ongeluk met haar paard Shadow, die sindsdien onhandelbaar lijkt te zijn. Lisa heeft een speciale band met paarden en denkt dat zij Kai en Shadow kan helpen.

Cast

Liza Sips (Lisa), Levi van Kempen (Kai), Valerie Pos (Tess), Rick Engelkes (Erik), Tanja Jess (Daphne), Monic Hendrickx (moeder van Kai), Job Bovelander (Yuksal), Pim Wessels (Anthony), Bas de Nijs (Dino), Linsey Neelen (Mirte), Gaby Blaaser (Jorine), Sjoerd Dragtsma (Roy), Leo de Jong (Ralf), Ruben Arnhem (Klaas), Roos Smit (Jessica), Lieke van Lexmond (reisleidster), Vivian van Huiden, Ruben Arnhem, Rense Westra, Colin Banks

Ontstaan

Het scenario van PENNY?S SHADOW is geschreven door Lars Boom naar een idee van paardenmagazine Penny. Het tijdschrift Penny is als 32 jaar hét grootste tijdschrift voor de paardengek van 8 tot 14 jaar. Het blad werd nauw betrokken bij de totstandkoming van het script.

De dertienjarige gitzwarte Lipizzaner hengst Neapolitano XXIX-18 en de twaalfjarige Lipizzaner Siglavy Capriola XVII-21 brengen in PENNY?S SHADOW samen de zwarte hengst Shadow tot leven. Beide Lipizzaner hengsten zijn met name gezien hun kleur een bijzondere verschijning. In de hele wereld zijn maar zes of zeven goedgekeurde zwarte Lipizzaner hengsten. Veruit de meeste Lipizzaners zijn namelijk wit. Bijna alle Lipizzaner veulens worden zwart geboren, maar de meesten krijgen binnen enkele jaren een witte vacht. Dit komt door het schimmelgen dat de meeste vader- en moederdieren met zich meedragen. Zwarte Lipizzaner paarden zijn daarom zo bijzonder.

Voor de rol van de eigenwijze, guitige Shetland Pony Rakker werd tijdens de castingdagen op het terrein van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie in Ermelo de zwarte Shetlander met de naam Malle tot winnaar uitgeroepen. Zowel de Lipizzaner hengsten Neapolitano XXIX-18 en Siglavy Capriola XVII-21, die Shadow spelen, als de Shetland Pony Malle die Rakker tot leven brengt, hebben dezelfde thuishaven: de Thafaloniestables in Oudewater.

Opgenomen in o.a. Hartwerd (Hartwoodstudio, Middelzeedijk 1), op Ameland (Amelander Jutfeest), Veel Amelanders worden weer emotioneel als ze aan de datum 14 augustus 1979 terugdenken. Voor de ogen van de eigenaren en tientallen badgasten verdwenen acht reddingspaarden in de kolkende zee terwijl ze een reddingsboot lanceerden. Een zeer tragische gebeurtenis die op Ameland grote verslagenheid teweeg bracht. Nog nooit was er met de reddingspaarden ook maar iets misgegaan. Pas na een spoedberaad van de ministerraad kreeg men toestemming de paarden op het eiland in de duinen te begraven. Ze liggen er vier aan vier, zoals ze altijd voor de boot liepen. In de film is Shadow een nakomeling van één van deze paarden.

Pers

Daphne Blokhuis in 'Metro' van donderdag 9 juni 2011: "(Aardig) Net als De Scheepsjongens van de Bontekoe van dezelfde regisseur laat de film je met een glimlach achter, zelfs als je niet van paarden houdt. Hoewel het veel kinderen misschien niet zal opvallen, zitten er wel wat ?foutjes? in de film. Vesten die in een scène verdwijnen, mensen die op een totaal ander ritme dansen dan die van de muziek die je hoort... Toch jammer."

Marieke Kremer in 'Sp!ts' van donderdag 9 juni 2011: "(...) Wie ooit ook maar één paardenfilm heeft gelezen, kan het verloop van PENNY'S SHADOW uittekenen, maar dat hoort natuurlijk zo - het zou enorm schrikken zijn als de heldin opeens niet een bijzondere band had met het mooiste paard van stal, of als dat dier níet onhandelbaar was en opieuw getemd moest worden - door de heldin, dus. (...) Je kunt van alles aanmerken op PENNY'S SHADOW (...) Dat het verhaal erg simpel is bijvoorbeeld, de grapjes belegen zijn (stoute pony eet zakje chips leeg!) en het acteerwerk niet altijd even veel indruk maakt. En dat is allemaal waar. Punt is alleen dat die 50.000 paardenmeisjes daar niet om zullen malen. Die krijgen precies voorgeschoteld waar ze van houden, en in dat opzicht slaagt de film in zijn opzet. Wat een opgave is voor de een, zo laat PENNY'S SHADOW zien, kan een feest zin voor een ander."

Belinda van de Graaf in 'Trouw' van donderdag 9 juni 2011: "(...) PENNY'S SHADOW ademt doelgroepdenken. Het is eigenlijk meer concept dan film, met lekker veel soapacteurs in hoofdrollen, een kite-surf-scène op een Hollands hitje en hier en daar wat sluikreclame voor paprikachips van een bekende supermarktketen. (...)"

Camera

Richard van Oosterhout

Bioszalen

100 bioscoopzalen bij première

Kleur

Kleur

Meer info

http://www.pennydefilm.nl

Art director

Ruben Schwartz